Haiti: 1,4 millioner har brug for nødhjælp efter orkan

Flere hundredtusinde er indkvarteret i midlertidige nødlejre efter orkanen Matthew har raseret en stor del af landet.

Officielt har op mod 400 personer mistet livet som følge af orkanen Matthew, men ifølge lokale myndigheder er dødstallet over 1.000. De overlevende er flere steder placeret i nødlejre. (Foto: © BAHARE KHODABANDE, Scanpix)

Haiti står efter orkanen Matthew i en dyb humanitær krise, siger FN's generalsekretær, Ban Ki-Moon.

- Mindst 1,4 millioner mennesker har behov for nødhjælp. En del steder og byer er næsten helt forsvundet fra landkortet, siger han.

Op mod 400 mennesker er bekræftet døde, men tallet ventes at stige markant, når nødhjælpsarbejdere når frem til svært tilgængelige områder.

Ifølge Reuters beregninger på basis af oplysninger og tal fra lokale myndigheder er antallet af dræbte over 1.000.

I det ekstremt fattige land er flere end 300 skoler ødelagt eller svært beskadiget, og det samme gælder ifølge Ban Ki-moon madlagre og høstudbytte i mange områder.

I området Grande Anse i den sydvestlige del af Haiti, der blev ramt direkte af orkanen, er ødelæggelserne enorme. 198 blev dræbt, 97 blev kvæstet og 99.400 er efter uvejret blevet indkvarteret i midlertidige nødlejre.

Over 175.500 er i nødlejre andre steder i landet.

Mange indbyggere frygter kolera, som var skyld i omkring 10.000 menneskers død efter det voldsomme jordskælv i Haiti i 2010, og ifølge Reuters er der på hospitalet i den sydlige by Port-a-Piment er der registreret en drastisk stigning i antallet af koleratilfælde.

/ritzau/