Halv million uden strøm: Orkanen Irma trækker massivt spor af ødelæggelser efter sig

Myndighederne kæmper for at sende nødhjælp til de små øer, der er blev ramt af en af de kraftige orkaner, der nogensinde er blevet målt.

Mange steder i Caribien har orkanen Irma medført store ødelæggelser. På øen St. Martin er mere end 95 procent af øens bygninger beskadiget eller ødelagt.

I det meste af Caribien kæmper myndighederne for at sende nødhjælp til de små øer, der er ramt af orkanen Irma.

Orkanen har passeret Puerto Rico, hvor knap en million mennesker ifølge The Guardian nu er uden strøm. Strømsvigtet ventes ifølge borgmesteren i hovedstaden San Juan, Carmen Yulin Cruz, at vare helt op til et halvt år.

- Elektricitetsinfrastrukturen er meget, meget sårbar, siger hun til avisen.

Irma er en af de kraftigste orkaner, der nogensinde er blevet målt i Atlanterhavet. Orkanen byggede sig op til at være kategori 5-orkan - den højest mulige kategori - og har ikke tabt betydeligt styrke, efter den ramte flere caribiske øer. Nogle steder er der målt vindstød op til 300 kilometer i timen.

Den 59-årige sygeplejerske Pauline Jackson fra Florida er på besøg i Puerto Rico, og hun forsøgte at få en flybillet hjem, før orkanen ramte, men alle flyafgange var udsolgt eller aflyst.

Hun har derfor købt billet til en afgang fredag og er bekymret for sit hjem i Tampa. Orkanen ventes nemlig at nå til Florida i morgen.

- Når du er fra Florida, så ved du godt, hvad en kategori 5-orkan indebærer, siger hun til nyhedsbureauet AP.

Bryllupsrejse i katastrofeområde

På øen Sankt Martin, der er delt mellem en hollandsk og en fransk del, er mere end 95 procent af øens bygninger beskadiget eller ødelagt på den franske del. Det fortæller en lokal embedsmand Daniel Gibb til Radio Caribbean International.

På øen er det nygifte par Stig Sebbensen og Mia Lund Sebbensen på bryllupsrejse. Billeder, som parret har sendt til DR Nyheder, viser den massive ødelæggelse, orkanen har ført med sig.

  • Mere end 95 procent af St. Martin er ødelagt efter orkanen Irma gik i land. (Foto: Stig Sebbesen)
  • Overalt på øen ses væltede træer. (Foto: Stig Sebbesen)
  • Mia Lund Sebbesen foran det resort, hvor parret opholder sig.
1 / 3

Stig Sebbensen oplyser via sin Facebook-profil, at parret har det okay efter omstændighederne. Parret er blevet flyttet fra deres værelse til resortets fællesområde, hvor de har sovet på gulvet i nat. Da lufthavnen på øen er smadret, er parret nødt at blive endnu et døgn på øen.

Hele øer raseret

I Frankrigs oversøiske områder meldes der om otte døde, mens en har mistet livet på øen Barbuda, oplyser Frankrigs minister for de oversøiske områder, Annick Girardin.

Store dele af øen St. Martin er smadret efter orkanen Irma gik i land. (Foto: RINSY XIENG © Scanpix)

Barbuda og dele af Antigua har været uden kommunikation i adskillige timer.

På Barbuda oplyser en talsmand for katastrofemyndighederne, at stormen har resulteret i voldsomme ødelæggelser. Også her er stort set alle huse ødelagt. Det vurderes, at op mod 60 procent af øens befolkning har mistet deres hjem, oplyser Antigua og Barbudas premierminister, Gastron Browne, til AP.

Han bekræfter desuden, at et spædbarn døde, da barnets mor forsøget at flygte fra et ødelagt hus.

Tidligere dansk koloni hårdt ramt

På den tidligere danske koloni Sankt Thomas, der er en del af De Amerikanske Jomfruøer, søgte Laura Strickling, hendes mand og deres etårige datter ly for stormen i en kælder, mens uvejret var på sit højeste.

Da de kom op fra kælderen efter 12 timer, var øen helt forandret.

- Der er ingen blade tilbage. Det er helt vildt. En af de ting, vi elskede ved Sankt Thomas, var, at her var så grønt. Det er der ikke længere, siger Laura Strickling til AP.

Hun fortæller også, at mange af naboernes huse er beskadiget.

- Det vil tage år for lokalsamfundet at komme på benene igen, siger hun.

Kurs mod Florida

Ifølge de seneste prognoser, så forventes orkanen at ramme Florida i weekenden. Og selvom det endnu ikke er helt sikkert, at orkanen vil ramme, så har floridas guvernør Rick Scott erklæret undtagelsestilstand. Evakueringer er i gang i storbyen Miami, og flyafgange er blevet aflyst de kommende dage.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har på Twitter meldt ud, at hjælpen allerede er på plads i staten.

- Holder nøje øje med orkanen. Mit hold, der har gjort og gør sådan et godt arbejde i Texas, er allerede i Florida. Ingen hvile for de trætte!, skriver han.

Facebook
Twitter