Hamas-aftale er vigtigt skridt

Aftalen mellem Hamas og Fatah er afgørende for ambitionerne om palæstinensisk stat, siger Mellemøst-kender.

(Foto: © Muhammad Abed, Scanpix)

En afgørende blokering i processen frem mod en selvstændig palæstinensisk stat kan være fjernet med den aftale, som organisationerne Fatah og Hamas i dag blev enige om.

Det skønner lektor Peter Seeberg fra Center for Mellemøst-studier ved Syddansk Universitet (SDU).

- Men det er vigtigt at tilføje, at vi stadigvæk har lang vej igen, tilføjer han.

Tager forbehold

Seeberg kalder aftalen for en overraskende og positiv nyhed, men gør samtidig opmærksom på, at sporene skræmmer.

- Vi har tidligere oplevet aftaler, som enten var indgået eller næsten faldet på plads, og som alligevel ikke blev til noget. Når det gælder Mellemøsten, er du altid nødt til at tage et passende antal professionelle forbehold, understreger han.

Mahmoud al-Zahar, én af de Hamas-ledere, som har deltaget i forhandlingerne, siger til tv-kanalen al-Jazeera, at aftalen omfatter fem hovedpunkter.

Kræver stor diplomatisk snilde

Blandt dem er valg til præsidentposten og parlamentet, dannelsen af en midlertidig regering og sammenlægning af sikkerhedsstyrker. Planen er at holde valg inden for de kommende otte måneder.

- Hvis det skal gå i opfyldelse, kræver det både en god portion diplomatisk snilde, og det lyder meget ambitiøst med valg inden for otte måneder, vurderer Peter Seeberg.

Han vurderer, at begge parter har indgået kompromisser, men tror umiddelbart, at Hamas har flyttet sig mest.

- Det er klart i deres interesse, at de nu sikrer sig afgørende indflydelse på, hvad der sker i området.

Seeberg tror ikke, det er helt tilfældigt, at aftalen falder på plads midt i en periode med store omvæltninger i Mellemøsten. Så store, at den israelsk-palæstinensiske konflikt nærmest er gået i glemmebogen hos mange mennesker.

- Med aftalen får Fatah og Hamas gjort opmærksom på, at konflikten ikke har fundet sin løsning, ligesom aftalen viser deres behov for international bevågenhed, slutter Mellemøst-kenderen.