Hamas' angreb skete ikke 'ud af ingenting', sagde FN's generalsekretær. Nu opfordres han til at trække sig

Ved et møde i FN's sikkerhedsråd tirsdag gik bølgerne højt mellem FN's generalsekretær og Israels udenrigsminister.

Israels udenrigsminister, Eli Cohen, blev mildt sagt forarget over den tale, som FN's generalsekretær holdt på dagens møde i sikkerhedsrådet. (Foto: © Eduardo Muñoz, Ritzau Scanpix)

Det er vigtigt at anerkende, at angrebene fra Hamas "ikke skete ud af ingenting".

Sådan lød budskabet fra FN's generalsekretær, Antonio Guterres, i dag på et møde i FN's sikkerhedsråd om konflikten mellem Israel og Hamas.

- Det palæstinensiske folk har været underlagt 56 års kvælende besættelse, sagde han.

- De har set deres land gradvist fortæret af bosættelser, hærget af vold, deres økonomi kvalt, deres folk fordrevet, og deres hjem ødelagt. Deres håb om en politisk løsning på deres elendighed er svundet væk, sagde han.

Guterres sagde samtidig, at det ikke kan retfærdiggøre de "forfærdelige angreb" fra Hamas, og at det omvendt heller ikke kan retfærdiggøre "kollektiv afstraffelse af det palæstinensiske folk".

- På et afgørende øjeblik som dette er det vigtigt at være klar over principper - begyndende med det grundlæggende princip om at respektere og beskytte civile, lød det fra generalsekretæren.

Opfordrer til at træde tilbage

Men den besked faldt ikke i god jord hos den israelske udenrigsminister, Eli Cohen, som sad med ved samme møde.

- Hr. Generalsekretær, i hvilken verden lever du? sagde Cohen til Guterres, mens han gav grafiske detaljer om Hamas' angreb på civile inde i Israel.

Cohen har siden skrevet på det sociale medie X, at han ikke vil mødes med Antonio Guterres.

Heller ikke ved Israels FN-ambassadør, Gilad Erdan, blev Guterres' tale taget godt i mod. Han beskrev efterfølgende talen som "chokerende".

- Det er virkelig sørgeligt, at lederen af en organisation, der opstod efter Holocaust, har så frygtelige holdninger, skriver han på X.

Efterfølgende er Erdan kommet til tasterne igen. Og nu mener han, at Guterres bør trække sig:

- FN's generalsekretær, der viser forståelse for kampagnen med massemord på børn, kvinder og ældre, er ikke egnet til at lede FN, skriver ambassadøren.

Han fortsætter:

- Jeg opfordrer ham til at træde tilbage øjeblikkeligt.

FN's generalsekretær Antonio Guterres holdt i dag tale ved et møde i FN's sikkerhedsråd om krigen mellem Israel og Hamas. (Foto: © Eduardo Muñoz, Ritzau Scanpix)

'Ingen er hævet over international lov'

I samme tale, som nu har vakt massiv kritik fra Israelske toppolitikere, opfordrede Antonio Guterres igen til en øjeblikkelig humanitær våbenhvile i Gaza.

Han tilføjede, at der er "klare overtrædelser" af international humanitær lov i det belejrede område.

- Lad mig være tydelig: Ingen part i en væbnet konflikt er hævet over international humanitær lov, sagde Guterres.

Han opfordrede også til, at der tillades langt mere humanitær bistand i Gaza end de 34 lastbiler, der indtil videre har fået lov til at krydse grænsen inden for de seneste 17 dage.

- Vores FN-brændstofbeholdning i Gaza vil løbe tør om få dage. Det ville være endnu en katastrofe. For at lette den enorme lidelse, gøre leveringen af nødhjælp nemmere og sikrere samt lette frigivelsen af gidsler, gentager jeg min appel om øjeblikkelig humanitær våbenhvile, sagde generalsekretæren.