Trump og Israel

Hamas opfordrer til ny intifada

Som reaktion på USA’s anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad, opfordrer Hamas nu til ny palæstinensisk opstand.

Opstanden skal være, så Donald Trump fortryder sin beslutning, siger Ismail Haniyeh i en tale i Gazastriben torsdag formiddag. (Foto: MOHAMMED SALEM © Scanpix)

Palæstinenserne bør lave en ny opstand.

Sådan lyder opfordringen fra Ismail Haniyeh, lederen af den magtfulde islamistiske og militante gruppe Hamas.

- Vi opfordrer til, og vi bør arbejde for, at indlede en ny intifada over for den zionistiske fjende (Israel, red.), siger Ismail Haniyeh i en tale i Gazastriben torsdag formiddag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Opfordringen kommer efter USA’s præsident Donald Trump i går besluttede at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og samtidig påbegynde arbejdet med at flytte den amerikanske ambassade til Jerusalem.

- Fortsæt så Trump fortryder

Hamas-lederen siger, at opstanden skal begynde i morgen og fortsætte, så den sender et tydeligt signal til den amerikanske præsident.

- Vi vil have opstanden til at vare og fortsætte og lade Trump og besættelsesmagten fortryde denne beslutning, siger Haniyeh fra Gaza.

Hamas har domineret Gaza siden kort efter Israel stoppede besættelsen af området i 2005. Gruppen betragtes af USA og andre af amerikanernes allierede som en terrorgruppe.

- Har dræbt fredsproces

Haniyeh siger samtidig, at Trumps beslutning har dræbt den israelsk-palæstinensiske fredsproces.

- Denne beslutning har dræbt fredsprocessen, og har dræbt Oslo-aftalen, siger Hamas' leder.

Israel forstærker tropper på Vestbredden

Samtidig har det israelske militær oplyst torsdag formiddag, at man forstærker tropper, som er indsat på Vestbredden.

Flere nye bataljoner vil blive blive bragt i spil og andre sættes i beredskab, skriver det israelske militær i en udtalelse og beskriver handlingen "som en del af IDF's (Israel militær, red.) beredskab for mulige udviklinger".

Tidligere intifada styret af Hamas

To gange tidligere har palæstinenserne lavet en såkaldt intifada.

Første gang i 1987, hvor primært unge mænd demonstrerede mod besættelsen af Vestbredden og Gaza og kastede sten efter israelske soldater. Israelerne slog hårdt ned, og den voldsomme fremfærd i intifadaens første år var medvirkende til, at det internationale samfund bredt fordømte den israelske regerings håndtering af oprøret.

Den anden intifada begyndte i 2000, efter den israelske politiker Ariel Sharon besøgte Tempelbjerget, der er omstridt og helligt territorie. Palæstinensere mente israelerne var ved at overtage området, og grupper startede en bølge af selvmordsangreb også mod civile mål og sporadiske ildkampe.

Den anden intifada blev ledet og organiseret først og fremmest af personer med tilknytning til Hamas.

Hundredvis af israelere mistede livet i angrebene under den anden intifada i starten af 00'erne. Men Hamas' evne til at udføre angreb er pt. mere begrænset, da Israel har haft en blokade mod Gaza, og mange Hamas-støtter på Vestbredden er blevet arresteret.

Facebook
Twitter