Han blev verdenskendt som en helt og senere fængslet. Nu er Rusesabagina en fri mand

Paul Rusesabagina er kendt for at redde 1.200 personer under folkemordet i Rwanda.

Paul Rusesabagina modtog i 2005 the Presidential Medal of Freedom af USA's daværende præsident, George W. Bush. En medalje, der bliver tildelt personer, som har arbejdet for nationale interesser i USA, verdensfreden, kulturelle eller andre civile gøremål. (Foto: © Lawrence JACKSON, Associated Press)

En vaskeægte helt.

Det er ikke ofte man bruger udtrykket, men det er netop det, Paul Rusesabagina er kendt som verden over. En mand, der nu, efter to års fængsel, er på vej hjem til sin familie.

Paul Rusesabagina er hyldet verden over for at redde op til 1.200 personer under folkemordet i Rwanda i 1994. Det gjorde han ved at huse dem på sit hotel i Rwanda.

Men det er ikke alle, der anser ham som en helt. I 2020 blev han narret på et fly til Rwanda, hvor han blev anholdt og idømt 25 års fængsel for medvirken til terror.

Og det er derfor heller ikke med Rwandas præsident Paul Kagames gode vilje, at Rusesabagina atter er en fri mand.

- Løsladelsen skyldes at Rwanda har været under massiv pres, især fra USA, lige siden Rusesabagina blev anholdt for to år siden. Det har været en sag, som USA's udenrigsminister Anthony Blinken har advokeret meget for, siger DR's Afrika-korrespondent Søren Bendixen

Paul Rusesabagina i februar 2021 under retssagen i Kigali hvor han blev idømt 25 års fængsel. (Foto: © SIMON WOHLFAHRT, Ritzau Scanpix)

Hotellet og Hollywood-filmen

Det var i Rwandas hovedstad, Kigali, at et af de mest omfattende folkemord i det 20. århundrede fandt sted. En by, hvor Paul Rusesabagina var direktør for hotellet Hôtel des Mille Collines.

I løbet af godt og vel 100 dage blev 800.000 personer dræbt, primært medlemmer af den etniske minoritetsgruppe Tutsi, men også moderate hutuer.

Og det var altså under de 100 dages blodbad, at Paul Rusesabagina husede godt og vel 1.200 tutsier på sit hotel, hvor mange vesterlændinge var beskyttet af FN indtil de blev evakueret.

I flere år op til folkedrabet iværksatte hutu-eliten en kampagne mod tutsierne, hvor de blandt andet blev opfordret til at dræbe "fjenden". I dag er betegnelserne hutu og tutsi officielt afskaffet.

Men det var først ti år senere, at Paul Rusesabaginas gerninger blev verdenskendte. Det skete i forbindelse med at Hollywood-filmen 'Hotel Rwanda' udkom, som er baseret på virkelige hændelser.

Indtil da levede Rusesabagina i eksil som taxachauffør i Belgien.

- Da filmen udkom i 2004 blev Rusesabagina en ekstremt kendt person, som også begynder at blande sig i politik. Han stillede sig op mod Rwandas præsident Paul Kagame, som han kritiserede for menneskerettighedsovertrædelse, siger Søren Bendixen.

Og det var netop, da Rusesabagina begyndte at bruge sin platform til at blande sig i politik, at man fra regeringens side i Rwanda ønskede at få fingrene i ham.

Han blev - som tidligere nævnt - i 2020 narret på et fly til Kigali, hvor han straks blev anholdt og anklaget for både mord, røveri og medvirken til terror. Han blev idømt 25 års fængsel for at være med i en organisation, som har lanceret voldelige angreb i landet.

Den amerikanske skuespiller Don Cheadle (højre) spiller Paul Rusesabagina i filmen Hotel Rwanda fra 2004. (Foto: © MICHAEL KAPPELER, Scanpix Danmark)

En ven i nød

Retssagen i 2021 fik massiv offentlig interesse. Ikke mindst fordi Rusesabagina var blevet verdenskendt efter filmen 'Hotel Rwanda'.

Kritikere mente ikke, at der var mulighed for en fair retssag.

Siden da har Rwanda været under massivt pres fra USA og EU. Løsladelsen er derfor heller ikke med Paul Kagames gode vilje. I Rwanda holder man fast i, at Rusesabagina er skyldig, og dommen er derfor heller ikke omstødt, selvom han nu løslades.

Rwandas præsident Paul Kagame mener stadig at Rusesabagina er skyldig i anklagerne, selvom han nu er løsladt. (Foto: © Andrew Harnik, Associated Press)

- Sagen har tæret hårdt på Rwandas omdømme. Anholdelsen af Paul Rusesabagina blev løftestang for en masse tale om, hvad det egentlig er for et styre, Rwanda er. Paul Kagame har ikke været vant til kritik i den skala, og man må tro, at Rwanda nu håber meget af den kritik igen vil forstumme, siger Søren Bendixen.

Kagame er også blevet lovet noget til gengæld. Forud for løsladelsen sendte Rusesabagina et brev til Paul Kagame, hvor han gjorde det klart, at han vil holde sig fra politik og leve et stille liv i USA, hvis han blev løsladt.

Yderligere 18 personer, der sammen med Rusesabagina blev dømt for terrorforbrydelser, får nu også deres straf eftergivet.

Qatars regering oplyser, at den nu 68-årige Rusesabagina vil flyve til landets hovedstad, Doha, og herfra fortsætter han til USA, hvor han genforenes med sin familie.