Han har støttet Trump i tykt og tyndt: Nu risikerer Mike Pence at 'helvede bryder løs'

Vicepræsident Mike Pence er sat i en umulig situation, vurderer ekspert.

- Han har langt hen ad vejen været loyalist, men i Trumps verden er det ikke nødvendigvis et udtryk for, at man kan vide sig sikker på noget som helst, siger Jørn Brøndal. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

Gennem Donald Trumps præsidentperiode har vicepræsident Mike Pence aldrig kritiseret Trump eller erklæret sig uenig i hans politik.

Mike Pence støttede det kontroversielle rejseforbud i starten af Trump-embedet, der betød, at borgere fra nogle lande med primært muslimsk befolkning ikke måtte rejse ind i USA.

Han støttede også Trump under rigsretssagen i begyndelsen af 2020.

Pence har stået i spidsen for Trump-administrationens kamp mod corona, og han har ligesom Trump optrådt uden mundbind ved flere store kampagnebegivenheder under efterårets amerikanske præsidentvalg.

Men Trumps opfordring til at blokere for Kongressens godkendelse af valgresultatet har fået bægeret til at flyde over for Mike Pence.

Det vurderer Jørn Brøndal, der er forsker og leder af Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet i 'P1 Morgen':

- Pence er sat i en fuldkommen umulig situation. Hans rolle skulle være ceremoniel under optællingen af valgmandskollegiets stemmer. Trump ville have ham til at indtage en yderst aktiv og bremsende rolle, hvilket forfatningen på ingen måder lægger op til.

Til onsdagens "Save America Rally" kort før voldelige demonstranter stormede Kongressen lagde Trump yderligere pres på sin vicepræsident:

- Mike Pence, jeg håber du kæmper for det bedste for vores land og forfatningen. Og hvis ikke - så bliver jeg meget skuffet - og jeg hører ikke så meget godt lige nu, lød det fra Donald Trump.

Vicepræsident Mike Pence, har ifølge en række kilder afvist at tage den 25. tilføjelse til forfatningen i brug. Tilføjelsen giver mulighed for at fjerne præsidenten. (Foto: ERIN SCHAFF © Scanpix)

Vil stadig forblive venner med Trump

Men det gik ikke, som Trump ville det. Pence godkendte formelt Joe Biden som USA's næste præsident.

- Trump skummer af raseri og der er forlydninger om, at de to ikke har talt sammen siden onsdag, siger Jørn Brøndal.

Og så betyder det ikke meget, at vicepræsidenten gennem fire år har støttet Donald Trump.

- Mike Pence har langt hen ad vejen været loyalist, men i Trumps verden er det ikke nødvendigvis et udtryk for, at man kan vide sig sikker på noget som helst. Hvis man bryder med præsidenten, risikerer man, at helvedet bryder løs, siger Jørn Brøndal.

Men Pence vil stadig gerne vil have chancen for at forblive venner med Trump, hvis han nu selv skulle stille op som præsidentkandidat i 2024, fortæller Jørn Brøndal.

- Til at begynde med, forsøgte Pence at begrænse bruddet og balancere i en umulig situation. Han forsøgte at sige, at han ikke kunne gøre noget - men det kunne de amerikanske lovgivere.

Men det tyder på, at Pence 'får det svært', afslutter Jørn Brøndal.

Pence kommer ikke til at stoppe 'rædsels-show'

Både den demokratiske flertalsleder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, og Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, opfordrer vicepræsident Mike Pence til at tage den 25. tilføjelse til den amerikanske forfatning i brug.

Tilføjelsen giver mulighed for at fjerne præsidenten fra posten, hvis vicepræsidenten og et flertal af regeringen erklærer, at vedkommende er ude af stand til at fortsætte i embedet.

- Med 13 dage tilbage, kan enhver dag blive et rædsels-show for Amerika, siger Nancy Pelosi.

Men 'det kommer ikke til at ske' har en rebublikaner tæt på Pence ifølge mediet Business Insider sagt, da vedkommende blev spurgt ind til den 25. tilføjelse.

Kort efter berettede også The New York Times om, at en kilde tæt på Pence har sagt, at vicepræsidenten ikke ville forsøge at afsætte præsidenten mindre end to uger før Biden bliver indsat som præsident.

FacebookTwitter