Han kalder sig 'ghettopræsidenten'. Nu tager Ugandas største reggaestjerne kampen op mod præsidentens jernnæve

Når uganderne i dag går til valg, står det mellem manden, der har ledet landet med hård hånd i 35 år, og landets største reggaestjerne.

(Foto: Str © Scanpix)

- Den dårlige nyhed er, at alle er et potentielt offer.

Den gode nyhed er, at alle kan være en del af løsningen.

Vi må alle være på vagt. Vi står midt i en global pandemi.

Det lyder måske som noget, man kunne høre til et pressemøde med statsministeren i spejlsalen.

Men faktisk kommer ordene fra Ugandas største reggaestjerne, Bobi Wine, der i sin sang 'Corona Virus Alert!' forsøger at oplyse befolkningen i Uganda og andre lande i Afrika om faren ved coronavirus – alt sammen til muntre toner af reggae.

Men om få dage kan Ugandas befolkning måske også betragte sangen som et budskab fra deres egen statsleder.

Når uganderne i dag skal sætte deres kryds til præsidentvalget, er Bobi Wine nemlig at finde på stemmesedlen. I november annoncerede den populære reggaesanger sit kandidatur til præsidentposten mod landets siddende præsident, Yoweri Museveni, der har styret Uganda med hård hånd i 35 år.

  • Der er fuld gang i valgkampen i Uganda, hvor reggaestjernen Bobi Wine (med det borgerlige efternavn Kyagulanyi) står i spidsen for oppositionen mod den siddende præsident, Yoweri Museveni. (Foto: BAZ RATNER © Scanpix)
  • Særligt den yngre del af befolkningen støtter Bobi Wine i håb om forandring. Her ses han med flere af sine støtter foran en kirke i hovedstaden Kampala. (Foto: Str © Scanpix)
  • Den farverige præsidentkandidat er blevet anholdt flere gange, siden han erklærede sig som kandidat ved præsidentvalget. Derfor er flere af hans pressekonferencer foregået hjemme hos ham selv og ikke i det offentlige rum. (Foto: SUMY SADURNI © Scanpix)
1 / 3

Siden da er Bobi Wine blevet anholdt tre gange. Næsten hele hans kampagnehold er blevet tilbageholdt, og voldelige demonstrationer har kostet flere mere end 45 af hans tilhængere livet, mens hundredevis er blevet anholdt eller er forsvundet.

'Ghettopræsidenten' i parlamentet

Bobi Wine, der går under det borgerlige navn Robert Kyagulanyi Ssentamu, har hittet i hele Østafrika siden årtusindeskiftet.

Flere af hans sange indeholder politiske budskaber forklædt i reggaebeats og dancehallrytmer. Det gælder blandt andet sangen 'Situka', hvor han retter en skarp kritik mod præsidenten og hans angreb på den ugandiske befolknings ytringsfrihed.

I 2017 tog han sine politiske budskaber til nye højder, da han blev valgt ind i Ugandas parlament.

Bobi Wine, der kalder sig selv for 'ghettopræsidenten', har siden vundet stor opbakning fra særligt den yngre del af befolkningen med budskab om demokrati og frihed for uganderne og med en ambition om at bekæmpe den omfattende fattigdom og korruption, der plager landet.

I videoen nedenfor bliver Bobi Wine budt velkommen af hundredevis af tilhængere, da han kører til landsbyen Zombo for at føre valgkamp.

I november meldte han sit kandidatur ved præsidentvalget mod landets siddende præsident, Yoweri Museveni, som han ved flere lejligheder har kaldt "en diktator".

- Det her er uganderne mod Museveni. Den forskel, vi unge kan gøre, er at give landet en ansvarlig regering, der er der for befolkningen, siger Bobi Wine til DR Nyheder.

I alt 10 kandidater stiller op mod landets siddende præsident ved valget i dag. Bobi Wine stiller op som frontfigur for partiet National Unity Platform, NUP, som er blevet landets næststørste oppositionsparti, efter flere parlamentsmedlemmer sidste år forlod deres eget parti og tilsluttede sig Bobi Wine.

Otte ud af ti har aldrig haft en anden præsident

Manden, som Bobi Wine vil vælte af pinden, er landets præsident, 76-årige Yoweri Museveni. Han har siddet på præsidentposten siden 1986, hvor hans hær overtog hovedstaden Kampala i kamp mod det daværende regime.

Med 35 år på magten har han siddet så længe, at mere end otte ud af ti ugandere er født, mens han har siddet på præsidentposten. I Uganda er mere end 80 procent af landets 43 millioner indbyggere nemlig under 35 år.

Og i de 35 år har Museveni ledet landet med hård hånd.

Yoweri Museveni har siddet på magten i Uganda i 35 år og har i sin tid som præsident flere gange udvidet grænserne for, hvor længe en præsident kan sidde på posten. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)

Museveni er flere gange blevet beskyldt for brud på menneskerettighederne og har blandt andet skabt overskrifter for sin brutale behandling af politiske modstandere og for sit forslag om at indføre fængselsstraf på livstid for homoseksuelle.

Museveni kæmper nu for at kunne blive genvalgt som landets præsident for sjette gang.

Oprindeligt kunne en præsident i Uganda kun sidde i to perioder, men den begrænsing fjernede Museveni selv, inden han stillede op for tredje gang. Desuden sikrede den nu 76-årige præsident sig i 2017, at han kunne blive siddende, efter han var fyldt 75 år, som ellers var grænsen for, hvor gammel en præsident måtte være.

Tåregasset for åben skærm og anholdt tre gange

Siden Bobi Wine i november meldte sig som modkandidat til præsident Museveni, har livet ikke været let for den 38-årige reggaestjerne.

Blot få timer efter han meldte sit kandidatur til præsidentposten, blev han anholdt af politiet. Anholdelsen førte til voldsomme uroligheder i Ugandas hovedstad, Kampala, hvor mindst 45 blev dræbt.

I videoen nedenfor kan du se, hvordan kampklædt politi var mødt op for at anholde Bobi Wine på dagen, hvor han annoncerede sig som præsidentkandidat.

Bobi Wine er siden blevet fængslet yderligere to gange, hans hjem er blevet ransaget af hæren, og i sidste uge blev han revet ud af sin egen bil og tåregasset af en flok betjente, mens han livestreamede en pressekonference for udenlandske medier.

Mere end 20 af hans kampagnefolk er blevet anholdt forud for valget, flere af hans kampagnebiler er blevet beslaglagt, og i et interview med The Guardianfortæller han, at han går med skudsikker vest, når han bevæger sig udenfor.

- Jeg er bange og bekymret hver dag. Jeg frygter for mit og mine kammeraters liv i den her kamp. Regimet er efter os, og de vil skade os. Hver dag lever vi, som var det den sidste, fortæller han.

De ugandiske myndigheder har desuden forbudt Bobi Wine at føre valgkamp i en lang række regioner i landet. For mange mennesker samles, når det sker, og det er med til at sprede coronavirus, lyder det fra myndighederne.

I videoen nedenfor kan du se, hvordan det gik for sig, da politiet greb ind under en protest i hovedstaden Kampala. Hundredevis af Bobi Wines tilhængere gik på gaden, efter han blev anholdt endnu en gang.

Tilhængere kidnappet

Det er dog langt fra kun Bobi Wine og hans kampagnefolk, der møder modstand fra myndighederne. Også flere af den farverige oppositionsfigurs tilhængere har fået præsidentens jernnæve at føle.

Flere steder i landet er tilhængere blevet tilbageholdt af politiet efter at være mødt op til et af Bobi Wines offentlige vælgermøder, og i landets hovedstad er flere Wine-støtter meldt forsvundne.

I et slumkvarter i Kampala leder borgerjournalisten Dickson efter en ung mand ved navn Billy, som er en af fem unge mænd i området, der på mystisk vis forsvandt for en uge siden.

- Ifølge øjenvidner blev personen overfaldet omkring klokken 22. Han blev banket, og han blødte, fortæller Dickson.

I videoen nedenfor rapporterer Dickson fra et slumkvarter i Kampala.

Ifølge Dickson er naboerne til de forsvundne drenge blevet truet til tavshed af myndighederne.

- Det er en bekymrende situation, for vi ved ikke, hvad der sker med de mange unge, der bliver kidnappet op til valget, siger han.

Karismatisk kaffesælger med et godt øje til Danmark

På trods af de mange brutaliteter har Uganda dog været relativt stabilt, mens Museveni har været ved magten. Præsidenten har blandt andet haft succes med at bekæmpe den HIV/AIDS-epidemi, der hærgede landet i 80'erne og 90'erne.

Succeshistorien var med til at give ham et godt ry i Vesten i 90'erne, og det gav ham anledning til at rejse rundt på charmeoffensiv i hele den vestlige verden.

En af hans ture førte ham i 2003 til Ugandavej på Amager, hvor han mødte op i den lokale SuperBest for at sælge ugandisk kaffe, som du kan se i videoen nedenfor.

Det er dog langt fra tilfældigt, at præsidenten lagde vejen forbi supermarkedet på Amager. Uganda er nemlig et af de lande i Afrika, som Danmark har ydet mest udviklingsbistand til, og i perioden 1990 til 2017 har Danmark sendt mere end ni milliarder kroner til det østafrikanske land.

Korruption er dog stadig et udbredt problem i Uganda, der er blandt de mest korrupte lande på det afrikanske kontinent - og den massive udviklingsbistand, landet har modtaget de sidste mange år, er kun med til at gøre problemet værre, mener Bobi Wine.

- Andre lande skal stoppe med at sponsorere vores undertrykkelse, lød det fra Bobi Wine, da DR Nyheder besøgte ham i Uganda i 2018.

Hvorvidt Museveni får lov at sidde fem år endnu, eller om det østafrikanske land får deres største reggaestjerne på tronen, vil vise sig i de kommende dage.

Du kan se mere om valget i Uganda i denne uges udsendelse af Horisont.

Facebook
Twitter