Han levede i årevis som flygtning i Berlin: Nu er afhoppet syrisk oberst idømt livstid for forbrydelser mod menneskeheden

Hans torturofre fortæller om helvede på jord.

Syriske kvinder var mødt op foran retten i Koblenz for at minde om, at den livstidsdømte Anwar Raslan blot er én af mange syriske krigsforbrydere, der fortjener retsforfølgelse. (Foto: © Sascha Steinbach, Ritzau Scanpix)

I årevis levede Anwar Raslan et frit liv som én af hundredetusindvis af syriske flygtninge, der havde fået asyl i Tyskland. Han boede i Berlin med sin familie - langt væk fra præsident Bashar al-Assads blodige regime i Syrien.

Men i dag er den 58-årige syrer blevet idømt fængsel på livstid for forbrydelser mod menneskeheden.

Domstolen i den tyske by Koblenz har fundet ham skyldig i tortur af mindst 4.000 mennesker, drabet på 27 personer og seksuelt misbrug af fanger i det berygtede fængsel al-Khatib i den syriske hovedstad, Damaskus.

Her blev modstandere af præsident Bashar al-Assads regime fængslet, da den syriske borgerkrig brød ud i 2011. Og Anwar Raslan var ansvarlig for det frygtede fængsel.

Det er første gang, en højtplaceret officer fra det syriske regime bliver dømt for forbrydelser mod menneskeheden.

Efter 108 retsdage blev 58-årige Anwar Raslan som den første højtstående syriske officer dømt for forbrydelser mod menneskeheden for forhold begået for et årti siden. (Foto: © Thomas Frey, Ritzau Scanpix)

Anwar Raslan har i retten selv forklaret, at han brugte sin "begrænsede autoritet" i fængslet til at hjælpe fangerne og løslade dem, han kunne.

- Jeg har aldrig haft noget med tortur at gøre, sagde den nu livstidsdømte Anwar Raslan ifølge avisen New York Times under retssagen.

I virkeligheden sympatiserede han i hemmelighed med den syriske opposition, lyder Anwar Raslans egen forklaring. Han flygtede da også til Jordan i 2012, efter Assads regime havde dræbt over 100 mennesker i hans hjemby.

Flugten krævede måneders forberedelse, fordi han længe var under overvågning af Assads agenter, hævder han.

I Jordan sluttede Anwar Raslan sig til den syriske eksilopposition og deltog også i fredsforhandlinger i Genève med FN's særlige udsendig for Syrien i 2014. Samme år fik han asyl i Tyskland.

Helvede på jord

Men de mange syrere, der har vidnet i den historiske retssag, fortæller en anden historie om Anwar Raslan og al-Khatib-fængslet.

Udtalelser fra knap 50 vidner, der har overlevet fængslet, beskriver det som helvede på jord.

De fortæller, hvordan de blev slået af vagter med knytnæver, kabler og metalrør. I store flokke blev de stuvet sammen i tætpakkede celler, hvor de måtte skiftes til at stå op, så andre kunne ligge ned og sove. Fra tid til anden lukkede vagterne for ventilationen for at fremkalde panik.

Flere vidner beretter, at desperate skrig fra medfanger, der blev tortureret, ofte gav genlyd i hele fængslet.

- Engang torturerede de en mand meget voldsomt, og vi kunne hans skrig højt og længe, indtil vi på et tidspunkt ikke længere kunne høre ham, lyder en vidnefortælling ifølge Der Spiegel.

Anwar Raslan har hele vejen igennem nægtet sig skyldig i anklagerne om drab af fanger i fængslet. Hvad skulle hans motiv være til at dræbe fanger, ville han ifølge Der Spiegel gerne vide:

- Hvad skal vi som efterforskere med de døde? Vi kan ikke afhøre dem.

  • "Nu hvor I har bevis for, hvad der sker i Syrien, har I også ansvar for at stoppe det," lyder teksten på skiltet, som en syrisk kvinde viser frem foran retten i Koblenz. (Foto: © Sascha Steinbach, Ritzau Scanpix)
  • Den syriske kvinde Yasmen Almashan viser billeder af sine brødre, der blev dræbt i den syriske borgerkrig, foran retten i Koblenz. (Foto: © Sascha Steinbach, Ritzau Scanpix)
  • "Syriske krigsforbrydere – I kan ikke gemme jer for retfærdigheden" og "Én kriminel er dømt, så mange flere venter", lyder nogle af budskaberne fra fremmødte syrere foran retten i Koblenz. (Foto: © BERND LAUTER, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Dommen kan føre til flere retssager mod syriske officerer

Da Anwar Raslan i 2014 flyttede til Tyskland og fik asyl, lagde han ikke skjul på sin fortid som højtstående efterretningsofficer og oberst under præsident Bashar al-Assad.

Tværtimod fortalte han det tyske politi, at han frygtede, at Assads agenter var efter ham i Berlin. Men de tyske myndigheder syntes ikke at interessere sig for, hvad han egentlig havde foretaget sig under Assads styre.

Det var først mange år senere, de begyndte at grave i sagen. Og det skete ved lidt af en tilfældighed, beskriver nyhedsmagasinet Der Spiegel:

Under en komsammen med en gruppe af jævnaldrende syriske mænd i Berlin mødte Anwar Raslan en gammel ven, der fik ham ind som vidne i en efterforskning af en anden tidligere syrisk officer.

Anwar Raslan kunne ikke bidrage med meget til sagen, men han fortalte betjentene sin egen historie fra Damaskus, og de gik videre med sagen. I 2019 sad Anwar Raslan så selv på anklagebænken.

Syriens præsident, Bashar al-Assad, afgav sin stemme ved præsidentvalget i maj sidste år, som han vandt med 95,1 procent af stemmerne. Valget var hverken frit eller retfærdigt, lød dommen fra den vestlige verden. (Foto: © sana, Ritzau Scanpix)

At Anwar Raslan kan dømmes ved en tysk domstol for noget, han har gjort i Syrien, skyldes princippet om universel jurisdiktion, der tillader retsforfølgelse af mulige krigsforbrydelser begået i andre lande.

Amnesty International håber som mange andre menneskerettighedsforkæmpere, at dommen vil føre til flere retssager mod højtstående syriske officerer i andre europæiske lande, der har universel juridsiktion.

- Dommen sender et tydeligt og vigtigt signal om, at det ikke er muligt for krigsforbrydere at gemme sig og undslippe straf for deres forbrydelser. Selv mange tusinde kilometer væk fra hvor forbrydelserne fandt sted, kan retsforfølgelsen finde sted, siger Lisa Blinkenberg, seniorrådgiver i Amnesty International, i en reaktion på dommen.