Han var en af hovedmændene bag fredsaftalen i Colombia: Nu opfordrer han til væbnet kamp

Den colombianske regering har "forrådt" fredsaftalen, mener tidligere Farc-leder.

En screenshot fra video, hvor Ivan Marquez (i midten) annoncerer, at Farc genoptager den væbnede kamp mod den colombianske stat. (Foto: FARC VIDEO HANDOUT © Scanpix)

Det er kun små tre år siden, at forhandlere mellem den colombianske regering og oprørsgruppen Farc skrev historie, da de nåede til enighed om en fredsaftale, der satte punktum på en 52 år lang konflikt.

Men i dag meddelte en af Farcs tidligere ledere og chefforhandler under den fire år lange fredsproces, at 'en ny fase af den væbnede kamp' er begyndt.

Det skriver blandt andre BBC.

Udtalelsen fra Ivan Marquez kommer i en 30 minutter lang video, hvor han iført militærtøj og omgivet af bevæbnede mænd og kvinder, heriblandt flere tidligere Farc-ledere, læser højt fra et talepapir.

Statens vigtigste løfte

I videoen siger han blandt andet, at han vil genoptage den væbnede kamp, fordi den colombianske stat har 'forrådt' den fredsaftale, som han i sin tid var med til at forhandle på plads.

- Da vi underskrev fredsaftalen i Havana, gjorde vi det med den overbevisning, at det var muligt at ændre livet for de mest ydmyge og bortviste. Men staten har ikke opfyldt sit vigtigste løfte, nemlig at sikre sine borgeres liv og særligt at undgå politisk motiverede snigmord, siger han og fortsætter:

- På to år er mere end 500 samfundsledere blevet dræbt og 150 guerillakrigere er døde på grund af regeringens ligegyldighed og magelighed, siger han med henvisning til det høje antal aktivister og Farc-medlemmer, der er blevet dræbt, siden landets konservative præsident, Ivan Duque, kom til magten sidste år.

Sådan så det ud, da Ivan Marquez (t.v.) som chefforhandler for Farc underskrev fredsaftalen i 2016. Til højre regeringens chefforhandler, Humberto de Calle, og i midten Cubas udenrigsminister, Bruno Rodriquez. Cuba var vært for forhandlingerne mellem de to parter. (Foto: ENRIQUE DE LA OSA © Scanpix)

Ikke nogen overraskelse

Dagens annoncering har fået den colombianske præsident, Ivan Duque, til at udstede en arrestordre og udlove en dusør på en million dollars for Ivan Marquez og de andre medlemmer af oprørsgruppen.

Den colombianske regering kalder udmeldingen "stærkt bekymrende", men ikke overraskende.

- Det er ikke nogen overraskelse for regeringen. Desværre har disse mennesker gjort det klart med deres opførsel, at de har vendt fredsaftalen ryggen, siger den colombianske regerings fredskommissær, Miquel Ceballos, til radiostationen Blu Radio.

Regeringens chefforhandler under fredsprocessen, Humberto de Calle, opfordrer samtlige colombianere til at 'beskytte fredsprocessen':

- Vi anerkender, at størstedelen af medlemmerne af Farc har overholdt aftalen, og vi inviterer dem til at fortsætte processen med igen at blive en del af civilsamfundet, siger han ifølge BBC.

Udmeldingen fra den tidligere Farc-leder har samtidig vakt vrede blandt dem, der mener, at guerillabevægelsen blev skånet i fredsaftalen, som gav tidligere medlemmer straffrihed for blandt andet kidnapninger, kokainhandel og rekruttering af børnesoldater.

De tidligere medlemmer, der bryder fredsaftalen, vil ifølge Colombias regering nu blive frataget samtlige privilegier, heriblandt straffrihed, ligesom de heller ikke længere vil blive beskyttet mod udlevering til USA, hvor flere markante medlemmer er efterlyst for kokainhandel. Det skriver nyhedsbureauet AP.

En ny strategi

Den nye guerilla-gruppe, der bærer det gamle navn Farc-EP, vil ifølge Ivan Marquez ikke benytte sig af Farcs tidligere teknikker, som blandt andet bestod af kidnapninger, nogle af ideologiske årsager, andre for løsesum.

Derimod vil de "søge dialog" med lokale landejere og forretningsfolk og forsøge at omvende dem til Farcs sag, lyder det ifølge BBC i videoen.

Som led i fredsaftalen blev Farc omdannet til et politisk parti, og mere end 7.000 krigere overgav deres våben til FN.

Det vurderes, at 90 procent af de Farc-krigere, der dengang opgav guerilla-livet, fortsat overholder fredsaftalen i dag.

Farc fra 1964 til 2019:

  • 1964: Farc bliver skabt som en væbnet del af Kommunistpartiet

  • 2002: Da Farc er på sit højeste, har bevægelsens hær mere end 20.000 guerillakrigere og har kontrol med op mod en tredjedel af landet.

  • 2012: Fredsforhandlingerne mellem Farc og den colombianske regering begynder.

  • 2016: En fredsaftale bliver underskrevet i november.

  • 2017: Farc ophører officielt med at være en væbnet gruppe

  • 2019: Tidligere kommandør i Farc Ivan Marquez annoncerer, at "en ny fase i den væbnede kamp er begyndt.

  • Kilde: BBC