Hans familie stjal milliarder fra statskassen - nu står Ferdinand 'Bongbong' Marcos til at blive præsident i Filippinerne

'Bongbong' er søn af Filippinernes tidligere diktator, Ferdinand Marcos.

Ferdinand 'Bongbong' Marcos Junior under et valgmøde i Lipa i Filippinerne den 20. april. (Foto: ELOISA LOPEZ © Ritzau Scanpix)

Hans far var kendt for at være en brutal diktator, der gennem 21 år stjal fra statskassen og dræbte sine politiske modstandere.

Alligevel står Ferdinand 'Bongbong' Marcos Junior, søn af Filipinernes tidligere diktator, Ferdinand Marcos, og hans berømte hustru, Imelda Marcos, til at blive Filippinernes næste præsident.

Ifølge de seneste, uofficielle optællinger står den 64-årige politiker til at få knap 56 procent af stemmerne efter gårsdagens præsidentvalg. Hans modstander, Leni Robredo, står til at få 28 procent.

Det bliver en dybt korrupt præsidentfamilie, der kommer til at styre Filippinerne, såfremt Ferdinand Junior indtager embedet. Det fortæller DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

- Om det bliver lige så brutalt, som det var i de 21 år, hvor faren Ferdinand sad ved magten, det tvivler jeg på, fordi i dag kan præsidenten kun sidde i seks år.

- Men det er ret opsigtsvækkende, at den her familie får et comeback. De var ude af historien, og anklaget for at have stjålet milliarder fra statskassen, siger han.

Korruption, tortur og luksus

Bongbong Marcos' far, Ferdinand Marcos, blev i løbet af sin 21 år lange præsidentperiode kendt for enorm korruption, brutal nedslagtning og tortur af politiske modstandere og ekstravagant misbrug af milliarder af nationens penge.

Hans hustru, Imelda Marcos, blev berømt verden over for sin trang til luksus og sine legendariske 3.000 par sko.

Den ældre Marcos blev valgt som præsident i 1965 og styrede Filippinerne med hård hånd fra 1972, hvor han indførte undtagelsestilstand, indtil han og hans familie måtte flygte til Hawaii i 1986 efter voldsomme protester over hans påståede genvalg.

På rejsen til Hawaii medbragte Marcos-familien kasser fyldt med værdigenstande, blandt andet smykker, designertøj og millioner i kontanter, skriver BBC. De 3.000 sko, som præsidentfruen Imelda Marcos havde samlet gennem tiden, måtte hun efterlade i Filippinerne.

  • Daværende præsident Ferdinand Marcos og hans hustru, Imelda Marcos, i 1985. (Foto: romeo Gacad © Ritzau Scanpix)
  • Hele Marcos-familien i 1986, præsident Marcos i midten, Imelda Marcos til højre for ham. Lige bag præsidenten sidder Ferdinand 'Bongbong' Marcos Junior, Fillippinernes kommende præsident. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)
  • Dette diamant- og perlebesatte diadem er blandt de værdigenstande, der blev beslaglagt fra Imelda Marcos, på Hawaii i 1986. (Foto: Erik De Castro © Ritzau Scanpix)
  • I dag er Imelda Marcos' omfattende skosamling udstillet i en skobutik i hovedstaden Manila. (Foto: Romeo Ranoco © Ritzau Scanpix)
1 / 4

Imelda, den geniale spindoktor

Den tidligere diktator døde efter kun tre år i eksil i 1989, og hans familie vendte tilbage til deres hjemland i 1991. Ifølge Philip Khokhar er det siden da lykkedes Marcos-familien at genopbygge sit navn i Filippinerne - ikke mindst takket været en ihærdig indsats fra moder Marcos.

- Det er i virkeligheden Imelda Marcos, der måske er den mest geniale spindoktor, Filippinerne nogensinde har haft. Hun har brugt de seneste 35 år på at fortælle den filippinske befolkning, at det hele bare er pure opspind, og at pengene bare er noget, de har tjent, fordi de bare var dygtige erhvervsfolk, samtidig med at de sad i præsidentpalæet, fortæller han.

Samtidig har familien haft tætte bånd til den nuværende præsident, Rodrigo Duterte, og de filippinske medier. De har også styret sociale medier med hård hånd og brugt formuer på falske nyheder, fortæller Philip Khokhar.

Alt det i kombination med tidens gang har gjort, at den kollektive hukommelse om Marcos-familiens forbrydelser for 35 år siden nærmest er forsvundet som dug for solen.

- Man har formået at skabe en historie om, at så slem var Marcos-familien ikke. Det var rent faktisk en gylden tid i Filippinerne, siger Philip Khokhar og tilføjer, at glemslen også skyldes, at en stor del af Filippinernes vælgere er for unge til at huske så langt tilbage.

Med mor ved roret

Ferdinand 'Bongbong' Marcos kommer ikke til at indtage præsidentpalæet alene - men med sin 92-årige mor, Imelda Marcos, ved sin side.

Og den tidligere præsidentfrue kommer uden tvivl til at sætte sit aftryk, fortæller Philip Khokhar.

- Hun er godt nok oppe i alderen, men hun er stadig åndsfrisk, og der er ikke nogen tvivl om, at hun kommer til at styre Filippinerne, ligesom hun styrede i 1960'erne frem til 1980'erne i perioder, hvor hendes mand var syg og væk fra offentligheden, siger han.

- Det skræmmende er også, at Bongbong ikke engang tager afstand fra farens styre eller fra morens plyndren. Hun købte luksusbygninger på Manhattan i New York, mens hendes egen befolkning sultede. Det her er en familie, der ikke engang lægger skjul på, at de er blevet styrtende rige på uforklarlig vis, og på sin vis viser det også, at Bongbong ikke har tænkt sig at ændre den kurs grundlæggende.

Imelda Marcos blev i 2018 dømt skyldig i en af flere korruptionsanklager, en dom som hun siden har anket. (Foto: Erik De Castro © Scanpix Denmark)

De rige forbliver rige

Med Marcos-familien tilbage ved roret kan Filippinerne formentlig også forvente mere af samme skuffe, som dengang de sidst styrede landet. En populistisk højreorienteret politik, hvor der på overfladen er hjælp til de fattige, men hvor de rige i realiteten forbliver det, de er - ekstremt rige.

- Uligheden i Filippinerne er meget, meget voldsom, og det kommer Marcos-familien ikke til at ændre på, siger Philip Khokhar.

- Grundlæggende er uligheden jo blandt andet resultatet af, at familien har plyndret statskassen, så der aldrig for alvor er kommet gang i de offentlige investeringer. Det vil ikke ændre sig. Og så tror jeg, at der vil komme mange populistiske udmeldinger, som familien vil forsøge at tilfredstille landets fattige med, ligesom Duterte slog sig op på at være hård på lov og orden, siger han.