Har du også lagt mærke til z'et? Bogstavet er et mystisk troppetegn, men også en støtte til Rusland

Bogstavet z er blevet populært for dem, der støtter Rusland i krigen mod Ukraine.

Flere militære køretøjer er blevet set med et z. Der er også meldinger om andre bogstaver på køretøjerne. (Foto: © RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S, Ritzau Scanpix)

Måske har du lagt mærke til billeder af russiske militærkøretøjer med et hvidt z malet på skroget.

Eller det kan være, du har undret dig, hvis du på sociale medier har set flere russere med et z på trøjen. Eksempelvis da den russiske gymnast Ivan Kuliak i lørdags fik sin bronzemedalje under gymnastikstævnet Apparatus World Cup i Doha.

Det Internationale Gymnastikforbund har åbnet en sag mod den russiske gymnast Ivan Kuliak, efter har bar z-symbolet, da han modtog bronzemedaljen under et stævne i lørdags. Øverst på skamlen stod dog en ukrainer, der fik guld. (© twitter)

På de sociale medier undrer mange sig i hvert fald over, hvorfor russere i øjeblikket har vist så meget kærlighed for det finurlige bogstav. Og gætterierne peger i flere forskellige retninger.

En ting er der dog sikkerhed for. Z'et er blevet et symbol for støtte til de russiske styrker, hvor alt fra influencere til Putin-støtter bærer T-shirts med bogstavet.

En af dem er den russiske politiker og aktivist Maria Butina, der i 2018 blev kendt skyldig for spionage i USA. Hun troppede i fredags op i det russiske underhus, Dumaen, iført en sort T-shirt med et hvidt z.

  • Politikeren Maria Butina tog en trøje med z'et på, da hun var i den russiske Duma forleden. (Foto: © Russian State Duma)
  • I Sankt Petersborg kan man også se z'et, hvor der også står: "Vi opgiver ikke vores folk". (Foto: © STAFF, Ritzau Scanpix)
  • Under en støttedemonstration for Putin i Serbien blev z'et også vist frem. (Foto: © Andrej Isakovic, Ritzau Scanpix)
  • Biler med z'et og det russiske flag, der støtter de russiske styrker. (Foto: © Nikolai Khizhnyak, TASS)
1 / 4

Selv på biler har russere haft gang i taperullen og klistret bogstavet på ruderne.

På sociale medier har russere lagt videoer ud, hvor de er iført tøj med z'et, mens de russiske flag blafrer bag dem. Og blandt medier florerer et billede, der angiveligt stammer fra kræftsyge børn på et hospital. Børnene, der er beskrevet som terminalt syge, har stillet sig i z-formation for at signelere russisk støtte.

I Kazan er flere børn placeret som et z for at støtte krigen. (© instagram)

T-shirtene kan blandt andet købes på den statsejede russiske tv-station RT. Her bliver de markedsført til at støtte krigens børn på russisk side. Tine Roesen, der er lektor i russisk ved Københavns Universitet, har hjulpet med at oversætte teksten på sitet og T-shirtene.

Hun fortæller, at teksten på T-shirtene betyder "for vores" – angiveligt underforstået vores soldater eller folk.

De to fjender har samme slags køretøjer

At russerne har valgt at sætte et symbol på deres køretøjer i Ukraine, giver god mening for Kristian Lindhardt. Han er major og militærforsker ved Forsvarsakademiet, hvor han blandt andet forsker i militære landoperationer.

- Vi har at gøre med en krig mellem to lande, der tidligere var en del af Sovjetunionen. Det betyder, at meget af deres materiel – og specielt køretøjer, er sammenfaldene. Det vil være træls at komme til at skyde mod sine egne, fordi man ikke kan kende forskel.

- Det er derfor, tegnet er på køretøjerne, siger han.

Han fortæller, at der er tradition for at bruge forskellige tegn i krige – hvilket også kaldes troppetegn.

Blandt andet så man i Golfkrigen i 1990-91, at allierede eksempelvis kørte rundt i køretøjer med et v, der stod på hovedet. Det kunne enten være malet på med maling eller skrevet med et særligt materiale, så man kunne se det om natten, fortæller han.

Under Golfkrigen i begyndelsen af 90'erne markerede man også køretøjerne med forskellige troppetegn for at kunne genkende dem. (© Scanpix)

Tegn kan vise, hvor køretøjerne kommer fra

Flere peger også på, at andre tegn bliver brugt på køretøjerne i Ukraine. Blandt andet et z placeret i en firkant, et o og et v.

På Daily Mail beskrives z’et som styrker fra øst, mens der på den russiske udgave af Wikipedia står, at z'et viser, at køretøjerne er fra Den Russiske Føderation. Her står også, at z'et med en firkant signalerer styrker fra Krim. O'et signalerer styrker fra Belarus, mens v'et står for marinesoldater.

Forklaringerne er ikke bekræftet, og Kristian Lindhardt kender heller ikke til oprindelsen på bogstaverne. Men han forklarer, at det vil give god mening, hvis tropperne markerer deres tilhørsforhold med forskellige symboler.

Z'et kan have flere betydninger

Hvorfor russerne tilsyneladende har valgt z'et som bogstav, er der heller ikke helt enighed om.

Nogle peger på, at det kan stå for "za pobedu", som betyder sejr. Andre mener, det kan være "zapad", der betyder vest, hvilket måske kan være bestemmelsesstedet for køretøjerne.

Kristian Lindhardt mindes ikke, at et troppetegn før har spredt sig til at blive et signal blandt civilbefolkningen.

Astrid Haug, der er ekspert i sociale medier, fortæller, at det er meget normalt, at man på de sociale medier kopierer hinanden, når noget bliver en trend, og at brug af symboler altid har været et stærkt middel.

- Det kan ske mainstream, hvor det er begyndt med nogle subkulturer på mindre sociale medier, og som så har spredt sig. Men det kan også være orkestreret, hvor nogle centrale personer har forsøgt at skabe et fællesskab med et symbol, som hurtigt kan afkodes, siger hun.