Har Facebook logget dig af? - så kan du være ramt af hackerangreb

Danske brugere er med sikkerhed ramt, og de skal skifte deres kode, fortæller ekspert i it-sikkerhed.

Næsten 50 millioner Facebook-brugere er blevet påvirket af et sikkerhedsbrud hos det sociale medie. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Sikkerhedsbruddet, der har ramt Facebook og berørt næsten 50 millioner brugere, er meget omfattende og alvorligt, og det har helt sikkert ramt danske brugere.

Det mener Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert fra firmaet CSIS.

- Jeg har indtil videre har hørt fra syv venner, der er blevet logget ud af deres Facebook-konto. Hvis du som bruger bliver logget af i dag eller de kommende dage, er du med stor sandsynlig blevet ramt af sikkerhedsbruddet, siger han.

Hvis du har oplevet det, er det vigtigt, at du skifter kode, mener it-sikkerhedseksperten - også selv om Facebook oplyser, at det ikke er nødvendigt.

- Facebook siger det, fordi de kun løser problemet for dem selv. Men det ændrer ikke ved, at dit password kan komme i de forkerte hænder. Derfor er min anbefaling, at du skifter din kode. Og hvis du bruger den samme kode på andre tjenester, skal du skifte dem, selv om jeg godt ved, at det er ærgerligt og træls, siger Peter Kruse.

Ifølge Facebook har hackere udnyttet en svaghed i ”vis som"-funktionen på det sociale medie, hvor man som bruger kan se, hvordan ens profil ser ud for andre personer. Det har givet dem mulighed for at overtage de næsten 50 millioner brugeres Facebook-konti gennem deres såkaldte digitale nøgle.

- Hvis den nøgle kommer i hænderne på de forkerte, kan de her mennesker logge på din Facebook-profil og udgive sig for at være dig og lave opslag og se dine venner. Det er derfor, at Facebook logger dig ud og beder dig om at logge ind på ny. Det svarer til, at der er blevet brudt ind i dit hus, og du skal have skiftet lås, forklarer Peter Kruse.

Lugter af spionage

Facebook oplyser, at problemet er løst, og at der er påbegyndt en efterforskning for at finde ud af, hvem der står bag, og om de berørte konti er blevet misbrugt, og hackerne har fået adgang til brugeres informationer.

Ifølge Peter Kruse er angrebet så omfattende, at det tyder på, at det er store kræfter, der står bag.

- Jeg tøver ikke et sekund med at sige, at det her lyder som super avanceret og systematisk datahøst. Det lugter i høj grad af spionage, fordi du skal have et meget professionelt setup for at kunne lave noget, hvor du rammer så mange mennesker, siger han.

It-sikkerhedseksperten mener, at det er et meget usædvanligt sikkerhedsbrud, som Facebook har været ude for, fordi man har udnyttet en funktion, som selskabet slet ikke har vidst var sårbar.

- Det er super alvorligt, fordi Facebook handler på bagkant. De har ikke været bekendt med sårbarheden, og det er blevet udnyttet. Når det er gået ud over så mange mennesker, tyder det på, at det her er udført af nogle meget kompetente aktører, der enten selv har været dygtige nok til at finde sårbarheden, eller har købt sig til det, siger han.

FacebookTwitter