Har 'hyklerisk' skuespillerinde taget #Metoo-bevægelsens uskyld?

Asia Argento var en af hovedanklagerne mod Weinstein, men er selv anklaget for seksuelt overgreb. Så hvad nu, #Metoo?

Skuespillerinden Asia Argento sagde under en tale (billedet) ved film festivalen i Cannes tidligere i år, at det var dér, hun blev voldtaget af Harvey Weinstein i 1997. (Foto: © Vianney Le Caer, Scanpix)

I oktober sidste år var Asia Argento en af 13 kvinder, som stod frem og fortalte, at hun havde været udsat for seksuelt overgreb fra produceren Harvey Weinstein. Derefter rullede #Metoo-bevægelsen som en snebold, på tværs af mange brancher og fag.

En måned senere betalte Argento eftersigende en mindreårig til tavshed, fordi de havde været sammen.

Ifølge dokumenter, som avisen the New York Times har set, skal Asia Argento have haft sex med skuespilleren Jimmy Bennett på et hotelværelse i Californien, da han var 17 år, og hun var 37 år.

Den seksuelle lavalder i staten er 18 år. Derfor betalte den italienske skuespillerinde og instruktør angiveligt 380.000 dollar til Bennet for at købe hans tavshed.

Det lokale sherif-kontor i Los Angeles bekræfter nu, at de undersøger anklagerne mod Asia Argento, som blev afsløret i går. Politiet skriver i en erklæring, at de ønsker "at dokumentere eventuelle potentielle kriminelle anklager".

DR Nyheder har ikke set de dokumenter, som the New York Times siger, at de er i besiddelse af. Hverken Asia Argento eller Jimmy Bennet har kommenteret anklagerne, men Bennets advokat, Gordon K. Sattro, bekræfter, at hans klient vil kommentere sagen på et tidspunkt.

- Vi ved, at nyhedsmedier kræver et øjeblikkelige svar, men folk har ofte brug for mere end et par minutter eller timer til at reagere. Vi beder om, at I giver vores klient noget tid og rum, beder Gordon K. Sattro medierne.

Så hvad nu, #Metoo-kvinder?

Anklagerne mod Asia Argento har været med til at få flere til at sætte spørgsmålstegn ved hele #Metoo-bevægelsens troværdighed.

Argento holdt en tale ved dette års Cannes Film Festival, hvor hun efter eget udsagn blev voldtaget af Weinstein som 21-årig i 1997.

- Denne festival var hans (Weinsteins, red.) jagtmark, sagde Argento under talen.

Det fejer Weinsteins advokat, Benjamin Brafman, af bordet:

- Hendes seksuelle forhold til hr. Weinstein var mellem to samtykkende voksne, der varede i mere end fire år, skriver advokaten, i en erklæring.

Argento har i advokatens optik handlet med et "utroligt niveau af hykleri".

Blandt dem fra #Metoo-bevægelsen, der har kommenteret afsløringerne, er aktivisten Tarana Burke, der kaldes stifteren af bevægelsen:

- Jeg har hele tiden sagt, at #Metoo-bevægelsen er til for os allesammen, inklusive de unge modige mænd, der kommer frem nu [...] Jeg håber, at flere, i særdeleshed mænd, kommer frem, og at vi begynder at forberede os på nogle svære samtaler omkring magt, medmenneskelighed, privilegier og skam, skriver Burke på Twitter.

Dobbeltmoral?

Harvey Weinstein står i retten tiltalt for seks tilfælde af voldtægt - ganske vist ikke af Asia Argento. Men Weinsteins repræsentanter har ikke været sene til at kritisere Argento, og deres kritik er ikke overraskende noget kras:

- Det, der måske er mest chokerende, er timingen. Alt tyder på, at samtidigt med, at Argento arbejdede på sin egen hemmelige afvikling af det påståede seksuelle overgreb af en mindreårig, stillede hun sig i forgrunden af dem, der fordømte hr. Weinstein, skriver Benjamin Brafman.

Ifølge skuespillerinden Rose McGowan, også en af Weinsteins anklagere, er anklagerne mod Asia Argento 'hjerteknusende':

- Jeg lærte Asia Argento at kende for ti måneder siden. Vores samhørighed er den delte smerte at have været udsat for seksuelt overgreb af Harvey Weinstein. Mit hjerte er knust. Jeg fortsætter mit arbejde på vegne af ofre overalt, skriver McGowan på Twitter.

På det seneste har #Metoo-bevægelsen udviklet sig til også at inkludere unge mænd, der fortæller om overgreb fra alt fra kvindelige professorer til mandlige trænere.