Harveys vandmasser spreder kemikalier i Texas' huse og haver

Forurenede vandmasser udgør en stor sundhedsfare, efter at Harvey har fået kloakker til at løbe over.

Den tropiske storm har forårsaget historiske oversvømmelser og ødelæggelser i Texas. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Vandmasserne efter orkanen Harvey kan indeholde farlige bakterier fra kloakker, der er løbet over. Sådan lyder advarslen fra den amerikanske miljøstyrelse, EPA.

Stormen Harvey ramte kysten i Texas i sidste uge som en kategori 4-orkan. Uvejret har resulteret i omfattende oversvømmelser - særligt i storbyen Houston.

Den tropiske storm har forårsaget historiske oversvømmelser og ødelæggelser i Texas.

Vandet, der har oversvømmet adskillige veje og boligområder, indeholder også spor af petrokemisk materiale fra fabrikker i Houston.

Det siger Nancy Loeb, der er direktør på miljøklinikken på Northwestern University i Illinois.

- Efter at være blevet sendt fra hus og hjem under en utrolig storm risikerer folk at vende hjem til en helt anden risiko - at blive udsat for farlige stoffer, siger Loeb.

Hun siger, at huse og haver kan være forurenet med arsenik og bly.

- Der var en risiko for at blive udsat for kemikalier på huden, da vandet steg. Men det bliver måske endnu mere farligt, når vandet trækker sig tilbage, og folk begynder at reparere deres huse, siger Loeb.

Fabrikker udleder giftige stoffer

Amerikanske myndigheder opjusterede torsdag dødstallet fra orkanen Harvey til 39.

EPA siger, at den største udfordring nu er at sikre, at folk har adgang til rent drikkevand, og at man bliver instrueret i farerne ved det forurenede vand.

Vandmasserne, der primært stammer fra kraftig regn, har allerede medført, at en række fabrikker i Texas har udledt giftige stoffer. Det viser en rapport fra Texas' kommission for miljøkvalitet.

Blandt andet er omkring 5500 liter kemisk materiale fra Exxon Mobils Baytown-raffinaderi løbet ud, da regnvand ødelagde taget på en opbevaringstank.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk