Hat Merkel es geschafft? Integrationen i Tyskland ligner mere og mere en succes

I dag er det fem år siden, at Merkel midt i flygtningekrisen lovede, 'Wir schaffen das'.

(Foto: JOHN MacDougall © Scanpix)

- Vi klarer det, lovede den tyske kansler for præcis fem år siden i dag.

Således slog hun fast, at tyskerne nok skulle klare flygtninge- og migrantkrisen, som i de dage i 2015 sendte hundredetusinder af fremmede over grænsen til deres land.

Tyskland tog imod 890.000 flygtninge og migranter i 2015, hvoraf den suverænt største gruppe kom fra Syrien, Afghanistan og Irak.

Et nyt studie fra Institut for Arbejdsmarked- og Erhvervsforskning, IAB, viser, at integrationen på arbejdsmarkedet af de flygtninge og migranter, der kom til Tyskland under flygtningekrisen i 2015, går bedre end forventet.

Godt halvdelen af de flygtninge og migranter, der har været i Tyskland i siden 2015, var op til coronakrisen i fuldtids-eller deltidsjob eller under betalt uddannelse. Således er arbejdsmarkedsintegrationen gået klart bedre end flygtningene fra Balkan i 90'erne.

Du kan møde nogle af dem, der kom til Tyskland for fem år siden, og i dag er i arbejde herunder:

AfD vinder frem

Den sætning - wir schaffen das - har ellers martret Angela Merkel de sidste fem år. I tiden efter Merkel havde sagt det, døjede Tyskland med et massivt rykind af mennesker, og flere begivenheder tydede i tiden derefter på, at der var alvorlige konsekvenser af den åbne dørs politik:

  • Nytårsaften 2015 samles omkring 1.000 udlændinge ved Kölns hovedbanegård. Efterfølgende fortæller en række kvinder, at de er blevet forulempet af nogle af de udenlandske mænd.

  • I juli 2016 sårer en teenager fra Afghanistan fem personer med en økse ombord på et tog i byen Würzburg. Knap en uge senere udløser en 27-årig syrisk flygtning en selvmordsbombe i Ansbach, der sårer 15.

  • I december samme år kører en afvist asylansøger bevidst en lastbil ind i en folkemængde på et julemarked i Berlin. 12 mister livet.

Valget i 2017 endte med en massiv lussing til den siddende regering. Kansler Angela Merkels parti, CDU, gik sammen med søsterpartiet CSU tilbage fra 41,5 procent til 33, mens regeringspartneren, SPD, fik deres værste valg nogensinde.

Samtidig bragede det indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland, AfD, ind i Forbundsdagen med 12,3 procent af stemmerne, hvilket understregede tyskernes holdning til vigtigheden af indvandreremnet.

- Hvis du ser rundt i Europa, var Tyskland et af de sidste lande i Europa, hvor højrepopulister kom ind i parlamentet. Det var bare et spørgsmål om tid, men den sætning (wir schaffen das) har nok været en katalysator til deres succes, siger dr.phil. i tysk litteratur og kultur, seniorforskningsrådgiver ved CBS, Philipp Alexander Ostrowicz.

Efter valget kom langstrakte og fejlslagne forhandlinger for den såkaldte Jamaica-koalition mellem CDU, Die Grünne og FDP. Merkel måtte gå bodsgang hos SPD, der igen trådte med i regeringssamarbejdet.

Langt hen ad vejen ignorerede regeringen de bekymringer, der var så presserende for mange tyskere. Man italesatte ikke de åbenlyse udfordringer, Tyskland står over for i forhold til indvandring og integration, og Angela Merkels popularitet styrtdykkede.

I 2018 meddelte hun, at hun ikke agter at forsætte som kansler efter valget i 2021.

'Wir haben das geschafft'

I dag, fem år efter flygtningekrisen, sidder Angela Merkel igen solidt i kanslersædet som følge af Tysklands håndtering af coronakrisen. Det indvandringsfjendske AfD er i krise på grund en række møgsager, blandt andet undersøger sikkerhedstjenesten nogle mulige nazi-forbindelser i partiet.

- Jeg vil sige, at wir haben das geschafft (vi har klaret det, red.), for det er lykkedes langt bedre, end man kunne forvente at integrere de flygtninge og migranter, der kom hertil. Men det har været en lang kamp. Jeg skammede mig som tysker, over hvor svært politiet og bureaukratiet i Tyskland havde ved at håndtere situationen i starten, siger Philipp Alexander Ostrowicz og fortsætter:

- Men det lykkedes i stor udstrækning, fordi så mange frivillige tyskere trådte til og hjalp. Et tal, jeg altid bruger, er, at man skønner, at 10 procent af alle tyskere aktivt har hjulpet under flygtningekrisen. Det er otte millioner mennesker. Det er da imponerende!

Integrationssuccesen på det tyske arbejdsmarked begrundes af IAB blandt andet med sprogundervisning.

- Der er investeret betydeligt mere i sprog og andre integrationsprogrammer for asylansøgere og migranter siden 2015, skriver instituttet.

Og selvom særligt kvindelige flygtninge og migranter er overrepræsenterede i arbejdsløshedsstatistikkerne, kalder Philipp Alexander Ostrowicz integrationen for en succes.

- Mere end 50 procent af de flygtninge, der kom til Tyskland mellem 2013 og 2016, er integreret på arbejdsmarkedet. Det er ikke folk, man har bedt om at komme til Tyskland for at udføre et arbejde, de talte ikke tysk, og de var traumatiserede af krig.

FacebookTwitter