'Havana-syndrom': Rapport peger på mikrobølge-angreb mod amerikanske diplomater

I 2016 kom de første meldinger om en mystisk lidelse blandt diplomater. Nu kan årsagen være fundet.

Mikrobølger kan være skyld i det såkaldte Havana-syndrom. (Foto: © ALEXANDRE MENEGHINI, Scanpix)

Hovedpine, næseblod, søvnforstyrrelser, ringen for ørerne, svimmelhed og problemer med hukommelse, koncentration og balance.

Det er nogle af de udfordringer, som amerikanske diplomater i Cuba har døjet med de seneste år.

De første meldinger om en tilsyneladende uforklarlig lidelse dukkede op blandt diplomater på den amerikanske ambassade i hovedstaden Havana i 2016. Siden har flere og flere diplomater meldt om problemer med det mystiske "Havana-syndrom".

Nu tyder det på, at den mest sandsynlige forklaring på de hidtil uforklarlige hovedskader er mikrobølger. Det konkluderer en ny rapport udarbejdet af The National Academy of Sciences på vegne af USA's udenrigsministerium.

Dermed kan man have fundet svaret på mysteriet, der i årevis har undret både videnskabsfolk og efterretningsvæsnet i USA.

Har beskyldt Cuba for 'lydangreb'

Ifølge rapporten lader det til, at "målrettet energi bestående af radiofrekvenser" er den mest sandsynlige årsag til diplomaternes lidelser. Rapporten undlader dog at konkludere, hvorvidt der ligger en bevidst handling bag de "målrettede" bølger.

- Alene overvejelsen af sådan et scenarie giver alvorlige bekymringer om en verden med uhæmmede ondsindede aktører og nye redskaber til at skade andre, lyder det blandt andet i rapporten.

Den er dog samtidig åben over for, at blandt andet psykologiske og sociale faktorer kan have spillet en rolle i lidelserne, der har ramt omkring 40 amerikanere fra ambassaden i Havana.

Den amerikanske ambassade i Havana er centrum i en diplomatisk strid mellem USA og Cuba. (Foto: © ALEXANDRE MENEGHINI, Scanpix)

Sagen fik i 2017 Trump-administrationen til at udvise 15 cubanske diplomater.

- Det er et meget usædvanligt angreb, som I ved. Men jeg mener, at Cuba er ansvarlig, lød det dengang fra præsidenten.

Det var dog uklart, om han mente, at det cubanske styre stod bag angrebene, eller de i stedet ikke havde levet op til deres ansvar om at beskytte de amerikanske diplomater. Cuba har blankt afvist at have kendskab til angrebene.

I 2018 valgte amerikanerne at trække en stor del af ambassadepersonalet hjem. Her sagde Trump-regeringen, at de ansatte havde været udsat for et "lydangreb" fra Cuba.

Sidste år foretog et amerikansk forskerhold MR-scanninger på 44 af diplomaterne og deres familiemedlemmers hjerner. Ifølge forskerne viste de abnormiteter, og at "noget var sket med deres hjerner".

Meldingen fra Cuba var imidlertid, at resultaterne ikke var klare, beretter BBC.

'Et diplomatisk mysterium' på tværs af kontinenter

Det er ikke kun amerikanske diplomater, der melder om Havana-syndrom. Ifølge BBC har også Canada trukket flere ansatte hjem, efter mindst 14 af dem meldte om lignende symptomer.

Også uden for Cuba har der været meldinger om lidelser, der minder om Havana-syndrom.

I 2018 trak USA flere diplomater midlertidigt hjem efter lignende symptomer hos ansatte på det amerikanske konsulat i Guangzhou i Kina. Her fik en af de ansatte konstateret en mild hjerneskade efter en oplevelse med "unormal lyd og trykbølger", skriver BBC.

Efterfølgende sendte det amerikanske udenrigsministerium et hold til Guangzhou og nedsatte et taskforce for at opklare mysteriet.

Tidligere i år rapporterede New York Times, at flere end en halv snes amerikanske diplomater i Kina og deres familiemedlemmer har oplevet symptomer. Det har ifølge avisen sat gang i "et diplomatisk mysterium", der breder sig over flere lande og indeholder spekulationer om brugen af hemmelige våben mod amerikanerne.

Ansatte på det amerikanske konsulat i Guangzhou har meldt om mærkelige lyde efterfulgt af blandt andet hukommelsestab, svimmelhed og hovedpine. (Foto: © STAFF, Scanpix)

Ifølge New York Times peger flere eksperter på Rusland som den mest sandsynlige bagmand, da landet har en historik med våben, der kan give hjerneskader, og samtidig har en interesse i at skade USA's forhold til Cuba og Kina.

Det russiske udenrigsministerium har tidligere kaldt spekulationer om russisk indblanding i Havana-syndromet for "en komplet absurd og bizar antagelse".