Havecentre er blevet en politisk varm kartoffel i Storbritannien

Briterne kæmper sig gennem coronakrisen med jord på fingrene. Derfor er genåbning af havecentrene til stor politisk debat.

- Det er ikke nisser, det er dværge, griner pensionisten Richard Ward.

Han står i sin lille, men meget velpassede have i et dyrt kvarter i udkanten af London. I selskab med ti miniaturedværge.

Små og perfekt tilklippede buske og hække snor sig rundt og danner grundstrukturen i haven. Rundt om blomstrer roser, liljer og frugttræer. Og så er der dværgene og en lille dam med en guldfisk og springvand.

- I forvejen brugte jeg meget tid herude, siger han. Nu har vi været spærret inde i vores hjem i mange uger. Det kan du vist godt se på haven, griner han.

Richard Ward bruger mere tid i haven, end han plejer. Han har nu bestilt tre høns. (Foto: © Thomas Overgaard Nielsen)

Endnu mere tid i haven

Med mere end 30.000 døde er Storbritannien ramt ekstremt hårdt af coronakrisen.

Under normale forhold er briterne et havefikseret folk, men med pandemi og nedlukning er haveinteressen steget til rekordhøjder.

Ifølge officielle statistikker bruger briterne mere tid på blomster og planter end noget andet. Det gælder også madlavning og læsning.

- Det er noget med os briter og vores haver, siger ejeren af det lokale havecenter rundt om hjørnet fra Richard Wards hus.

Han hedder Daniel Slack, og i forretningens lille drivhus er han ved at så stiklinger til bønneplanter.

Da landet lukkede ned, stod han uden indtægter. Men så gjorde han alvor af en gammel plan om at sælge sine planter og blomster online. Det må man nemlig stadig, og forretningen eksploderede.

- Vi har solgt langt mere som resultat af krisen. Folk er fanget derhjemme og er desperate efter at lave noget. De har en have, så lad os få den til at se endnu finere ud, griner han.

Vi har solgt langt mere som resultat af krisen, fortæller havecenterejer Daniel Slack. (Foto: © Thomas Overgaard Nielsen)

Den helt store vækst sker i af salget af grøntsagsplanter som tomater og bønner, fortæller han.

- Folk er i krisestemning og dækker sig selv ind, så meget de kan, spekulerer han.

Udenrigsminister forstår alvoren ved de lukkede havecentre

Mens briterne kæmper sig gennem coronakrisen med jord på fingrene, så er havecentrene blevet et emne i den politiske debat om genåbningen af England og Storbritannien.

Før krisen var havecentre og planteskoler et af premierminister Boris Johnsons favoritsteder at møde sine kernevælgere.

Nu lægger parlamentsmedlemmer, der er nervøse for økonomien omkring hele havebrugsindustrien, pres på regeringen for at lade briterne gå ud og købe planter og frø.

Senere i dag er det ventet, at regeringen i London giver grønt lys, så havecentrene igen kan lukke kunder ind. (Foto: © Thomas Overgaard Nielsen)

Presset af spørgsmål om havecentrene sagde udenrigsminister Dominic Raab forleden i parlamentet, at han kan se alvoren.

- Jeg forstår fuldstændig, hvorfor det er så vigtigt, økonomisk og socialt, lød det fra Raab.

Senere i dag er det ventet, at regeringen i London giver grønt lys, så havecentrene som de første forretninger igen kan lukke kunder ind.

Premierminister Boris Johnson taler til nationen i aften klokken 20 dansk tid.

Hønsehus i prydhaven

Tilbage i haven fortæller Richard Ward, at han har bestilt tre høns. Et par af de farverige blomsterbede må lade livet, så der bliver plads til et hønsehus.

I øvrigt ser han frem til at havecentrene åbner igen, så han kan komme over og hente det, han har brug for.

- Det er absolut en god idé, siger han og kigger rundt på sine små blomster.

- Jeg har jo en solrig, sydvendt have, og det er fantastisk. Det er min livline.