Havnedirektør om brexit uden aftale: Fiskere kan blive hårdt ramt

Danske fiskere kan få begrænset adgang til britisk farvand med et hårdt brexit, siger havnedirektør.

Danske fiskefartøjer kan blive hårdt ramt af et brexit, siger havnedirektør. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Hvis det britiske farvel til EU ender med en hård skilsmisse, kan det få alvorlige konsekvenser for danske fiskere. Og der er en risiko for, at det vil smitte af på priserne på fisk i supermarkedet.

Sådan lyder det fra Nils Skeby, der direktør i havneselskabet Associated Danish Ports (ADP).

- Hvis vi kigger med havnebrillerne på, så er det først og fremmest fiskeriflåden i Danmark, der bliver ramt, hvis vi får et hårdt brexit, siger Nils Skeby, administrerende direktør i ADP, som driver havnene i Fredericia, Nyborg og Middelfart samt Taulov Dry Port.

Han forklarer, at fiskerne langs den nord- og vestjyske kyst er særligt udsatte, hvis et brexit bliver gennemtrumfet uden en blød skilsmisseaftale med EU.

Og en sådan aftale er der bestemt ikke gode udsigter til, efter Theresa May i går led et rungende nederlag ved en afstemning i det britiske parlament.

Risiko for kortvarigt prishop

I værste fald kan danske fiskere blive forhindret i at fiske i den britiske del af Nordsøen, mener havnedirektøren.

- De fiskefartøjer, som sejler ind i britisk farvand og fisker helt lovligt i dag, vil ikke kunne gøre det længere fra den ene dag til den anden, og det vil betyde relativt voldsomme forandringer i deres muligheder for at få fyldt kvoterne, siger Nils Skeby.

Danske fiskere kan få problemer med at få opfyldt kvoterne, hvis det ender med et hårdt brexit, frygter havnedirektør. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Han peger desuden på, at regningen i første omgang kan havne hos forbrugerne.

- Jeg kunne umiddelbart forestille mig, at priserne vil stige på spisefisk på det dansk marked i første omgang. Men det kan godt være, at det kun er i en ganske kort periode, inden man finder nye veje at få fat i fiskene på, siger Nils Skeby.

Ved gårsdagens afstemning i det britiske parlament blev den skilsmisseaftale, som Theresa May havde forhandlet på plads med EU, forkastet med et historisk nederlag. 202 stemte for, og 432 stemte nej.

Dermed er der fortsat stor usikkerhed omkring, hvordan det formelle exit den 30. marts 2019 kommer til at foregå.

Så meget fanges i britisk farvand

  • Omkring 40 procent af den danske fisk, der er fanget, vil være fra britisk farvand. Det udgør cirka 30 procent af de samlede indtægter, som danske fiskere henter i havet. Det gælder både industrifiskeri og konsumfiskeri, der er de fisk, forbrugerne spiser.

  • - Fiskeriet efter industrifisk foregår ofte ved Doggerbanke, som er delt mellem en række lande. Men så længe det er EU, så er det fælles fiskeområde. Vi har et stort fiskeri af tobis i området. Også brisling fanges i Nordsøen i det, der vil være britisk farvand, lyder det fra Danmarks Fiskeriforening.

  • - Derudover har vi et fiskeri af konsumfisk, dvs. torsk, kuller, kulmule og andre spisearter i britisk farvand. Eksempelvis fisker flere fartøjer omkring Shetlandsøerne og har gjort det i en årrække.

Facebook
Twitter