Hed islam-debat i Norge

Et flertal af nordmændene mener, at Norge er ramt af en snigende islamisering. Norge nærmer sig danske tilstande med den grove tone i debatten, siger debattører.

Norge er denne vinter og forår ramt af en nationalistisk bølge, som især er rettet mod landets muslimske indbyggere. (Foto: Kim Jae-hwan © Scanpix/AFP)

Burkaer blander sig med norske sweatre på Oslos hovedstrøg Karl Johan. Den norske hovedstad har mistet sit præg af provins, men internationaliseringen har en pris.

Nogle mener, at Norge nu må åbne sig mere for andre kulturer og tankegange. Andre siger, at Norge tværtimod skal beskytte traditionelle norske værdier mod at blive undergravet.

Debatten retter sig især mod landets muslimer, siger Tore Lindholm, forsker ved det Norske Center for Menneskerettigheder:

- Oslo vrimler med møder om islam, islamisering, hijab-tørklæde, sharia-lovgivning kontra norsk lovgivning.

Danske tilstande

En af de ivrigste debattører er forfatter og journalist Hege Storhaug. Hun finder debatten vigtig og nødvendig:

- Politikere, journalister og intellektuelle har længe lagt låg på af frygt for såkaldt danske tilstande med en polarisering af debatten.

Hun er kendt som islam-kritiker. For to år siden skrev hun en bog om den muslimske tilsløring af kvinder. Den vakte skarp kritik i intellektuelle kredse i Norge.

I dag har hendes bekymring og frygt for yderligtgående muslimer bred folkelig opbakning. Det forskrækker Tore Lindholm fra Centeret for Menneskerettigheder:

- Vi har længe undgået polariseringen, men nu er vi ude på en glidebane.

Internet-debatten fører an

I Norge er tendensen stærkest på nettet, det er der Tore Lindholm finder den stærkeste bekymring for islamisering.

Mange af skribenterne på nettet er bange for, at Norge mister sin identitet i forsøget på at tilpasse sig de nye indvandrere.

Det kom til udtryk i debatten om hijab-tørklædet: Den socialdemokratiske regering ville gi' muslimske politifolk lov at bære tørklæde. Men måtte trække forslaget tilbage efter kæmpe folkelig modstand.

Det samme skete, da regeringen foreslog at indskrænke ytringsfriheden for at beskytte trossamfund mod nedsættende omtale. Også det forslag røg i skraldespanden.

Friheden i fare

Hege Storhaug mener, at traditionelle norske rettigheder er i fare med forslagene fra regeringen:

- Vi må værne om de norske friheds-rettigheder. Dem må vi stå vagt om!

Det er kapitulation overfor de mest yderligtgående muslimer, når debatten bliver undertrykt, mener Hege Storhaug. Og det giver islamisterne meget større magt end i for eksempel Danmark:

- De har langt højere anseelse hos os.

Religiøse skoler

Den nyeste kamp-arena er forslaget om en muslimsk skole i Oslo. Norge vrimler med frikirkeskoler, katolske skoler og Rudolf Steiner skoler, men ikke en eneste muslimsk.

Hege Storhaug mener, muslimske skoler vil være en hindring for integrationen. Tore Lindholm tror derimod, at Oslos Bystyre kommer til at omstøde sit Nej, fordi Norge i øvrigt tillader religiøse skoler.

Hege Storhaug kan godt se, det er uretfærdigt, at nogle trosretninger kan have deres egne skoler, mens andre ikke har få lov.

Hun vil dog ikke være med til at lukke eksisterende skoler, men foreslår i stedet et generelt forbud mod nye religiøst funderede skoler.

Valgår

Debatten om islam har givet kanon fremgang til det norske Fremskrittspartiet. I en meningsmåling for nylig var partiet Norges næststørste kun overgået af Arbeiderpartiet.

Islam ventes da også at blive et hedt emne ved efterårets Stortingsvalg, ikke mindst fordi Arbeiderpartiets vælgere er dybt splittede i spørgsmålet.

Herhjemme følger politikerne interesseret med. Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, deltog først på måneden i et af Fremskrittspartiets møder for at vise sin opbakning til partiet.

Facebook
Twitter