Hedebølge: Ny varmerekord sat i Frankrig

Der er målt 45,9 grader i det sydlige Frankrig. Det er det højeste nogensinde målt i landet.

Frankrig er ramt af ekstrem varme. Det kan blandt andet mærkes foran Louvre i Paris. (Foto: Kenzo Tribouillard © Scanpix)

En voldsom hedebølge har godt og grundigt fat i Europa, og det er i den grad noget, som kan mærkes i Frankrig.

Her har temperaturen i dag rundet 45,9 grader i Gallargues-le-Montueux nær Montpellier i det sydlige Frankrig, beretter den meteorologiske tjeneste Meteo France.

Det er den højeste temperatur nogensinde målt i Frankrig.

De høje temperaturer skyldes varm luft, som bliver blæst ind over Europa fra Sahara i det nordlige Afrika.

Varmen i Frankrig er så voldsom, at fire departementer i Sydfrankrig er sat i rødt alarmberedskab af Frankrigs meteorologiske institut, mens 4.000 sydfranske skoler har fået besked på at holde lukket på grund af den ekstreme varme.

Livsfarlig varme

Den tidligere franske rekordtemperatur for juni på 41,5 grader blev sat i 2003. Denne rekord blev dog slået i går, da temperaturen kravlede op på 42 grader i en landsby i det sydlige distrikt Ardeche, skriver Ritzau.

Den hidtidige højeste temperatur nogensinde målt i Frankrig - som nu er slået - var på 44,1 grader og blev målt samme år.

Hedebølgen kostede dengang 15.000 - primært ældre mennesker - livet i Frankrig, mens 70.000 omkom rundt omkring i Europa på grund af varmen.

Se video fra skole i Colombes, der ikke er lukket ned. Skoledagen foregår i skyggen.

Myndighederne i Paris har indført flere tiltag for at hjælpe byens indbyggere gennem den varme tid.

Der er blandt andet åbnet kommunale kølerum, hvor borgere kan gå ind og blive kølet ned, og byens parker holder længere åben, så folk kan søge skygge under træerne for eksempel.

Samtidig bliver der taget hensyn til de mange skoleelever, der har fået udskudt deres eksaminer.

Flere steder i landet er skoler lukket ned, og sundhedsminister Agnès Buzyn opfordrer til, at man ikke lader børn blive i bilen under indkøb, og at man ikke er fysisk aktiv midt på dagen.

I kystbyen Marseille er der i dag sørget for gratis adgang til museer, så indbyggerne kan nyde godt af de store bygningers ventilationssystemer, skriver The Guardian.

Avisen fortæller, at en 17-årig dreng tidligere i dag døde som følge af hedeslag i Córdoba-provinsen i Spanien, der også er hårdt ramt af varmen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter