'Hejsan' - Nu kan du ringe til en svensker!

Hvis du går og drømmer om at tale noget mere med vores naboer mod øst, så har du chancen nu.

Vil du gerne blive klogere på svensk politik, eller leder du efter det bedst museum i Malmø, kan du nu ringe til en tilfældig svensker. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)

- Du bliver snart stillet om til en tilfældig svensker. Duuuut.

Sådan lyder beskeden, hvis man ringer på Sveriges helt eget nummer, hvilket de er det første land i verden, der har.

I Stockholm tager Hannah Lidström telefonen, da vi ringer til hende. Hun er på arbejde.

- Jeg synes, det er en virkelig sej og sjov idé, siger hun, mens hun sidder ved skrivebordet og svarer på mails som normalt.

Det er Sveriges turistforening, der har taget initiativ til det svenske nummer. Anledningen er, at det er 250 år siden, Sverige fik sin første lov om ytringsfrihed.

Et initiativ der tiltaler Hannah Lidström, som er talsmand for miljøpartiet De Grønnes Ungdom.

- En gruppe venner og jeg besluttede os for at melde os til for at se, om vi kan komme til at tale om åbenhed med udlændinge.

Indtil videre har omkring 4000 svenskere meldt sig til at modtage opkald. De er blevet ringet op over 14.000 gange fra lande som USA, Rusland, Tyrkiet og Australien.

Hannah Lidström får omkring et opkald i timen, og det hele handler ikke altid om store begreber som åbenhed og ytringsfrihed.

- De spørger om alt fra gode spisesteder i Stockholm, til hvad jeg laver lige nu, siger hun

Hvis du vil blive klogere på naboerne mod øst eller bare høre, hvor det er bedst at få en fyraftensøl på den anden side af Øresund, kan du ringe på +4570806160, der vil blive opkrævet som lokalt opkald.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter