Hele USA gætter med: Anonym Trump-kronik bliver finkæmmet for ledetråde

Flere af præsidentens tætteste allierede har afvist at stå bag den omstridte kronik.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, vil have den anonyme kronikør til at stå frem ved navn. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Der er gang i gættelegen i USA, efter at avisen The New York Times i går bragte en noget opsigtsvækkende kronik fra en anonym topembedsmand i præsident Donald Trumps administration.

Her kunne medarbejderen fortælle, at man internt i administrationen er så foruroliget over Donald Trumps både ”utilregnelige” og ”amoralske” adfærd, at de aktivt arbejder for at undergrave hans dagsorden.

Derudover hævdede den anonyme forfatter, at der også bliver hvisket i krogene om at udløse den 25. tilføjelse til den amerikanske forfatning. Den gør det muligt at afsætte en præsident, hvis ministrene skønner, at han ikke kan varetage sine forpligtelser i embedet.

Siden da har det altoverskyggende spørgsmål været: Hvem står bag?

Var det vicepræsident Mike Pence, fordi han selv har et ønske om at overtage præsidentembedet?

Var det udenrigsminister Mike Pompeo, forsvarsminister James Mattis, eller måske en helt tredje?

Få mennesker ved det

Spekulationerne er mange, og konspirationsteorierne er talrige. Og ifølge The New York Times minder gættelegen lige nu om den, der fandt sted i begyndelsen af 1970’erne.

Her kunne avisen The Washington Post bringe afsløringer fra en hemmelig kilde, deres såkaldte ”Deep Throat”, om det, der efterfølgende udviklede sig til Watergate-skandalen. Den endte med at fælde den daværende præsident, Richard Nixon.

En af dem, der i den grad gerne vil have svar på spørgsmålet, er præsidenten selv.

- Hvis denne feje, anonyme person rent faktisk eksisterer, så må The Times (The New York Times, red.) - for nationens sikkerheds skyld - udlevere ham/hende til regeringen med det samme, tweetede han i går.

Men det kommer ikke til at ske, siger debatredaktøren på The New York Times, Jim Dow, der hverken kan eller vil fortælle, hvem den anonyme forfatter er.

- Lad mig sige det sådan: Kun meget få mennesker ved, hvem det er, sagde han i går i avisens podcast The Daily.

Det var avisen The New York Times, der i går bragte den anonyme kronik. (Foto: ANGELA WEISS © Scanpix)

Finkæmmet for ledetråde

Lige nu bliver kronikken finkæmmet for skjulte ledetråde og oversete detaljer, der kan give folk svar på spørgsmålet.

Men alle, der indtil nu er blevet beskyldt for at have forfattet den, har afvist det på det skarpeste.

- Vicepræsidenten underskriver sine kronikker, lød det i går fra Mike Pences stabschef, Jarrod Agen, efter at pilen var begyndt at pege mod præsidentens højre hånd.

I kronikken bruger forfatteren nemlig ordet ”lodestar”, som på dansk betyder ”ledestjerne”.

Det er et ord, som den republikanske vicepræsident har ytret ved flere lejligheder, både i taler og i skriftlige udtalelser, og derfor var der flere, der hurtigt rettede deres mistanke mod ham.

- The New York Times burde skamme sig (over at have bragt den anonyme kronik, red.), og det samme burde den person, som skrev denne løgnagtige, ulogiske og feje kronik. Vores kontor er hævet over den slags amatøragtige handlinger, tilføjede statschefen.

En tur i løgnedektoren

Udenrigsministeren afviste også, at han havde stået bag, da han blev spurgt ind til kronikken på et pressemøde i den indiske hovedstad, New Delhi.

- Det er ikke min, understregede han.

En lignende afvisning kom fra den øverste chef for efterretningstjenesten CIA, Dan Coats.

- Vi har ikke gjort det. Fra begyndelsen af har vi insisteret på, at hele efterretningsvæsnet fortsat skal have fokus på vores opgave: At tilvejebringe de bedst mulige efterretninger til præsident og politikerne, sagde han efterfølgende.

En lang række andre toppolitikere, heriblandt indenrigsminister Kirstjen M. Nielsen, den nationale sikkerhedsrådgiver John R. Bolton, samt forsvarsminister Jim Mattis, har ligeledes taget afstand fra den.

Rand Poul, der er republikansk senator fra delstaten Kentucky og en af Donald Trumps allierede, har foreslået, at præsidenten skal tvinge alle i administrationen til at tage en tur i løgnedetektoren.

En anden mulighed, der ifølge The New York Times er blevet foreslået, er, at præsidenten får alle sine seniorembedsmænd til at underskrive skriftlige erklæringer, som eventuelt kan blive brugt imod dem, hvis sagen skulle ende i retten.

Ifølge en anonym rådgiver i Det Hvide Hus er der lige nu 12 personer, som man mistænker for at have stået bag.

Mike Pence har afviste, at han står bag den anonyme kronik. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

I kontakt med forfatteren

Om de finder frem til den anonyme kilde, er endnu for tidligt at sige.

Det var eksempelvis først i 2005, 31 år efter at Richard Nixon valgte at trække sig fra præsidentposten, at ”Deep Throat”-kilden besluttede sig for at stå frem. Det viste sig at være en forhenværende vicedirektør i FBI, Mark Felt.

Flere personer, heriblandt den Trump-kritiske David Jolly, der tidligere har været medlem af Repræsentanternes Hus for Republikanerne, har opfordret den anonyme topembedsmand til selv at stå frem.

- Den anonyme embedsmand må stå frem med navn - og på den måde bidrage til at ændre landets skæbne, sagde han i går til tv-stationen MSNBC.

Debatredaktør Jim Dow afviser som sagt at afsløre identiteten. Og han understreger også i The Daily, at han ikke har ændret på specifikke ord i kronikken for på den måde at sløre identiteten på den anonyme forfatter.

Han fortæller derudover, at han har været i kontakt med forfatteren, efter at kronikken i går blev trykt.

Er personen blevet overrasket over reaktionen på kronikken?

- Det er et godt spørgsmål, og er jeg er ikke sikker på, hvor overraskede de blev, sagde han i går til The Daily.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk