- Der er ikke nogen automatisk vej tilbage for Donald Trump. Under alle omstændigheder skal Facebook kigge på, om han stadig udgør en fare, eller om hans opslag kan udgøre en fare.
Sådan lyder vurderingen fra Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, efter det onsdag blev slået fast, at USA's tidligere præsident Donald Trump forbliver bandlyst fra Facebook og Instagram.
Donald Trumps konto blev suspenderet 6. januar i kølvandet på et angreb på Kongressen i Washington D.C., hvor fem personer omkom.
Helle Thorning-Schmidt er medlem af Facebooks eget tilsynsråd, The Oversight Board, og var med til at afgøre, at Donald Trump altså fortsat ikke skal have lov at dele billeder og opslag på de to sociale medier lige foreløbig.
- Vi har jo siddet med denne sag i over 90 dage, vi har fået udtalelser fra Donald Trump selv, vi har fået udtalelser fra Facebook og næsten 10.000 offentlige bemærkninger til den her sag. Og på den baggrund har vi nu konkluderet, at det var rigtigt, af Facebook, at de suspenderede Donald Trump, siger hun.
Men det var til gengæld forkert, at Facebook suspenderede den forhenværende præsident på ubestemt tid, tilføjer hun.
'De gik ned i en værktøjskasse, som de ikke engang har'
Da Donald Trump fik frataget retten til at være på Facebook og Instagram, var det nemlig første gang en bruger på et af de to medier blev suspenderet på ubestemt tid.
- Der gik de ned i en værktøjskasse, som de ikke engang har, for der er ingen andre brugere, der bliver suspenderet på ubestemt tid.
Det, som Facebook rent faktisk har mulighed for at gøre, er enten at give en tidsbegrænset sanktion eller en permanent suspension, forklarer Helle Thorning-Schmidt.
- Det, som Facebook ikke kan, det er bare at opfinde en straf til én specifik bruger. Og jeg vil sige, at den dom, der er afsagt i dag, handler mere om Facebook og ordentlige forhold for brugerne, end den handler om Trump, siger hun.
Tilsynsrådet har nu bedt Facebook genvurdere blokeringen af Trump inden for seks måneder.
Men sagen er svær, for Facebook stræber efter, at deres brugere kan tale så frit som muligt.
- Facebook er et privat medie. Donald Trump har ret til at sige alle de her ting, og der er meget vide rammer for ytringsfriheden, og det skal der også være. Det er der i Facebooks egne fællesskabsregler, og det er der i de menneskerettigheder, som de gerne vil følge, siger Thorning.
Donald Trump vred på 'korrupte sociale medier'
Donald Trump udsendte i går en kommentar til sin fortsatte suspendering fra de store sociale medier.
Her forholdt han sig ikke direkte til tilsynets afgørelse, men kaldter Facebooks, Twitters og Googles handlinger "pinlige" og "en skændsel."
- Disse korrupte sociale medier skal betale en politisk pris og må aldrig igen få lov til at ødelægge vores valgproces, lød det i udtalelsen fra Trump.
Amerikanske konservative og Trump-støtter har siden beslutningen anklaget sociale medier for at undertrykke højrefløjens ytringsfrihed, og flere republikanere har heller ikke taget godt imod dagens afgørelse.
De republikanske medlemmer af retsudvalget i Repræsentanternes Hus kalder afgørelsen 'patetisk'.
I en udtalelse skriver Facebook, at de er glade for, at rådet er kommet frem til, at det var korrekt at suspendere Donald Trump i første omgang.
Virksomheden tilføjer, at man vil overveje afgørelsen og komme frem til en beslutning, der er "klar" og "proportional".
Tilsynet er finansieret af Facebook og består af 20 personer, heriblandt advokater, professorer, redaktører, tidligere politikere og menneskerettighedsfolk.
Se hele interviewet med Helle Thorning-Schmidt her: