Hellige køer skaber religiøse uroligheder i Indien

Indien har oplevet flere religiøse sammenstød det seneste år.

Højreradikale hinduer vil have slagtning og spisning af køer forbudt i Indien. AFP PHOTO / Sam PANTHAKY (Foto: Sam Panthaky © Scanpix)

Indien har den seneste tid været præget af religiøse uroligheder, der i de fleste tilfælde udspringer af stridigheder om koen, der er hellig i Indien.

En muslimsk mand er sågar blevet slået ihjel af en menneskemængde på flere hundreder, der mistænkte ham for at have slagtet en ko og spist den. Man fandt senere hen ud af, det var lammekød, han havde i sit køkken. Det skriver britiske The Guardian.

Hændelsen skete for et par uge siden, og ifølge en leder af en højreradikal hindugruppe, er det, hvad man risikerer, hvis man spiser oksekød i Indien:

- Vi opfatter koen som vores mor. Vores skæbne er forbundet med dem. Hvis nogen prøver at slagte en ko, vil samfundets følelser selvfølgelig blusse op, og så sker den slags. Derfor bør alle respektere religiøse følelser, har Vishnu Gupta sagt til Associated Press.

Mange højreradikale hinduer har været på gaden i vrede over slagtning af køer i landet. De vil have slagtning og spisning af køer gjort ulovlig.

Indiens premierminister Narengdra Modi har forholdt sig bemærkelsesværdigt tavs til hændelsen, hvor den muslimske mand blev slået ihjel på grund af en misforståelse. Mange opfatter det som en stiltiende accept fra Modis side, fortæller Indien-kender og indehaver af indien.dk, Peter Johansen.

-Modi har været påfaldende tavs. Først for nylig har han udtalt sig i sagen, og det er altså fjorten dage efter, hændelsen fandt sted. I mellemtiden talte han om alle mulige andre sager på de sociale medier.

Ifølge Peter Johansen har der været en stigning i antallet af religiøst motiverede overfald i Indien.

-Det er ikke usædvanligt med religiøse overfald i Indien, men der har været en stigning det seneste års tid. Der er opstået nogle hinduradikale celler flere steder i Indien. De har haft held til at rekruttere unge – ofte arbejdsløse – mænd.

Men han understreger, at det stadig drejer sig om helt specifikke steder og ikke er en problemstilling, der gør sig gældende i hele landet.

- Overfaldene sker dog i landsbyer, som ikke tidligere har været ramt af de her overgreb, siger han.

Der bor omkring 1,2 milliarder mennesker i Indien. 80 procent af dem er hinduer, mens cirka 14 procent er muslimer.

Facebook
Twitter