Helt central figur forlader Det Hvide Hus: Udgjorde et bolværk mod Trumps spontanitet

Præsidentens nu afgående stabschef tilhørte 'aksen af voksne', siger USA-kender.

John Kelly forlader sin post ved årets udgang. (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS © Scanpix)

Svingdøren har endnu engang været i gang i Det Hvide Hus, hvor præsident Donald Trumps stabschef, John Kelly, nu snart er fortid.

Og det har længe ligget i kortene, fordi forholdet mellem de to efter sigende er blevet værre og værre, fortæller USA-kender Anders Agner, der er chefredaktør på Kongressen.com.

- Så det er ikke så overraskende, men det er en meget stor nyhed, fordi det er den mest centrale medarbejder i præsidentens stab, siger han.

Derfor er det også afgørende, at stabschefen fungerer godt sammen med Trump, og det gør han altså ikke længere i den nuværende konstellation.

- Forlydenderne er, at forholdet er blevet så tilpas forværret, og at de to herrer går så dårligt i spænd, at det til sidst ikke længere var muligt at få samarbejdet tilbage på rette spor, siger Anders Agner.

Udgjorde et bolværk mod Trumps spontanitet

Lørdag aften afslørede Donald Trump så ifølge AP, at John Kelly ville forlade sin post ved udgangen af året. En stilling, som Kelly har haft siden 2017.

Dengang erstattede han Reince Priebus, der blev fyret efter en dramatisk tid, hvor han var kommet på kant med den daværende pressechef, den kontroversielle og åbenmundede Anthony Scaramucci.

Dermed skal præsidenten nu have fundet sin tredje stabschef på mindre end to år.

Posten som stabschef har da heller aldrig været et ønske for John Kelly, der dog i sin tid sagde ja til Donald Trump ud fra en tankegang om at tjene sit land.

Hans afgang kan nu ses som endnu et søm i kisten for det, der populært er blevet kaldt "the axis of adults" omkring Trump, altså en akse af voksne, forklarer Anders Agner.

Udover John Kelly har den bestået af tidligere national sikkerhedsrådgiver H.R. McMaster, tidligere udenrigsminister Rex Tillerson og den nuværende forsvarsminister James Mattis.

- Det er folk, som man i høj grad har haft som et slags bolværk mod det, som Trump nogle gange spontant har haft lyst til at gøre, siger Anders Agner.

Manglede politisk erfaring

Nu skal Donald Trump på jagt efter en ny stabschef, og det passer sådan set fint ind i den nye politiske virkelighed, han træder ind i til næste år.

Her mister præsidentens parti, Republikanerne, flertallet i Repræsentanternes Hus, mens valgkampen frem mod præsidentvalget i 2020 så småt begynder.

Og selvom John Kelly har løst opgaven med at skabe ro på de indre linjer, så har han ingen erfaring med at sidde i politiske stillinger.

- Han har været sat i et job, hvor hans kvaliteter måske ikke var det rigtige match. Derfor var der måske også brug for en udskiftning, siger Anders Agner.

Uanset hvad bliver der nu føjet endnu et navn til listen over medarbejdere, der har forladt præsident Trumps stab.

- Det bekræfter endnu engang Det Hvide Hus som en arbejdsplads med en svingdør, der er hastigt snurrende, siger Anders Agner.

Donald Trump ventes at løfte sløret for Kellys afløser i løbet af et par dage, og der spekuleres i, om det bliver unge Nick Ayers, som lige nu er stabschef for vicepræsident Mike Pence.

Facebook
Twitter