Helveg vil helst undgå at forhandle pso-afgift med Vestager

Energiministeren og Venstre vil gerne have styr på PSO-afgift, inden Vestager træder til som kommissær. Venstre frygter for habilitetsproblemer.

Venstre frygter habilitetsproblemer, hvis ikke Rasmus Helveg Petersen har afviklet sag om PSO-afgift, inden Vestager bliver ny kommissær.

Energiministeren håber på at forhandle med den nuværende konkurrencekommissær om den danske PSO-afgift og ikke med Margrethe Vestager (R).

- Jeg vil gerne have det ryddet af vejen så hurtigt som muligt, så det ikke bliver nødvendigt at overdrage det til den næste konkurrencekommissær (Vestager, red.), siger klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R)

I fredags meddelte EU, at den danske afgift er konkurrenceforvridende og strider mod EU's traktater.

Og det fik i mandags Rasmus Helveg til at sige, at han ville tage det op med konkurrencekommissæren.

Dermed kan en af de første sager, der lander på Vestagers bord, blive sagen om den danske afgift. Men Helveg håber altså at have afviklet sagen inden da.

Helveg: Tror ikke vi skal ændre systemet

- Jeg tror ikke, at vi bliver nødt til at lave systemet grundlæggende om. Og jeg er sikker på, at vi ikke behøver lade være med at støtte vindmøller, siger Helveg, der er på ministerrejse i Kina.

- Det er mere en teknisk diskussion med kommissionen, end det er noget, der får betydning i den virkelige verden, håber jeg, siger Rasmus Helveg om de kommende forhandlinger i Bruxelles.

Vestager er blevet udpeget som ny konkurrencekommissær i dag og skal efter planen tiltræde stillingen 1. november 2014.

Venstre: Løs det inden Vestager

Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt håber også, at sagen afgøres, inden Vestager træder til.

- Vi har i går kaldt ministeren i haste-samråd for at få en forklaring på, hvordan han vil løse den her sag.

- Vi har opfordret ministeren til at få den her sag løst, inden Margrethe Vestager tiltræder som konkurrencekommissær, siger Lars Christian Lilleholt.

Frygter habilitetsproblem

Venstre frygter habilitetsproblemer, hvis Vestager skal håndtere sagen.

- Jeg tror Danmarks muligheder for at få løst den her sag inden, burde være langt bedre, end når Margrethe Vestager sidder på den anden side af bordet og måske ikke har de samme muligheder for at tilgodese danske hensyn.

- Jeg synes, der bliver nogle habilitetsproblemer både i forhold til, at det er en dansk minister, og i forhold til at de har samme partifarve, siger Lilleholt.

Problemer med importeret el

For snart to år siden vedtog Folketinget nye regler for støtten til vedvarende energi. Men støtten har måttet vente på en godkendelse i EU af den såkaldte PSO-afgift, der finansierer den grønne omstilling.

Kommissionen er utilfreds med, at de danske myndigheder opkræver den såkaldte PSO-afgift af importeret strøm, uden at udenlandske elproducenter kan få del i støttemidlerne. Det er konkurrenceforvridende, mener man i EU.

Vestager: Ved ikke om jeg er inhabil

Ved dagens pressemøde, efter Vestager var blevet udpeget, forholdt hun sig til mulige habilitetsproblemer i forhold til PSO-sagen.

- Jeg er ikke inde i detaljen om habilitetsreglerne, hvis jeg selv som minister har været med til at forme de regler, og som medlem af Folketinget været med til at stemme for dem. Men uanset om jeg kender reglerne i talende stund, så skal der ikke være tvivl om habiliteten, sagde Margrethe Vestager (R).

Så du vil træde uden for døren, når den sag behandles?

- Det er alt for tidligt at tage stilling til det, fordi jeg ved ikke, om jeg vil være inhabil. Men når den tid kommer, så er jeg sikker på, at det vil være klart som dagen, siger hun.

FacebookTwitter