Hemmelig adresse og politibeskyttelse i årevis - derfor var Rushdies bog kontroversiel

Forfatteren Salman Rushdie er i respirator og risikerer at miste et øje, efter han blev angrebet fredag.

Det var under en forelæsning i New York, at Salman Rushdie fredag blev angrebet. (Arkivfoto fra 2016) (Foto: CHARLY TRIBALLEAU © Ritzau Scanpix)

I mere end tre årtier har den verdensberømte britisk-indiske forfatter Salman Rushdie, som fredag blev angrebet under en forelæsning, været vant til trusler mod sit liv.

Han har levet på hemmelige adresser i både England og USA. Haft flere dæknavne og været under politibeskyttelse.

Et livsform, der skyldes den bog, som han i 1988 udgav med titlen "De Sataniske Vers". Bogen skabte en enorm vrede blandt muslimer og i så høj en grad, at det iranske præstestyre i 1989 udstedte en fatwa - en islamisk dødsdom - over ham, fordi man mente, han havde krænket profeten.

Men hvad er det, der gør bogen så kontroversiel?

Det giver Politikens litteraturedaktør, Jes Stein Pedersen, her sit bud på.

- Det var den (kontroversiel, red.). Det er den måske også stadig, fordi der i den verden er en stor følsomhed over for beskrivelser af Muhammed-profeten, og det er der i "De Sataniske Vers", siger han til P1 Morgen.

- Man mente simpelthen, at visse beskrivelser i bogen, som i øvrigt handler om alt mulig andet, var blasfemiske overfor islams store profet, fortæller han.

Det betød, at Salman Rushie med et fik ændret sit liv. Før var han en forfatter, der legede ved skrivebordet, fortalte eventyr og var i stand til at få læsere verden over til at blive begejstret for blandingen af indiske fabler og europæisk tankegods, fortæller Jes Stein Pedersen.

Nu blev han pludselig noget andet.

- Et ikon for ytringsfrihed, en livstruet forfatter, en mand, der var tvunget til pludselig at deltage i debatter over hele verden om ytringsfriheden.

Det var den daværende leder i Iran, ayatollah Khomeini, der efter bogens udgivelse udstedte en fatwa mod Salman Rushdie, og i dag er der i Iran udlovet en dusør på tre millioner dollar for at dræbe forfatteren.

Motivet for gårsdagens angreb kender vi dog endnu ikke.

  • Iranske kvinder holder et banner op med teksten "Will Kill Salman Rushdie" i 1989 i forbindelse med en demonstration mod forfatteren. (Foto: NORBERT SCHILLER © AFP or licensors)
  • Her bliver et billede af den britiske forfatter brændt af i 1989. (Foto: NABIL ISMAIL © AFP or licensors)
  • Der var også protester mod forfatteren i 2007, efter Salman Rushdie blev slået til ridder af den britiske dronning Elizabeth for sin litteratur. (Foto: str/Pakistan)
  • I 2012 blev der protesteret mod et besøg af Salman Rushdie. (Foto: Adnan Abidi)
1 / 4

I respirator og risikerer at miste et øje

Angrebet skete, mens Salman Rushdie stod på en scene, hvor han skulle holde tale om vigtigheden af, at USA tilbyder asyl til forfattere og andre kunstnere i eksil. Han blev efterfølgende fløjet til et hospital, hvor han blev opereret for skader på halsen og i maven.

Rushdies agent har oplyst i en udtalelse, at Salman Rushdie er i respirator efter angrebet. Desuden risikerer han at miste et øje og har fået nerver i sin arm skåret over. Også hans lever er beskadiget.

Jes Stein Pedersen har mødt Salman Rushdie otte-ti gange og husker, hvordan han for nogle år tilbage mødte ham gående ned ad Nørregade ved Københavns Universitet. Uden livvagter.

- Det har gjort et kæmpe indtryk, at han i går – selvom han i fire-fem år har kunnet leve relativt frit, fordi han bor i USA det meste af tiden – alligevel bliver ramt af den lange hævnende arm, fortæller han.

Den 75-årige Rushdie blev angiveligt stukket i hals- og maveregionen, da en mand pludselig angreb ham i forbindelse med et arrangement i byen Chautauqua. (Foto: CHARLES SAVENOR/LOCAL NEWS X/TMX © Ritzau Scanpix)

Verdensledere reagerer på angrebet

Flere af verdens magthavere har efterfølgende reageret på angrebet på Salman Rushdie på de sociale medier.

Det gælder blandt andet FN's generalsekretær, António Guterres, der via sin talsmand Stephane Dujarric, tager afstand fra det.

– Vold er i intet tilfælde en reaktion på ord, der er sagt eller skrevet af andre, der udøver deres ytringsfrihed, siger talsmanden ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Også den franske præsident, Emmanuel Mcron, Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, den afgående premierminister i Storbritannien, Boris Johnson, samt Danmarks statsminister, Mette Frederiksen har reageret på det.

- Forfærdeligt angreb på Salman Rushdie i dag. En stor forfatter og markant stemme i den internationale debat. Mine tanker går til Rushdie og hans nærmeste, lyder det i meddelelsen fra Statsministeriet.

Den britiske forfatter Salman Rushdie til møde med statsminister Poul Nyrup Rasmussen på Nyrups kontor i Statsministeriet i 1996. I første omgang ville Poul Nyrup Rasmussens regering ellers ikke have Salman Rushdie på besøg, fordi man ikke kunne garantere hans sikkerhed. NORDFOTO 1996 (Foto: BJARKE ØRSTED © Scanpix Danmark)

Salman Rushdie har både aflagt Danmark et besøg i 1996 og 2018. I 1996 var han inviteret til København for at modtage EU's prestigefyldte litterære Aristeion-pris, der i dag hedder EU's litteraturpris.

I første omgang sagde den daværende statsminister, Poul Nyrup Rasmussen (S), og hans regering ellers nej, da man ikke kunne garantere for hans sikkerhed.

De endte dog med at ombestemme sig, og Rushdie fik lov til at hente sin pris.

I 2018 lagde forfatteren vejen forbi den fynske festival Heartland.