Hemmelig Putin-kritiker med 1 million følgere står endelig frem

Alexander Gorbunov revser det russiske samfund fra sin kørestol.

Profilen StalinGulag har 350.000 følgere på det sociale medie Telegram, som Rusland har forsøgt at lukke adgangen til. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Den russiske oppositionsleder Alexei Navalny har kaldt ham "den vigtigste politiske klummeskribent i Rusland".

Men indtil i dag vidste kun ganske få af mandens over 1 million følgere, hvem han var.

Under det ironiske brugernavn StalinGulag har Alexander Gorbunov i årevis anonymt revset det russiske samfund og præsident Vladimir Putins regering på de sociale medier Twitter og Telegram.

Alexander Gorbunov står nu frem i et interview med britiske BBC's russiske nyhedstjeneste, efter russisk politi har kontaktet hans familiemedlemmer:

Populære stikpiller

Gorbunov lider af sygdommen spinal muskelatrofi, der medfører gradvis muskelsvækkelse og muskelsvind.

Hans utroligt populære stikpiller til de russiske magthavere bliver derfor forfattet i en kørestol.

- Det er umuligt at forblive tavs, når der sker vanvittige ting, siger Alexander Gorbunov til BBC om situationen i Rusland.

StalinGulags identitet har været en velbevaret hemmelighed, men det ændrede sig, da politiet tidligere på ugen bankede på Gorbuovs aldrende mors dør. Politifolkene sagde, at sønnens telefon var blevet brugt til at fremsætte bombetrusler.

Også andre af skribentens familiemedlemmer blev kontaktet af politiet. Det fik Alexander Gorbunov til at opgive sin anonymitet i håbet om, at myndighederne dermed vil lade familien være i fred.

- Det ville være forfærdeligt, hvis en af dem kom til at lide, siger han.

Suverænt internet

Rusland forsøgte sidste år - uden held - at blokere det sociale medie Telegram, der er opfundet af en russer, og som via kryptering giver brugerne mulighed for at kommunikere med en meget høj grad af anonymitet.

Ønsket om at bremse Telegram menes at være en af de vigtigste årsager til en lov om regulering af internettet, der netop er blevet underskrevet i Rusland.

Målet er at skabe et "suverænt internet" i Rusland, så myndighederne efter kinesisk forbillede på sigt kan bremse uønsket trafik eller helt lukke for russernes adgang til nettet.

Den nye lov, som formelt skal bremse falske nyhder og "åbentlys respektløshed" over for staten, træder i kraft om et halvt år.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter