Hendes mand blev henrettet i 2013: Kim Jong-uns faster viser sig for første gang

Kim Kyong Hui er søster til Nordkoreas afdøde diktator Kim Jong Il.

Kim Kyong Hui - yderst til højre - er ikke blevet set i offentligheden, siden hendes mand blev henrettet i 2013 for forræderi. (Foto: KCNA Via KNS © Scanpix)

Hvad blev der af den nordkoreanske diktator Kim Jong-uns faster, Kim Kyong Hui?

Det spørgsmål har været ubesvaret siden 2013, hvor hendes mand, Jang Song-thaek, blev henrettet for forræderi mod staten. Siden den gang har offentligheden intet set til Kim Kyong Hui.

Men hvis fasteren har været i nevøens og diktatorens sorte bog efter mandens henrettelse, så er hun det tilsyneladende ikke længere. Hun har nemlig netop vist sig for første gang i offentligheden siden mandens henrettelse ved fejringen af det kinesiske nytår i hovedstaden Pyongyang, hvor hun sad to pladser fra Kim Jong-un.

Det skriver det nordkoreanske statsmedie KCNA ifølge Reuters og en række andre medier. Desuden viser billeder fra begivenheden, at Kim Kyong Hui var til stede under fejringen.

Jang Song-thaek blev henrettet i 2013 for højforræderi. Han var onkel til Nordkoreas nuværende leder, Kim Jong-un. (Foto: KCNA © Scanpix)

Ifølge en Nordkorea-kender er hendes tilbagekomst en overraskelse.

- Mange Nordkorea-iagttagere har troet, at Kim Kyong Hui var gået i eksil eller blevet dræbt efter sin mands død. At se hende dukke op ved diktatorens side er i den grad en overraskelse, siger Oliver Hotham, der er ledende redaktør på mediet NK News, der dækker Nordkorea fra Seoul.

'En korrupt narkopåvirket skørtejager'

Oliver Hotham vurderer videre, at hendes tilbagekomst i offentligheden kan indikere, at hun har genvundet en indflydelsesrig position i styret.

Jang Song-thaek blev henrettet 12. december 2013 efter en militærretssag, hvor han blev fundet skyldig i anklager om at ville vælte den unge diktator.

Jang var betragtet som den næstmest indflydelsesrige mand i Nordkorea indtil sin død.

Onklen blev af Nordkoreas statslige nyhedsbureau, Korean Central News Agency (KCNA), udråbt som "forræder" og som en "korrupt narkopåvirket skørtejager optaget af at opbygge sin egen fraktion i det regerende parti".