'Hensynsløst og fornærmende': Trump beskyldes for at gøre skovbrande til politik

Californiske skovbrande er de dødeligste i 85 år. Dødstal er nu steget til 31, mens 200 savnes.

Den amerikanske præsident Donald Trumps Twitter-opdateringer vækker igen vrede og beskyldes for at politisere og være ufølsomme.

Denne gang handler det om de skovbrande, der for øjeblikket hærger i Californien, som Trump i løbet af lørdag gav den lokale skovforvaltning skylden for.

- Der er ingen grund til de voldsomme, dødelige og dyre skovbrande, ud over den at skovforvaltningen er dårlig, skrev Trump blandt andet på Twitter, og truede med at skære i det statslige budget.

I løbet af dagen skrev præsidenten et par opdateringer mere, hvor han sendte sin støtte til brandmænd og befolkning. Men søndag var der igen kritik til lokale myndigheder.

- Hvis vi passer ordentligt på skovene, kan vi standse den ødelæggelse, som konstant foregår i Californien. Tænk jer om, skriver han.

De værste i 85 år

I alt 31 meldes dræbt i de californiske brande indtil videre, de 29 i den såkaldte "Camp fire", som er den dødeligste skovbrand i staten i 85 år. Mere end 6.000 hjem er brændt ned. 200 mennesker er fortsat savnet.

Præsidentens Twitter-udmeldinger har ført til raseri fra dem, som lige nu sætter livet på spil i forsøget på at standse brandene fra at koste endnu flere liv.

I alt tre større brande hærger i Californien lige nu. Camps-branden længst mod nord har kostet 29 mennesker livet.

- Hans bemærkninger er hensynsløse og fornærmende over for brandmænd og de mennesker, der bliver ramt, siger Harold Schaitberger, som leder International Association of Fire Fighters, ifølge CNN.

Også fra statens egne brandmænd lyder der fordømmelse.

- Præsidentens opdateringer, som angriber Californien og truer med at tilbageholde hjælp til ofrene for de katastrofale brande, er uinformerede, dårligt timede og nedværdigende for dem, der lider, såvel som for mænd og kvinder på forreste linje, siger Brian K. Rice, som er præsident i Californiens forening for professionelle brandmænd.

Han kalder præsidentens påstande om den lokale skovforvaltning "farligt forkerte".

- Skovbrande starter og spreder sig ikke kun i skovområder, men også i befolkede områder og åbne marker på grund af udtørret vegetation, høje vindhastigheder, lav luftfugtighed og geografi, siger Brian K. Rice ifølge CNN.

Brande er ligeglade med politik

Bemærkningerne høster også kritik fra den californiske senator Henry Stern, en demokrat fra Los Angeles.

- Brande er ligeglade med politik, så jeg vil trygle præsidenten om at komme med en katastrofeerklæring og ikke gøre dette til en politisk hændelse. Vi har mange partier, mange synspunkter, og det her er ikke om politik, men om mennesker, siger han.

Også Californiens guvernør, Jerry Brown, anmoder præsidenten om at komme med en katastrofeerklæring, som udløser føderal hjælp og midler til brandbekæmpelsen.

Brown, som tidligere har markeret sig i kampen mod global opvarmning, peger på, at skovforvaltning ikke kan gøre det alene. Statens borgere må se i øjnene, at voldsomme skovbrande er den nye normal i en tid med stigende temperaturer og ændret vejr.

- Forvaltningen af alle de skove, vi kan, standser ikke global opvamning - og de, som påstår andet, medvirker klart til tragedien, sagde Jerry Brown i går på et pressemøde.

- Hændelser som disse er del af vores fremtid - hændelser som disse og det, som er værre, sagde han.

Berømtheder siger fra

Også et større antal Hollywood-berømtheder har givet udtryk for deres raseri over præsidentens udmeldinger på Twitter.

Sangerinden Katy Perry kalder Trumps synspunkter hjerteløse og peger på, at brande ikke handler om politik, men om mennesker, som mister deres hjem.

Skuespilleren Leonardo DiCaprio gav også sin mening til kende om, at brandene først og fremmest skyldes global opvarmning.

Sangerinde og skuespiller Bette Midler gør for sin part opmærksom på, at halvdelen af al skov i Californien er føderalt styret og ikke forvaltet at delstaten.