Her er 3 politiske tricks, der anvendes i brexit-kaos

Britisk politik er fyldt med tricks og traditioner, der sikrer demokrati i parlamentet.

Den britiske premierminister Boris Johnson overtog embedet d. 24. juli 2019 efter det Konservative partis tidligere leder Theresa May. (Foto: Danny Lawson © Scanpix)

Britisk politik har budt på både kaos og politiske manøvrer de seneste dage, der er blevet brugt til enten at bremse eller at fremme brexit.

Men hvis de her tricks er kotyme i britisk politik, hvordan bliver de britiske politikere så nogensinde enige om noget?

Det undersøger P3's nyhedspodcast Den daglige dosis.

1

The Filibuster

Filibusteren er et kendt trick i britisk politik. Her er der et simpelt formål - nemlig at forhale et lovforslag.

Det går ud på, at forskellige medlemmer af Overhuset holder så lange taler, at fristen for vedtagelsen af et lovforslag udløber. Det er nemlig Overhuset, der vedtager lovforslag i det britiske parlament.

- Den længste tale varede i 11 timer, siger Henrik Larsen, der er professor i statskundskab på Københavns Universitet.

Derfor har man de sidste dage også set britiske medlemmer af Overhuset medbringe soveposer og madrasser på arbejde i parlamentet - for at nå at forhandle et lovforslag igennem inden deadline.

Lovforslaget handler om at sikre, at Storbritannien ikke kan forlade EU den 31. oktober - med mindre de har fået en aftale på plads med EU - altså intet hårdt brexit.

Over for BBC lover ledende repræsentanter fra begge sider af Overhuset, at de vil behandle forslaget færdigt tids nok til, at det kan blive endeligt godkendt inden mandag.

2

Suspendering af parlamentet

Et andet trick, som også har været med til at kaste brænde på Brexit-bålet er premierministerens suspendering af parlamentet.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har valgt at sætte al parlamentarisk arbejde på standby, da han suspenderer parlamentet fra 9. september og fem uger frem. Det vil sige, at alle afstemninger og behandlinger af lovforslag bliver sat på pause.

Og det er faktisk normalt i britisk politik. Regeringen suspenderer parlamentet en gang om året. Det giver regeringen mulighed for at afslutte en parlamentsperiode og starte på en frisk med en ny dagsorden. Men typisk varer suspenderingen en uges tid. Derfor har kritikere også kaldt suspenderingen dybt kontroversiel.

- På grund af suspenderingen får parlamentet mindre tid til at udarbejde og godkende eventuelle lovforslag, der kan forhindre, at Storbritannien træder ud af EU 31. oktober som planlagt, siger Henrik Larsen.

Boris Johnson har afvist, at der skulle være bagtanker med suspenderingen.

3

Overtage premierministerens dagsorden

Netop derfor har det britiske parlament gjort brug af et tredje trick fra den politiske værktøjskasse. De har overtaget premierministerens dagsorden.

Da suspenderingen af parlamentet først begynder den 9. september, er der stadigvæk et par dage til, at det parlamentariske arbejder sættes på pause. Derfor har Underhuset knoklet for at få vedtaget en lovgivning, der sikrer, at Storbritannien ikke kan forlade EU uden en aftale. Det blev vedtaget af Underhuset d. 4. september.

- Formålet med at overtage premierministerens dagsorden var altså at få implementeret en lovgivning, der blokerer for brexit uden en aftale med EU, siger Henrik Larsen.

Det lovforslag bliver nu behandlet af Overhuset. Og det er altså her, at der har været tale om, at trick nummer 1, filibusteren, kan komme ind i billedet.

Men der er faktisk en mening med galskaben - og ifølge Henrik Larsen er de politiske tricks en fast del af britisk politik. Det er nemlig ret nemt at indføre nye love i Storbritannien, og derfor er en filibuster, suspenderinger og andre værktøjer en måde at sikre, at den side af parlamentet, der sidder på magten, ikke bare straks gennemfører lovgivning uden diskussion.

- Det sikrer, at lovene ikke bliver forhastet igennem. De skaber nogle diskussioner og overvejelser, så lovgivningen ikke går for hurtigt, siger Henrik Larsen.