Her er de 13 russere, der er anklaget for at blande sig i det amerikanske valg

De tiltalte skulle "så splid i det amerikanske politiske system", mener den amerikanske specialanklager.

13 russiske statsborgere er tiltalt for at blande sig i det amerikanske valg. (Foto: DR Nyheder / Icon made by Freepik from www.flaticon.com)

En russisk rigmand, en it-specialist og menige, såkaldte internet-trolde, der udgiver sig for at være amerikanere.

Det er blot nogle af de 13 russiske statsborgere, der er blevet tiltalt for at blande sig i det amerikanske valg.

Ifølge et anklageskrift var de alle tilknyttet den tophemmelige, russiske propagandaorganisation "Internet Reseach Agency" i Skt. Petersborg, der havde til opgave at få Donald Trump valgt som USA’s næste præsident.

- Organisationen havde et strategisk mål om at så splid i det amerikanske politiske system, inklusiv præsidentvalgkampen i 2016, står der i anklageskriftet, der er blev fremlagt af den amerikanske specialanklager Robert Mueller, der undersøger Ruslands rolle i valget.

Udover de 13 personer er også tre firmaer tiltalt i sagen.

Ifølge anklageskriftet fik de ansatte i organisationen instrukser om at sværte Donald Trumps demokratiske modkandidat, Hillary Clinton til, mens den demokratiske kandidat Bernie Sanders var fredet:

- Brug enhver mulighed for at kritisere Hillary og de øvrige (undtagen Sanders og Trump - dem støtter vi).

Hvem er de tiltalte?

Ifølge anklageskriftet er ni mænd og fire kvinder tiltalt:

 1. 1

  En 56-årig rigmand, der ejede et af de firmaer, der også er tiltalt i sagen. Er kendt som "Putins kok". Via firmaet finansierede han Internet Research Agencys operationer op til og under den amerikanske valgkamp med 7,5 millioner kroner om måneden. Han nægter selv alle anklager: - Amerikanerne er et meget letpåvirkeligt folk. De ser, hvad de vil se, udtalte han ifølge det russiske nyhedsbureau Ria Novosti.

 2. 2

  En mand, der var Internet Research Agencys generaldirektør og absolut øverste chef. Han kom til i organisationen i 2014.

 3. 3

  En mand, der var organisationens administrerende direktør og næstkommanderende. Han kom til i oktober 2013 og havde ansvar for planlægning, infrastruktur og personale.

 4. 4

  En kvinde, der var Internet Research Agencys tredjehøjest placerede medarbejder. Rejste i 2014 til USA for at “indsamle informationer”. Hun løj om sine hensigter og ansættelse i sit visum. Ifølge USA Today nåede hun i perioden at rejse til staterne Nevada, Californien, New Mexico, Colorado, Illinois, Michigan, Louisiana, Texas samt New York.

 5. 5

  En mand, der var ansvarlig for Internet Research Agencys it-afdeling. Rejste til USA for at købe serverplads og oprette såkaldte VPN-systemer, så organisationens opslag på internettet ikke kunne spores. Han arbejdede for organisationen fra april 2014 til oktober 2016.

 6. 6

  En kvinde, der arbejdede for gruppens dataanalyse-gruppe. Hun planlagde rejser og købte udstyr som kameraer, sim-kort og telefoner, og diskuterede desuden “sikkerhedsprocedurer,” inklusiv evakueringsplaner for de russiske agenter, der rejste til USA.

 7. 7

  En kvinde der var ansvarlig for organisationens såkaldte “oversættelsesprojekt”, en afdeling der skulle påvirke den amerikanske befolkning via opslag på sociale medier som YouTube, Facebook, Instagram og Twitter. Rejste også til USA.

 8. 8

  En mand der fungerede som souschef for oversættelsesprojektet. Forsøgte også at rejse til USA under falske oplysninger, men fik ikke visum.

 9. 9

  En kvinde, der udgav sig for at være forskellige amerikanske statsborgere og skrev opslag til diverse sociale medier. Hun indrømmede sin rolle i en email til et familiemedlem i september 2017, efter Muellers Ruslands-undersøgelse var sat i gang: - Vi har haft en lille krise her på arbejdet. FBI har opdaget vores foretagende (det er ikke en joke). Så jeg har travlt med at dække mine spor sammen med kollegerne, skrev hun ifølge tiltalen. Om sit arbejde skrev hun: - Jeg lavede alle disse billeder og opslag, og amerikanerne troede, at det var skrevet af deres folk.

 10. 10

  En mand, der var chef for “oversættelsesprojektet” og manager for de aktivister der lavede opslag under præsidentvalgkampen.

 11. 11

  En mand, der var ansvarlig for at lave research og indhold til sociale medier.

 12. 12

  En mand, der var ansat til at skrive, overvåge og opdatere opslag på sociale medier.

 13. 13

  En mand, der lavede opslag under forskellige amerikanske identiteter.