Her er de 'farlige personer' som Facebook har slettet

Den sociale tjeneste udelukkede i går seks populære, yderligtgående debattører.

Alex Jones er en af de seks yderliggående debattører som nu for stedse er forvist fra Facebook. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

I går kom det frem, at Facebook nu permanent har udelukket seks yderligtgående og kontroversielle personligheder, efter sine regler om "farlige personer og organisationer".

Alle bortset fra en enkelt er debattører på højrefløjen med mange følgere, og beslutningen vil sandsynligvis blandt andet føre til hævede øjenbryn i Det Hvide Hus.

Her har præsident Donald Trump nemlig beskyldt Facebook, Twitter og for at undertrykke konservative. En holdning, han også gav udtryk for, få dage efter at Infowars' Alex Jones sidste år fik Twitter-karantæne i en uge.

Tidligere har Facebook kun fjernet specifikke opslag eller suspenderet upersonlige profiler fra for eksempel Infowars og danske 24nyt og personlige sider for brugere, som spreder terrorrelateret indhold for Islamisk Stat eller andre ekstremister.

DR giver her et overblik over, hvem de seks personer, som ikke længere er velkommen på Facebook, er.

Alex Jones

Alex Jones (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

Alex Jones er en højreorienteret radiovært og konspirationsteoretiker, som har programmet "The Alex Jones Show", der sendes på hundredvis af radiokanaler i USA og når ud til millioner af lyttere. Han driver desuden den kontroversielle hjemmeside Infowars og dertil flere andre.

Han mener blandt andet, at terrorangrebet mod USA 11. september 2001 blev gennemført af USA's egen regering. Han har påstået, at tidligere præsident Obama ville sende folk i koncentrationslejre. Og så har han hævdet, at én af Hillary Clintons toprådgivere kørte en satanisk sekt fra et pizzeria i Washington - det blev siden mål for en skudepisode.

Han har også ladet et større antal ekstreme personer komme til orde på sine platforme - for eksempel måtte Nasa i 2017 ud og afkræfte, at organisationen sender børn til slavekolonier på Mars, efter at en gæst i "The Alex Jones Show" havde fremlagt teorien.

En af hans større mærkesager de senere år har været påstanden om, at Sandy Hook-skoleskyderiet i 2012, som kostede 26 børn og voksne livet, er opdigtet af venstreorienterede.

Under en sag anlagt af forældrene til et af børnene erkendte Jones dog for nylig, at han tog fejl.

Louis Farrakhan

Louis Farrakhan (Foto: MARK WILSON © Scanpix)

85-årige Louis Farrakhan er tidligere calypso-sanger, men er mest kendt som leder af "Nation of Islam" og er ifølge Facebook blevet slettet på grund af flere antisemitiske ytringer.

Han kaldte eksempelvis jøder for "termitter" tidligere i år, ligesom han har henvist til jødedommen som "beskidt" og de, som praktiserer den, som "løgnere, snydere og tyve".

Han er også kendt for at have udbredt had mod blandt andet hvide, katolikker og homoseksuelle.

I 1960'erne udtalte han sig flere gange imod daværende Nation of Islam-leder, borgerrettighedsforkæmperen Malcolm X. Blandt andet sagde han i 1964, at "sådan en mand har fortjent døden." Få måneder efter blev Malcolm X myrdet.

I 2000 stillede han op i programmet 60 Minutes sammen med Malcolm X's datter, Qubilah Bahiyah Shabazz, og beklagede, hvis hans skriverier kunne have påvirket andre til at dræbe borgerrettighedsforkæmperen.

Milo Yiannopoulos

Milo Yiannopoulos (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)

Milo Yiannopoulos, født Mili Hanrahan i 1984, er en britisk debattør, som er tidligere seniorredaktør på alt-right-hjemmesiden (det alternative højre, red.) Breitbart.

Her og i andre debatfora har han markeret sig med bastante holdninger i forhold til muslimer, indvandrere, transseksuelle og feminister.

Særligt islam har været i søgelyset med udgangspunkt i debattørens egen homoseksualitet. Blandt andet offentliggjorde Breitbart, at han ville gå med i gay pride i Stockholm, men aflyste siden begivenheden, angiveligt af frygt for hans sikkerhed.

- Breitbart fandt ud af, hvad jeg allerede havde mistanke om: at Sverige ikke længere er et sikkert sted for en prominent bøsse at sige sin mening. Jeg mener, den sikkerhedsvurdering ville have været den samme i Tyskland og næsten lige så slem i Frankrig, sagde Milo Yiannopoulos i en pressemeddelelse.

I 2017 blev han dog fyret fra Breitbart, efter at hans udtalelser til en podcast året før fik kolleger til at lægge pres på ledelsen - her mente Milo Yiannopoulos, at kun seksuelle relationer med før-pubertetsbørn var pædofili.

- Pædofili er ikke seksuel tiltrækning til en som er 13 år gammel seksuelt moden, sagde han ifølge Washington Post.

Laura Loomer

Laura Loomer er tidligere skribent for det højreorienterede Rebel Media, som er blevet kaldt det canadiske Breitbart, og er blandt andet blevet ekskluderet fra kørselstjenesterne Uber og Lyft.

Det skete, efter at hun kom med antimuslimske bemærkninger på Twitter efter et terrorangreb i New York.

- Nogen er nødt til at skabe en ikke-islamisk form for Uber eller Lyft, for jeg vil aldrig støtte islamiske indvandrer-chauffører, skrev hun.

Sidste år mistede hun så helt adgang til Twitter, som det nu også er sket til Facebook, efter at hun beskyldte somalisk-amerikanske Ilhan Omar, som er valgt til Repræsentanternens Hus, for at være antijødisk og at gå ind for sharia-lov.

Det fik hende - iført en gul jødestjerne - til at lænke sig til hoveddøren til Twitters hovedkontor, imens hun råbte af forbipasserende medarbejdere, at de arbejdede for et ondt selskab.

Loomer har også spredt flere konspirationsteorier, deriblandt om skoleskyderier, ligesom hun de seneste par år blandt andet er brudt ind på den prominente demokrat Nancy Pelosis grund samt den californiske guvernørs.

Hun er dertil kendt for at forstyrre en teater-opsætning om Julius Cæsar, fordi hun mente, at hovedrollen (som bliver myrdet) lignede Donald Trump, og for at råbe af politiske modstandere i offentlige forsamlinger.

Paul Joseph Watson

Paul Joseph Watson er en Youtube-stjerne fra højrefløjen med 1,6 millioner følgere og skribent ved alt-right hjemmesiden Infowars.

Her har han været med til udbrede konspirationsteorier om blandt andet terrorangrebet på USA 11. september 2001 og den såkaldte New World Order.

Han har også været en støtte af præsident Donald Trump og spredte under valgkampen teorier om, at rivalen Hillary Clinton var alvorligt syg.

Senere slog han hånden af den amerikanske præsident, da Trump beordrede angreb på syriske militærinstallationer efter brugen af giftgas.

De senere år har han i stigende grad fokuseret sine angreb på muslimer og venstrefløjen.

På Twitter skriver Watson, at han ikke har fået en grund til, at han er blevet udelukket på Facebook. Selv mener han tilsyneladende ikke, at han er i kategori med de øvrige fem.

- På en måde kan jeg halvt om halvt forstå, at I ikke springer op i forsvar for egentlige tosser, men at sortliste den forsagte, introverte engelske fyr? Underligt, skriver han.

Paul Nehlen

Paul Nehlen er en 49-årig amerikansk højreekstrem debattør og såkaldt hvid nationalist, som to gange har forsøgt at blive valgt til Repræsentanternes Hus.

Ifølge Newsweek har han også udtrykt antisemitiske holdninger, blandt andet på et Ku Klux Klan-radioshow.

Her fremgår det også, at han har opfordret til at udstyre Donald Trumps mur mod Mexico med automatiserede våbensystemer, som skal skyde på alle, der kommer for tæt på, "mand, kvinde eller barn".

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk