Her er EU's rådne banan

Der er meget langt fra de rigeste til de fattigste regioner i EU. Se begge dele her - og bliv overrasket.

Vi kender den fra den danske debat. Den rådne banan. Det meget lidt flatterende udtryk for de dele af Danmark, der taber, når udviklingen samler sig i de større byer. Den udvikling er endnu stærkere, når det gælder EU, viser nye tal fra eurostat.

A- og B-holdet

I en opgørelse over Bruttonationalproduktet pr. indbygger i de enkelte regioner, set i forhold til EU-gennemsnittet, er syv hovedstadsregioner i Top 10. Regionen Inner London i England ligger i top med et BNP pr. indbygger, der er 332 procent af EU-gennemsnittet. Helt anderledes ser det ud i den bulgarske provins Severozapaden. Her er BNP pr. indbygger 27 procent af EU gennemsnittet.

Tallene viser, at der er stadigvæk er meget store forskelle mellem A-holdet og B-holdet i Europa, forklarer Søren Riishøj, der er lektor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet. Og fællesnævneren for B-holdet - taberne - er, at de ligger dårligt rent geografisk.

- De områder, der er tilbagestående, er geografisk placeret længst fra grænsen i forhold til Tyskland og Østrig. Fælles er også at de er tilbage stående, når det gælder infrastruktur, og de har også en dårligere uddannet arbejdskraft, fortæller han.

Et luksusproblem

Og mens vi kender problematikken med udkantsområder overfor vækstcentre herhjemmefra, er det langt værre på europæisk plan.

- Vi har ikke de samme geografiske afstande og vores infrastruktur er bedre udviklet. Vores problem er i forhold til nogle af de hårdest ramte lande i Europa et luksusproblem, siger han.

Overhaler København

Men på listen er der også positivt nyt for et par af de Østeuropæiske lande. Prag i Tjekkiet og Bratislava i Slovakiet har overhalet velstående vestlige hovedstæder som København og Stockholm, og det er ifølge Søren Riishøj listens største overraskelse.

- Så kan man ikke rigtigt tale om de fattige østlande mere, men om dele af de lande, som er fattige. Og det er altså udtryk for en meget ulige vækst i de forskellige regioner i Europa, uanset grænserne, siger han.

Facebook
Twitter