Her er favoritterne til Nobels Fredspris

Nobelkomiteen har flere stærke kandidater at vælge mellem til årets fredspris, der bliver uddelt i dag.

Parterne bag aftalen om Irans atomprogram er en mulig vinder til fredsprisen. Her er blandt andet EU's udenrigschef, Federica Mogherini. (Foto: © JOHN THYS, Scanpix)

Klokken 11.00 offentliggør den norske nobelkomité, hvem der i år har gjort sig fortjent til at modtage årets Nobels Fredspris.

Komiteen består af fire tidligere politikere og en fredsforsker, som alle er fra Norge.

Og i år er der et rekordstort antal nominerede. Faktisk er 376 indstillet til prisen - nemlig 228 personer og 148 organisationer, skriver NRK.

Både flygtningekrisen, klimaaftalen, kampen mod atomvåben og seksuel vold er blandt temaerne, som har præget årets indstillinger.

Flere medier og beddingtjenester har givet bud på, hvem der er favoritterne blandt de nominerede:

Russisk avis

Den russiske avis Novaya Gazeta og menneskeretsforkæmperen Svetlana Gannushkina.

Avisen er en af få kritiske røster i Rusland, og flere af dens journalister er blevet dræbt. Fredsprisvinderen fra 1990, Mikahail Gorbatsjov, var med til at stifte den. Ytringsfriheden er under stadig pres i Rusland, og medierne har endnu ikke fået nogen fredspris.

Svetlana Gannushkina er nomineret for sit fredsarbejde. (Foto: © Hana Kalvachova, Scanpix)

Svetlana Gannushkina er en af Ruslands fremmeste menneskerettighedsforkæmper. En pris til Novaya Gazeta og Gannushkina vil provokere de russiske myndigheder.

Parter bag atomprogram

En anden modtager af fredsprisen kunne være parterne bag aftalen om Irans atomprogram. En aftale, der blev indgået i 2015.

Her er der flere aktuelle kandidater. Blandt dem er USA's udenrigsminister, John Kerry, Irans udenrigsminister, Mohammed Javad Zarif, og EU's udenrigschef, Federica Mogherini.

https://twitter.com/JZarif/status/688400928962179072

Aftalen tillader Iran at udvikle atomenergi til fredelige formål, men forbyder udvikling af kernevåben.

Parter bag klimaaftale

Klimaaftalen fra december sidste år blev indgået efter flere års forsøg.

Tre af aktørerne bag aftalen er nomineret: Frankrigs tidligere udenrigsminister, Laurent Fabius, FN's nyligt afgående klimachef, Christiana Figueres, og FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

Ban Ki-moon er en af de nominerede efter den længe ventede klimaaftale fra sidste år. (Foto: © ALBERTO PIZZOLI, Scanpix)

Juan Manuel Santos og Timoleón Jiménez

Colombias præsident, Juan Manuel Santos, og Farc-leder Timoleón Jiménez var storfavoritter, efter den historiske fredsaftale mellem de to blev underskrevet i slutningen af september.

Men de kan være blevet fjernet fra favoritlisten, efter det colombianske folk overraskende sagde nej til aftalen ved en folkeafstemning i søndags.

Colombias præsident, Juan Manuel Santos, er nomineret efter fredsaftale. (Foto: © CESAR CARRION, Scanpix)

De hvide hjelme

Omkring 3.000 medlemmer af De Hvide Hjelme, som er et frivilligt civilforsvar i en række byer i de oprørskontrollerede dele af Syrien.

De Hvide Hjelme bliver støttet af en lang række private organisationer, velgørere og regeringer, blandt andet Storbritannien og USA. USA har doneret 23 mio. dollar til hjælpearbejdet.

Over 130 medlemmer af korpset har mistet livet siden 2013. De Hvide Hjelme er for andet år i træk indstillet til Nobels Fredspris.

Græske øboere

Udover De hvide hjelme er der de græske øboere, der har modtaget tusinder og atter tusinder af flygtninge. De græske øboere roses for gæstfrit at have modtaget syriske bådflygtninge.

Nadia Murad

- Voldtægt bliver brugt til at ødelægge piger og kvinder og for at garantere, at de aldrig mere vil være i stand til at lave et normalt liv, sagde Nadia Murad til FNs sikkerhedsråd i december.

I august blev hun taget til fange af Islamisk Stat sammen med 150 andre kvinder i Mosul. Efter tre måneder med gentagende voldtægter hver dag slap hun fri.

Nadia Murad fra Irak kæmper mod mishandling af kvinder. (Foto: © ALKIS KONSTANTINIDIS, Scanpix)

Siden har hun rejst verden rundt for at fortælle historien om en verden, hvor kvinder mishandles.

Raif Badawi

Raif Badawi fra Saudi-Arabien. En blogger, som kæmper for menneskerettigheder. I 2014 blev han dømt til 10 års fængsel og 1000 piskeslag for at have fornærmet islam.

Denis Mukwege

Dr. Denis Mukwege fra Congo. Han har været nomineret til fredsprisen i en årrække for sit arbejde for kvinder, der er blevet voldtaget i borgerkrigene i Congo.

Denis Mukwege har flere gange været nomineret for sit arbejde. (Foto: © Yonhap, Scanpix)

Edward Snowden

Edward Snowden, den amerikanske whistleblower, som lever i eksil i Russland efter at have afsløret omfattende amerikansk overvågning af civilbefolkningen i store dele af verden og statsledere allieret med USA.

RB PLUS Manden bag "Snowden" advarer om farlige USA- - Edward Snowden taler på et videolink i New York d. 14. september 2016- - Se RB 27/9 2016 19.16. Manden bag "Snowden" advarer om farlige USAFilm om Edward Snowden viser, hvor farlig USA er blevet, og hvordan landet med beskidte trick erobrer kontrol over hele verden, mener instruktør Oliver Stone. BRENDAN MCDERMID/Scanpix (Foto: © Brendan MCDermid, Scanpix)

Den amerikanske regering har tiltalt ham for spionage og lækage af statshemmeligheder.

Pave Frans

Blandt de nominerede i år er en kandidat fra Argentina – nemlig pave Frans – eller Jorge Mario Bergoglio, som han hed, før han blev pave.

Siden han blev overhoved for Den katolske kirke i marts 2013, har han gjort sig bemærket på flere områder, såsom i klimakampen, mod dødsstraf, kampen mod atomvåben og forsoning i Mellemøsten.

ARKIVFOTO januar 2016 af pave Frans- - Se RB 25/1 2016 13.44. Pave Frans har planlagt et besøg i Sverige til efteråret, oplyser Vatikanet. Han skal deltage i en messe i Lund 31. oktober, hvor 500-året for reformationen markeres ifølge nyhedsbureauet TT.Pope Francis waves during a special audience for the Jubilee of the workers of the shrines in Paul VI hall at the Vatican, January 21, 2016. REUTERS/Tony Gentile. (Foto: © tony Gentile, Scanpix)

Pave Frans spillede ikke mindst en betydelig rolle i forsoningen mellem USA og Cuba.

Angela Merkel

Sygehuse og nødhjælpsorganisationer angribes, flere hundrede tusinde mennesker er dræbt, og mange millioner er drevet på flugt. Tysklands forbundskansler Angela Merkel har fået ros for at have vist lederskab i den europæiske flygtningedebat.

Merkel er nomineret til Nobels Fredspris af blandt andet en britisk professor, som siger, at han har nomineret hende for hendes arbejde for global fred og for hendes lederskab i en tid med stor ustabilitet.

Angela Merkel er indstillet for håndtering af flygtningekrisen. (Foto: © Bernd Von Jutrczenka, Scanpix)

Der uddeles i alt seks Nobel-priser, hvert år: Fysik, Kemi, Litteratur, Medicin, Økonomi og Fred.

Alfred Nobel stillede tre krav til fredsprisvinderne, og de skulle blot bare opfylde et af kravene. Det er to klare begreber: "reduktion af militærstyrker" og "gennemførelse af fredskongresser".

Og så er der en tredje formulering, som Nobelkomiteen ofte har valgt at tolke forholdsvis bredt: "nationernes forbrødring".

Kilder: NRK, VG