Her er filmen, der er mere populær end 'Fifty Shades of Grey' i Polen - den handler om præster

Kontroversiel og prisvindende film "Kler" bliver kritiseret af politikere.

Den polske skuespiller Arkadiusz Jakubik er en af de præsterne, som filmen "Kler" følger. (Foto: © handout, Scanpix)

Et upoleret og uskønt billede af præster, der drikker, dyrker sex trods løftet om cølibat og anklages for pædofile tendenser har trukket op mod en million mennesker i biografen i Polen på bare en weekend.

For selvom filmen "Kler" er ren fiktion har den ramt en interesse, som gør, at filmen nu er set af et rekordstort antal polakker - og har vippet filmen "Fifty Shades of Grey" af pinden som den mest sete film i Polen, skriver Bloomberg.

Det er en af Polens store instruktører, Wojtjek Smarzowski, der står bag den to timer lange kritikerroste film, som har mødt modstand både i de statsejede polske medier og blandt flere politikere.

Samtidig er filmen blevet forbudt i en række mindre biografer landet over.

Den polske vicekulturminister, Jarosław Sellin, har ifølge polske Radio Poland blandt beskyldt filmen for kun at vise overdrevne negative stereotyper, som efterlader publikum med indtrykket af, at der intet positivt er ved præsterne.

- Filmen er skadelig, og den beretter ikke sandheden, siger Jaroslaw Sellin.

Men kritikken lader til at prelle af på Smarzowski.

- Jeg laver mine film for at få folk til at tænke over temaer, de ikke normalt vil tænke på. De skal føle sig rørt, og jeg vil gerne sætte fokus på sociale temaer. Denne gang er det kirken, en institution, der er hævet over loven i Polen, siger han til Deutsche Welle.

Stadig opbakning til præsterne

Op mod en million polakker gik i biografen i åbningsweekenden af filmen "Kler", her i hovedstaden Warsawa. (Foto: © Janek Skarzynski, Scanpix)

Filmen, der tegner et sjældent set billede af præsternes privatliv - afholder dog ikke polakkerne fra stadig at bekende sig til den katolske kirke, fortæller journalist Clara Binczak Lindhardt, der er halvt polsk og følger Polen for DR Nyheder.

- Der er lige nu mere og mere debat om kirkens rolle i Polen. På den ene side side dropper en stigende andel af polakkerne kirken, siger hun og påpeger, at omkring en tredjedel af polakkerne stadig går i kirke hver søndag.

- Men over de sidste 25 år, er det faldet fra over 62 procent, og det er blandt andet på grund af nogle af de problemer, filmen udstiller, siger hun og fortsætter:

- På den anden side har kirken nu stor magt i polen, fordi den har et historisk tæt stærkt bånd til regeringen. Den konservative regering baserer en stor del af sin politik på kirkens ord. Den har forbudt salg af fortrydelsespiller i håndkøb og vil stramme en i forvejen stram abortlovgivning og har lagt mere vægt på religionsundervisning i skolen, siger hun.

Samtidig ses der ifølge Clara Binczak Lindhardt også eksempler på, at præster til messer decideret råder og befaler menigheden til at stemme på regeringen, hvis de vil være gode katolikker.