Ukendte it-kriminelle gennemførte fredag et af de hidtil største hackerangreb mod private og offentlige computere i cirka 100 lande.
Her er, hvad vi indtil videre ved mandag morgen:
Formålet med angrebet
Afpresning. De berørte virksomheder og organisationer er blevet afkrævet et beløb svarende til mellem 300 og 600 dollar for at få adgang til deres computere igen. Pengene skal angiveligt betales i den digitale valuta bitcoin, der kan benyttes uden om bankerne og dermed er sværere at spore.
Hvordan er det sket?
Ofrene er blevet lokket til at åbne tilsyneladende tilforladelige mails, der i virkeligheden har det formål at give afsenderen adgang til computeren. Når brugeren klikker på en vedhæftet fil, som giver sig ud for at være en faktura for eksempel, klapper fælden.
Hackerne har benyttet en sårbarhed i Windows-styresystemet, som NSA eftersigende skal have fundet.
Hvem er ramt af angrebet?
Flere end 150.000 computere er inficeret af den ondskabsfulde software. Flest i Rusland, Taiwan og Ukraine.
Antallet af lande, som melder om inficerede computere, er mandag morgen oppe på 150 lande ifølge Europol. Deriblandt er Danmark, Norge og Sverige.
Det britiske sundhedsvæsen er blandt dem, der er hårdest ramt. Adskillige hospitaler, især i England, rapporterede fredag om store it-forstyrrelser. Borgere blev opfordret til at holde sig væk, hvis de ikke havde akut behov for at blive tilset.
I Spanien har regeringen advaret om, at et stort antal af landets største virksomheder er blevet angrebet. Deriblandt teleselskabet Telefonica.
Den multinationale fragt- og logistikgigant FedEx Corp med hovedsæde i USA er også påvirket af angrebet.
Hvilket "våben" har afpresserne brugt?
Angiveligt hedder det WannaCry, som skulle være stjålet fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA. IT-værktøjet er i stand til at udnytte en svaghed i software fra Microsoft.
Kilder: Bloomberg, Reuters, AFP, Europol.
/DR Nyheder/