Her er regningen for seks måneders grænsekontrol mod Sverige

Den midlertidige grænsekontrol mod Sverige begynder i morgen.

Europa-Kommissionen er ikke glad for, at den danske regering indfører midlertidig grænsekontrol mod Sverige. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Det kommer til at koste den danske statskasse cirka 35 millioner kroner, når der fra i morgen bliver indført et halvt års midlertidig grænsekontrol til Sverige.

Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S) i et svar til Folketinget.

Alene seks af millionerne vil blive brugt i år.

- Hvis den midlertidige grænsekontrol videreføres efter de første 6 måneder, vil der efterfølgende være yderligere udgifter forbundet med den midlertidige grænsekontrol, skriver ministeren og understreger, at der kan komme yderlige udgifter, som ikke er med i beregningerne.

Derudover forventer Nick Hækkerup, at grænsekontrollen vil "medføre et ressourcetræk på ca. 160 årsværk, når indsatsen er fuldt indfaset."

- Heraf forventes ca. 130 årsværk at være politibetjente, lyder det i et andet folketingssvar.

Punktvis kontrol

Det er en måned siden, at den socialdemokratiske regering annoncerede, at den ville indføre midlertidig grænsekontrol mod Sverige som følge af blandt andet de seneste måneders bandeskyderier og eksplosioner i København.

Både Danmark og Sverige er medlemmer af Schengen-samarbejdet, som i udgangspunktet er grænseløst. Det er dog muligt at indføre midlertidig kontrol langs grænsen, hvis et medlemsland vurderer, at der er alvorlige trusler mod det.

Den nye grænsekontrol bliver målrettet vej- og togtrafikken over Øresundsbroen samt de færger, der sejler til Sverige fra henholdsvis Helsingør, Frederikshavn, Grenå og Rønne. Og den bliver punktvis, hvilket betyder, at der vil være kontrol ved overgangen en til flere gange om ugen.

Selvom det er muligt for et medlemsland at indføre grænsekontrol, er det dog ikke noget, der møder stor opbakning i EU.

- Europa-Kommissionen har opfordret medlemslandene til at udfase den interne grænsekontrol og i stedet erstatte den med forøget politikontrol i grænseområderne, lød det i oktober fra talsperson Natasha Bertaud, efter at den danske regering havde meddelt, at den ville indføre grænsekontrollen.

- Vi så gerne, at man får genskabt et fuldt fungerende Schengen-samarbejde uden grænsekontrol, tilføjede hun.

Ud over Danmark har Østrig, Tyskland, Norge, Sverige og Frankrig også indført midlertidig grænsekontrol. For de fem første lande skyldes det flygtninge- og migrantkrisen, der begyndte i 2015. For Frankrig skyldes grænsekontrollen den terrortrussel, der er mod landet.