Her er restriktionerne på de ti mest populære rejsemål

Få et overblik over, hvilke restriktioner der gælder for danskernes ti mest populære rejsemål.

Costa Brava, Spanien. (Foto: © Nacho Doce)

Det kan være en jungle at finde rundt i, hvilke regler der gælder, når man vil på udlandsferie i år 2021.

For corona-pandemien har ikke kun vendt op og ned på vores tilværelse. Den har også gjort det udfordrende at rejse rundt i verden.

Her får du et overblik over, hvilke restriktioner du kan forvente at møde ved indrejse, ophold og hjemkomst fra ti populære rejsedestinationer. Landene er udvalgt på baggrund af Danmarks Statistiks opgørelse over danskernes favoritrejsemål i 2019.

Oversigten er et øjebliksbillede og vil blive opdateret en gang om ugen.

Du skal derfor selv tjekke med de lokale myndigheder, da restriktioner kan være forskellige fra område til område og kan blive ændret med meget kort varsel.

Her kan du se, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem til Danmark. Oversigten er baseret på rejsevejledningernes farvekategorier, og hvorvidt du er færdigvaccineret eller tidligere smittet. Restriktionerne ved hjemrejse blev ændret den 26. juni 2021 som en del af den fjerde og sidste fase af genåbningen af rejseaktiviteter.

Farvekategoriseringen af landene ved hvert afsnit er baseret på Udenrigsministeriets rejsevejledninger, der træder i kraft lørdag den 3. juli klokken 16.

1

Spanien

Der er forskellige restriktioner i de spanske regioner i forhold til forsamlingsforbud og lukketider for restauranter og barer. (Foto: © Heino Kalis, Ritzau Scanpix)

Hvis du har planer om at nyde en sangria ved kysten i det sydeuropæiske land, bør du stadig lige holde et øje på Udenrigsministeriets rejsevejledning. Hele landet er nemlig fortsat gult.

Det betyder dermed, at danskere skal have en test efter indrejse i Danmark, hvis de ikke har været coronasmittet eller er færdigvaccineret.

Siden lørdag den 26. juni har der ikke været krav om mundbind udendørs, hvis man kan overholde afstandskravet på 1,5 meter. Man skal dog stadig tage mundbindet på, hvis man befinder sig i et indendørs offentligt rum eller bruger offentlig transport. Det gælder for alle, der er seks år eller ældre.

På lokalt plan kan der være forskellige restriktioner. Det gælder blandt andet for forsamlingsforbuddet, lukketider for restauranter og barer og generelt udgangsforbud.

Tjek derfor de lokale myndigheders hjemmesider for at se, hvad der gælder ved din destination.

Opdateret: 30. juli 2021

2

Tyskland

I Tyskland skal alle over seks år have mundbind på i offentlig transport, offentlige bygninger og i butikker. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Scanpix Denmark)

Vores sydlige nabo beholder den grønne farve i Udenrigsministeriets rejsevejledning. Derfor anbefaler Udenrigsministeriet, at man opfører sig, som man vil gøre herhjemme i Danmark, hvis man eksempelvis er på ferie i Berlin, Köln eller Hamborg.

Fra den 25. juli 2021 klokken 00:00 betragtes hele Danmark som risikoområde.

Rejsende fra Grønland er dog undtaget.

Det er fortsat muligt at indrejse i Tyskland uden at gå i karantæne, man har dog pligt til at registrere sin indrejse og uploade bevis for enten fuld vaccination (14 dage efter 2. stik), overstået infektion med Covid-19 eller negativ test på www.einreiseanmeldung.de.

Flyver man dertil skal dokumentationen registreres før afrejse, og for rejsende med bil og færge skal man fremvise en negativ test, eller dokumentere at man er vaccineret eller tidligere har været smittet.

Personer, der er i transit i Tyskland til vands eller lands, er undtaget test- og registreringspligten, ligesom personer, der besøger Tyskland i mindre end 24 timer, heller ikke skal registrere sig.

I Tyskland er man også meget opmærksom på de forskellige varianter af covid-19. Derfor kan der være andre regler, hvis du ti dage forinden har været på ferie i et område med en høj forekomst af en særlig type virusvariant.

Regler og restriktioner kan også variere fra delstat til delstat og ændre sig med kort varsel. Derfor bør du holde dig opdateret på de lokale myndigheders hjemmesider inden din rejse. Det gælder dog, at alle over seks år skal have mundbind på i offentlig transport, indendørs offentlige rum og i butikker.

Opdateret: 30. juli 2021

3

Italien

Alle de italienske regioner er nu hvide. Farvekategoriseringen har betydning for antallet af restriktioner. (Foto: © YARA NARDI, Ritzau Scanpix)

Ligesom Tyskland er hele det støvleformede land fortsat markeret med grønt i Udenrigsministeriets rejsevejledning.

I Italien inddeler man regionerne efter farve for at kategorisere smittefaren. Her kan en region enten være hvid, gul, orange eller rød.

I øjeblikket er alle regioner hvide, hvilket betyder lavere smitte og færre restriktioner. I offentligheden skal man kun bære mundbind i offentlig transport, indendørs og udenfor, hvis det ikke er muligt at holde afstand.

I visse italienske regioner skal man også registrere sig hos de lokale sundhedsmyndigheder ved indrejse. Tjek derfor op på reglerne for din endelige destination hos de lokale myndigheder.

Opdateret: 30. juli 2021

4

Grækenland

Der er ikke længere et natligt udgangsforbud i Grækenland. Det blev ophævet mandag den 28. juni. (Foto: © LOUISA GOULIAMAKI, Ritzau Scanpix)

Hjemstedet for gyros, arnested for de olympiske lege og demokratiet får fortsat flere regioner stemplet gule af Udenrigsministeriet.

Fra den 30. juli gælder det også Det Nordlige Ægæerhav og omfatter derfor blandt andet øerne Samos og Chios.

Der er krav om mundbind i alle indendørs offentlige rum og i offentlig transport.

Det gælder for alle på nær børn under fem år. Udenfor skal man også have mundbind på, hvis det ikke er muligt at overholde afstandskravet.

Vil man sidde indenfor på en restarurant og cafe eller måske på museum, er der krav om fremvisning af dokumentation for, at man enten er færdigvaccineret eller har været tidligere smittet. Børn under 17 år skal fremvise en negativ selvtest. Du kan læse mere her.

Der er åbnet op for udendørs servering på restauranter og barer, som dog skal lukke omkring midnat.

Og hvis du har planer om at komme rundt ved at tage en taxa, så må der udover chaufføren kun være tre personer i bilen.

Opdateret: 30. juli 2021

5

Norge

Man kan kun rejse ind i Norge som turist, hvis man er færdigvaccineret eller har haft corona. (Foto: © Maria Albrechtsen Mortensen, Ritzau Scanpix)

Vores nordiske nabo har strammet skruen for indrejse endnu engang, og således skal alle danskere i karantæne ved indrejse - med undtagelse af færdigvaccinerede eller tidligere smittede personer (inden for de seneste seks måneder).

I forhold til smittetallet er smitten i Norge fortsat lav.

I Norge har både barer og restauranter åbent, men det er ikke tilladt for steder, der serverer alkohol at lukke gæster ind efter midnat.

Forsamlingsforbuddet afhænger også af, hvorvidt man skal have et coronapas for at deltage. Til et indendørs arrangement uden faste pladser, hvor man skal fremvise et coronapas, må der maksimalt være 1.000 deltagere. For samme slags event uden coronapas må der højst være 400.

Man holder dog øje med Delta-varianten, der har i løbet af denne uge har forårsaget, at man endnu engang udskyder den planlagte sidste fase af genåbningen. Derfor vil myndighederne først i midten af næste måned tage stilling til, hvor mange flere restriktioner, man kan løfte.

Opdateret: 30. juli 2021

6

Frankrig

Den 20. juni blev udgangsforbuddet mellem 23:00 og 06:00 ophævet. (Foto: © Sameer al-Doumy, Ritzau Scanpix)

Flere regioner i Frankrig er nu blevet gule i Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Fra den 30. juli gælder det også Bretagne, Normandiet, Grand Est og Pays de la Loire. Det betyder derfor, at blandt andet det populære feriedestination Alsace nu er gået fra grøn til gul. Også Nouvelle-Aquitaine og Auvergne-Rhône-Alpes er fremover gule.

Det er derfor kun Val de Loire, Bourgogne-Franche-Comté og Hauts-de-France, der er grønne.

Nogle af landets oversøiske territorier er stadig skraveret orange på grund af deres strenge indrejserestriktioner. Samtidig er landets oversøiske departement i Sydamerika Fransk Guyana rødt område.

Det er også påkrævet at bære mundbind i indendørs offentlige steder og i offentlig transport. Barer og restuaranter er åbne for servering indenfor og udenfor.

Fremover skal man i Frankrig - ligesom i Danmark - derudover flere steder vise sit coronapas, hvis man vil have have en plads på en restaurant eller have adgang til en række kulturinstitutioner. Du kan læse mere om det her.

Hvis du skal rejse til et af Frankrigs oversøiske territorier såsom den caribiske ø Martinique, kan der også være andre regler i forhold til indrejse og ophold.

Opdateret: 30. juli 2021

7

Sverige

I Sverige må restauranter og barer ikke servere alkohol efter klokken 22.00. (Foto: © TT News Agency, Ritzau Scanpix)

Udenrigsministeriet kategoriserer fortsat Sverige som et grønt land i rejsevejledningen.

Hvis du vælger at tage turen til Sverige, er der heller ikke krav om dokumentation eller isolation, hvis du kommer fra Danmark.

Flyselskaber kan dog have krav om negativ test, så det er en god idé at tjekke med dit flyselskab først. Myndighederne anbefaler også, at man går i karantæne i en uge, når man ankommer til landet.

Sverige har heller ikke mange restriktioner ude i samfundet. Blandt de gældende restriktioner må barer og restauranter holde åbent til klokken 22.30. Derudover er der også et forsamlingsforbud, der afhænger af, hvorvidt det er et indendørs eller udendørs arrangement, samt om der er sidde- eller ståpladser ved arrangementet.

Opdateret: 30. juli 2021

8

Tyrkiet

Det natlige udgangsforbud for lokale blev ophævet den 1. juli. (Foto: © KAAN SOYTURK, Scanpix Denmark)

Hvis du drømmer om at tage på badeferie i Alanya eller på storbyferie i Istanbul i den kommende tid, bør du måske have en plan B i baglommen.

For landet ændrer ikke farve i rejsevejledningen. Det forbliver orange.

Det er obligatorisk at bære mundbind i offentligheden. Det gælder både indenfor og udenfor.

Hvis man gerne vil rejse rundt i landet, skal man også have en særlig kode fra det tyrkiske sundhedsministerium. I Tyrkiet er man også opmærksom på de forskellige coronavarianter. Derfor kan der være andre regler, hvis du to uger før indrejse har været i et andet land.

Opdateret: 30. juli 2021

9

USA

USA har indført strenge indrejseregler, og derfor kan man stort set ikke tage dertil som dansk turist. (Foto: © JEENAH MOON, Ritzau Scanpix)

Hvis du i det seneste år har lagt planer om at krydse Atlanterhavet, så kan det være en god idé at sætte planlægningen på vågeblus for nu. I Udenrigsministeriets rejsevejledning er USA i den skraverede orange kategori.

Det skyldes, at USA har strenge indrejseregler. Der er eksempelvis et indrejseforbud mod borgere fra Schengen-landene, som Danmark er en del af.

Det er heller ikke muligt at rejse til USA som turist, hvis man har dokumentation for færdigvaccination eller tidligere smitte.

På grund af et øget antal smittetilfælde - ikke mindst på grund af Delta-varianten - understregede talsmand for Det Hvide Hus' tidligere på ugen, at der i øjeblikket ikke er planer om at åbne for grænserne.

Opdateret: 30. juli 2021

10

Portugal

Hvilke restriktioner du skal følge kommer an på, hvor du tilbringer din ferie, da de kan variere fra region til region. (Foto: © Pedro Nunes, Ritzau Scanpix)

Den populære destination Madeira i det østlige Atlanterhav er fra 30.juli ændret fra grøn til at være gul ligesom resten af Portugal i Udenrigsministeriets nye rejsevejledning.

Man skal blandt andet have ansigtsmasken på i offentlig transport, i supermarkedet og i butikker. Og den generelle regel for restauranter og caféer er, at de skal lukke klokken 01.00.

Men reglerne kan variere fra region til region. I Porto skal restauranterne eksempelvis lukke senest klokken 22.30. De restriktioner, du skal følge ved ankomst, afhænger derfor af din endelige destination.

Opdateret: 30. juli 2021