Søndag forlod et fragtskib med ukrainsk korn Odesa, og var på vej over Sortehavet mod Tyrkiet.
Det var det sidste fragtskib, inden kornaftalen mellem Rusland og Ukraine udløber mandag aften, når klokken passerer midnat.
Kornaftalen blev indgået sidste sommer efter mægling fra FN og Tyrkiet. Den er blevet forlænget flere gange og skal sikre, at skibe med korn ikke bliver ramt af krigshandlingerne. Men kort tid efter fragtskibet forlod havnen kom der en melding fra Rusland:
Kornaftalen bliver ikke forlænget, lød det.
Nu er spørgsmålet, om det kan lykkes FN og Tyrkiet at stable en aftale på benene med Rusland inden datoen skriver den 18. juli 2023.
For Rusland er ikke totalt afvisende overfor at forlænge aftalen. De har bare nogle strenge krav, og hvis de ikke bliver opfyldt, ja så er der altså ingen aftale, lyder det.
Ruslands liste over krav
Kornaftalen, der blev indgået sidste sommer, har indtil videre sikret Ukraine muligheden for sikkert at eksportere over 30 millioner tons korn over Sortehavet.
Aftalen har flere gange været ved at udløbe, men er blevet forlænget hver eneste gang. Senest i maj måned, hvor den blev forlænget i to måneder. Men i et brev den 16. marts kom der en liste over krav, som Rusland ønsker opfyldt, hvis kornaftalen skal fortsætte.
Det første krav er, at den russiske Landbrugsbank, Rosselkhozbank, skal bringes tilbage i det internationale betalingssystem, Swift.
Herudover vil Rusland have en genoptagelse af forsyninger af landbrugsmaskiner og reservedele. De vil have ophævelse af restriktioner på forsikring og adgang til havne for russiske skibe, genoptagelse af en ammoniak-rørledning, som løber fra Rusland til Odesa i Ukraine.
Og sidst, men ikke mindst ønsker man oplåsning af konti og finansielle aktiviteter for russiske virksomheder, der arbejder med gødning.
Især kravet om Swift-systemet er der bidt mærke i, da det var et stort samtaleemne, lige da krigen brød ud i 2022. For allerede dagen efter at Rusland invaderede Ukraine, ville politikere verden over have Rusland udelukket fra betalingssystemet. Det gjaldt også Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, der skrev således på Twitter:
- Rusland skal udelukkes fra Swift-samarbejdet. Vi må bruge de absolut hårdeste økonomiske sanktioner imod Putins afskyelige handlinger.
Swift er et betalingssystem, der gør det muligt at lave hurtige internationale betalinger. Da Rusland blev udelukket fra systemet, betød det, at russiske banker, virksomheder og privatpersoner ikke længere havde mulighed for at handle internationalt.
Det var en af de første sanktioner, der kom mod Rusland, og blev dengang beskrevet som en meget hård sanktion.
Men den skal altså løftes – i hvert fald for den russiske Landbrugsbank – hvis korn fortsat skal eksporteres frit fra Ukraine, lyder det fra Rusland.
Tyrkiets rolle i aftalen
Præsident Putins talsmand, Dmitri Peskov, sagde i dag til det russiske nyhedsbureau RIA Novosti, at de betingelser, som Rusland har stillet til aftalen, ikke er blevet opfyldt. Og derfor vil man ikke forlænge aftalen, som udløber i aften.
- Først når der opnås konkrete resultater og ikke bare løfter og forsikringer, vil Rusland være klar til at genoverveje at forlænge aftalen, lyder det mandag fra det russiske udenrigsministerium.
EU’s kommissionsformand, Ursula von der Leyen, har kaldt Ruslands træk for “kynisk” og meddeler i dag, at man i EU fordømmer beslutningen.
Men det er altså knap så meget EU, som FN og Tyrkiet, man kigger mod nu. Både FN og Tyrkiet spiller en markant rolle i kornaftalen, da de er mæglerne mellem Ukraine og Rusland.
Og den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har da også allerede kommenteret Ruslands seneste beslutning. Han fortæller, at den tyrkiske udenrigsminister mandag skal mødes med Ruslands udenrigsminister for at diskutere aftalen.
Det gjorde han under et kort interview med den tyrkiske presse.
Det er ikke mere end et par dage siden, at Erdogan udtalte, at han og Putin var enige om at forlænge aftalen. Det var Kreml dog hurtigt ude og afvise.
Erdogan tilføjede i dag, at han håber og tror på, at man kan få løst problemet og fortsætte aftalen, uden at man behøver at sætte den på pause.
Han sagde desuden, at han og Putin måske kunne tale sammen allerede inden deres møde i august måned, hvor Putin skal på besøg i Ankara.