Her er status på de fire største sager om politidrab på sorte i USA

De seneste år har politidrab på sorte skabt protester, uroligheder og modangreb i USA.

Demonstration i Charlotte i North Carolina efter den seneste sag om politidrab på en sort mand. (Foto: Jason Miczek © Scanpix)

Demonstranter har de seneste dage fyldt gaderne i de amerikanske byer Tulsa og Charlotte. Protesterne kommer efter to nye sager, hvor amerikansk politi anklages for at have dræbt sorte borgere under mistænkelige omstændigheder.

De seneste år har politidrab på sorte borgere i USA flere gange ført til demonstrationer, der til tider har udviklet sig voldeligt.

Her er en gennemgang af de største sager og en status på, hvor de står i dag.

Juli 2014: Eric Garner

Drabet på Eric Garner førte til sloganet "Jeg kan ikke trække vejret", der ofte høres i demonstrationer mod politivold i USA. (Foto: Anadolu Agency © 2014 Anadolu Agency)

17. juli 2014 dør 43-årige Eric Garner, som politiet i New York havde fanget i at sælge ulovlige cigaretter. Garner modsatte sig anholdelse, hvorefter en betjent lagde ham i et kvælergreb.

Drabet fik tusinder til at demonstrere i New York, da en video af Eric Garners sidste minutter kom frem. Her kan man blandt høre, at Garner elleve gange siger, at han ikke kan trække vejret.

Protesterne blussede op igen i december 2014, da en storjury besluttede, at politimanden, som tog kvælergreb på Eric Garner, ikke skulle tiltales.

Et år efter drabet udbetalte New York knap 40 millioner kroner i erstatning til Eric Garners familie. Dermed undgik bystyret en retssag.

Drabet forfølger dog stadig betjenten bag kvælergrebet. Så sent som i går kunne New York Daily News berette, at politimanden var blevet udsat for trusler.

August 2014: Michael Brown

Ferguson har mindet om en krigszone flere gange de seneste år. (Foto: STEPHEN LAM © Scanpix)

De mest omfattende protester og uroligheder efter et politidrab de seneste år fandt sted i byen Ferguson i delstaten Missouri, hvor 18-årige Michael Brown blev skudt af en politimand 9. august 2014.

Michael Brown havde begået et butikstyveri, da han blev konfronteret af betjenten, som han kom i klammeri med. Michael Brown flygtede, men blev indhentet af politimanden, som affyrede i alt 12 skud, mens Brown bevægede sig hen mod ham.

Øjenvidner gav forskellige udlægninger af episoden. Både delstaten og USA's justitsministerium besluttede efter hver sin undersøgelse, at betjenten ikke skulle tiltales.

Både selve drabet, etårsdagen og de efterfølgende beslutninger om ikke at rejse tiltale udløste uroligheder i Ferguson. I dagene efter drabet var byen nærmest en krigszone med udbredte plyndringer.

Ferguson står tilbage som symbolet på sorte amerikaneres oprør mod racebestemt politivold. Sammen med drabet på Eric Garner var Ferguson med til at gøre bevægelsen Black Lives Matter til et nationalt fænomen.

April 2015: Freddie Gray

Et portræt af Freddie Gray på en husmur i Baltimore. (Foto: Bryan Woolston © Scanpix)

12. april 2015 blev 25-årige Freddie Gray anholdt i Baltimore for at være i besiddelse af en ulovlig kniv. Under transporten til politistationen gik han i koma og døde en uge senere af skader på rygraden.

Dødsfaldet skabte store protester, som udviklede sig voldeligt.

Protesten blev afløst af jubelscener, da seks betjente blev sigtet for blandt andet manddrab i forbindelse med anholdelsen af Freddie Gray.

I juli i år endte efterforskningen dog med, at anklagemyndigheden opgav at rejse nogen form for tiltaler mod politifolkene.

Juli 2016: Alton Sterling

Et portræt af Alton Sterling ved begravelsen i Baton Rouge. (Foto: JONATHAN BACHMAN © Scanpix)

37-årige Alton Sterling blev skudt på klos hold 5. juli 2016 i Baton Rouge i delstaten Louisiana, mens to politimænd holdt ham fast på jorden. Betjentene var blevet tilkaldt af handlende, som beskyldte Sterling for at sælge CD'er på gaden og for at have truet med en pistol.

Flere forbipasserede fangede drabet på Alton Sterling på videoer, som - sammen med det næsten samtidige politidrab på den sorte mand Philando Castile i St. Paul, Minnesota - udløste protester flere steder i landet.

Demonstrationerne udviklede sig til nogle af de værste dage i amerikansk politis historie, da otte betjente blev dræbt.

Først dræbte den tidligere soldat Micah Xavier Johnson fem politifolk i forbindelse med en fredelig Black Lives Matter-demonstration i Dallas, Texas. Ti dage senere slog Gavin Eugene Long, der også havde militærbaggrund, tre politifolk ihjel i Baton Rouge. Begge gerningsmænd var tilsyneladende motiveret af politidrab på sorte borgere.

Myndighederne overvejer stadig, om der skal rejses tiltale mod de to betjente, der var involveret i drabet på Alton Sterling. For nylig har flere eksperter overfor The Advocate rejst tvivl om, hvorvidt de berygtede videoer af anholdelsen rækker til at føre en sag.

Facebook
Twitter