Her er tre vigtige ting der kom frem under Comeys høring

Tidligere FBI-chef mener, at Donald Trump forsøgte at påvirke FBI's undersøgelse.

James Comey blev fyret den 9. maj efter at have siddet som FBI-chef siden 2013. (Foto: © ALEX BRANDON / POOL, Scanpix)

I mere end to timer og 30 minutter var den tidligere FBI-chef James Comey i dag på vidnebænken foran 15 spørgelystne senatorer fra Senatets efterretningskomité.

Dagens høring kredsede om Trump-administrationens forhold til Rusland og de videreudviklinger, det har ført med sig.

FBI's undersøgelse af forholdet tager afsæt i Ruslands forsøg på at påvirke valget i USA i 2016.

Amerikanske efterretningstjenester har allerede konkluderet, at Rusland forsøgte at påvirke valgresultatet til Donald Trumps fordel ved at angribe modkandidaten, Hillary Clinton, med blandt andet hacking, falske nyheder og lækager.

De videre undersøgelser har gået på, om der var nogle i Trumps kampagnestab, der kendte til eller assisterede russerne.

Her er tre ting, der kom frem under høringen af Comey:

1) Comey mener Trump forsøgte at stoppe FBI-undersøgelse

Det kom allerede frem i går i James Comeys skriftlige vidneudsagn, at han mener, at Donald Trump forsøgte at stoppe FBI's undersøgelse af de mulige russiske forbindelser - herunder undersøgelserne af den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

Dette bekræftede Comey under høringen. Han oplevede samtalerne med præsidenten om FBI's Rusland-efterforskning som meget "foruroligende".

Derudover gjorde han det klart, at han ikke mener, at det er hans job at skulle vurdere, hvorvidt USA's præsident, Donald Trump, forsøgte at stå i vejen for retfærdighed under deres samtaler.

Han medgiver, at der ikke ordret blev givet en ordre om at stoppe undersøgelsen fra præsidentens side.

- Men jeg forstod det som en henstilling. Det er min vurdering.

James Comey gav ligeledes udtryk for, at han mener, at hans fyring den 9. maj var en direkte konsekvens af hans rolle i FBI-undersøgelsen.

- Jeg vil blev fyret for på en eller anden måde at ville ændre måden, hvorpå den russiske efterforskning blev afviklet. Det er en meget stor sag. Ikke kun fordi den vedrører mig. FBI's natur og dens arbejde påkræver, at den ikke udsættes for politiske interesser, siger han.

2) Comey føler sig hængt ud

Under høringen fortalte James Comey, at han mener, at Trump-administrationen har spredt løgne om ham og FBI.

- Administrationen valgte at skade mig og vigtigere endnu at skade FBI ved at sige, at organisationen var i uorden. At den var dårligt ledet, og at de ansatte havde mistet tilliden til deres leder, sagde James Comey og fortsatte:

- Det var løgne. Klart og simpelt. Og jeg er så ked af, at FBI-medarbejderne skulle høre dem. Og jeg er ked af, at det amerikanske folk fik dem fortalt, siger han.

Han refererer til Donald Trumps kritik i et interview med NBC den 11. maj kun to dage efter, at James Comey blev fyret.

Her sagde præsidenten, at FBI var dårligt ledet og i opbrud under Comeys ledelse.

- Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Se på FBI for et år siden, det var i oprør. Det er bare mindre end et år siden. Og det (FBI, red.) er ikke blevet genoprettet siden da, sagde Trump.

James Comey forsvarede FBI under høringen og sagde, at det er en "ærlig og stærk myndighed, der er og vil altid være uafhængig".

3) Comey lækkede informationer

Et andet interessant element, der kom frem under høringen, var, at James Comey gav et notat fra sin samtale med præsident Donald Trump til sin ven, der er juraprofessor på Columbia University, efter FBI-chefen blev fyret den 9. maj.

Notatet handlede om Trumps forsøg på at stoppe FBI-undersøgelserne af den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

- Min vurdering var, at jeg havde brug for at få det ud i offentligheden, så jeg bad en af mine venner om at dele indholdet af notatet med en journalist. Af forskellige grunde gjorde jeg det ikke selv, men jeg bad ham om det, fordi jeg regnede med, at det kunne udløse udnævnelsen af en særlig efterforsker, siger han.

Spurgt til, om James Comey mente, at der var noget forkert i at dele informationer fra en fortrolig samtale med præsident Donald Trump, svarede han:

- Jeg følte, at det var meget vigtigt at få ud. Og at jeg havde ret til det som amerikansk borger, sagde han.

Donald Trumps advokat, Marc Kasowitz, afholdt et pressemøde efter høringen, hvor han opfordrede til, at Comey skal undersøges for at have videregivet fortrolige oplysninger.

Ifølge Donald Trumps advokat er det et bevis på, at den tidligere FBI-chef er en af de personer, der har lækket informationer til medierne de seneste par måneder.

- Vi vil lade det være op til de relevante myndigheder at afgøre, om disse lækager skal efterforskes, siger han.