Her er verdens ti dødeligste terrorangreb

Under terrorangrebet i Boston døde tre mennesker. Her før du listen over historiens største terrorangreb målt på antallet af døde.

Terrorangrebet på World Trade Center i 2001 er med på listen over de ti dødeligste terrorangreb nogensinde

Terrorangrebet under Boston Maraton mandag, hvor tre mennesker blev dræbt og snesevis såret, har fyldt meget i medierne i den forgangne uge.

Men selvom begivenheden er tragisk og voldsom, er den målt på antallet af omkomne kun en mindre begivenhed i terrorsammenhæng.

Nedenfor kan du se en liste over verdens mest dødelige ikke-statslige terrorangreb. Bemærk i øvrigt også, at terrorangrebet mod de unge socialdemokraters årsmøde på Utøya i 2011, hvor 77 omkom, heller ikke er med på listen.

10. Bomber i Mombai i Indien, 1993 - 257 dræbte

Omkring klokken halv to den 12. marts eksploderede en kraftig bilbombe i kælderen under den indiske børs. En halv time senere eksploderede en anden bombe et andet sted i byen og i løbet af de næste tre timer eksploderede i alt 13 bomber spredt over hele Mombai.

Bomberne dræbte 257 og sårede over 700. Man mener, at Dawood Ibrahim stod bag. Han var leder af forbrydersyndikatet, D-Company, som menes at have forbindelse til muslimske terrornetværk som Al-Queda.

En lang række personer er blevet anholdt og fængslet efter terrorangrebet, men bagmanden Dawood Ibrahim er fortsat på fri fod.

9. Pan Am fly 103 over Lockerbie i Skotland, 1988 - 270 dræbte

Pan Am Fly 103 lettede den 21. december lidt i halv syv fra Heathrow lufthavnen i London med retning mod JFK-lufthavnen i New York.

Flyet nåede imidlertid ikke længere end til det sydlige Skotland, hvor det blev sprunget i luften og styrtede ned. De 243 passagerer og 16 ansatte om bord omkom alle sammen. Desuden døde 11 personer på landjorden.

Bomben var placeret i flyet af libyske statsborgere. I 2003 indrømmede Libyens diktator Muammar Gaddafi, at Libyen stod bag terrorangrebet og betalte kompensation til ofrenes familier. I 2011 kom det så frem, at Gaddafi personligt stod bag attentatet.

https://www.youtube.com/watch?v=hkd2XoPzRv0

8. Bomber i lejlighedskompleks i Moskva, 1999 - 293 dræbte

En serie af bomber i Moskva, Buynaksk og Volgodonsk i september dræbte i alt 293 personer. Ifølge de russiske myndigheder stod islamisterne Shamil Basayev og Ibn al-Khattab bag bombeangrebene. Angrebene var årsag til at den russiske hær invaderede Tjetjenien og indledte Den Anden Tjetjenske Krig.

De systemkritiske journalister Alexander Litvinenko og Anna Politskovaya mente, at bomberne var placeret af den russiske efterretningstjeneste FSB for at fremprovokere et russisk angreb på Tjetjenien.

7. Selvmordsbombe i militærbarakker i Beirut, 1983 - 307 dræbte

Selvmordsbombere kørte den 23. oktober to lastbiler ind i den fransk-amerikanske militærbase i Libanon og bragte hver en bombe til sprængning.

Bombningerne skete under den Libanesiske Borgerkrig, hvor de udenlandske styrker var på fredsmission. Hizbollah tog ansvaret for angrebet, der dræbte 241 amerikanske soldater, 58 franske, seks civile og de to selvmordsbombere.

Bomberne førte til, at de internationale fredsstyrker trak sig ud af konflikten.

6. Air India fly 182 over Atlanterhavet, 1985 - 329 dræbte

Flyet - en Boing 747 - eksploderede i 9.400 meters højde på vej fra Montreal til Delhi med mellemlanding i London. 329 personer blev dræbt af bomben, heraf 286 canadiere.

Bomben sprang den 23. juni 1985 over Atlanterhavet syd for Irland. Bomben var placeret inden i en radio i en taske. Den samme metode blev brug under bombningen over Lockerbie tre år senere.

Terrorgruppen Babar Khalsa menes at stå bag, og canadieren Singh Peyat er blevet dømt for at stå bag.

5. Gidseltagning på skole i Beslan, 2004 - 334 dræbte

Gidseltagningen af over 1.000 mennesker på Beslan Skole 1 i den russiske del af Kaukassus begyndte, da islamistiske militante separatister fra Tjetjenien besatte skolen den 1. september. Tjetjenerne krævede, at Tjetjenien blev selvstændigt og russerne trak deres militær ud af provinsen.

På tredjedagen af gidselstagningen gik russiske specialstyrker ind i bygningen med raketter og andre tunge våben. Men alligevel endte episoden med, at 334 mennesker døde, deraf 186 børn.

4. Branden i Rex biografen i Abadan, 1978 - 422 dræbte

Den 19. august blev biografen i Abadan i den sydvestlige Iran sat i lys lue og 422 blev dræbt. Militante islamister stod bag angrebet, der i høj grad var med til at udløse den islamistiske revolution i landet 1979, hvor ayatollah Khomeini overtog ledelsen af landet.

Umiddelbart efter branden beskyldte de oprørske islamistiske grupper og det ledende vestligt orienterede monarki hinanden for at stå bag terrorangrebet. Først i 2001 kom det frem, at islamisterne var ansvarlige for angrebet.

3. Massakre mod Sri Lankas politi, 1990 - 774 dræbte

Den 11. juni angreb oprørsgruppen De Tamilske Tigre ubevæbnede politifolk i den østlige provins af Sri Lanka og dræbte dem.

Angrebet begyndte omkring klokken seks om morgenen, hvor tre politimænd blev bortført. Derfra spredte angrebet sig, de tamilske tigre fik fat i politiets våben og fik betjentene i hele provinsen til at overgive sig, ved at love dem, at de blev skånet.

Det endte med, at den srilankanske hær blev sat ind mod tigrene. Forsvarsministeren erklærede efterfølgende åben krig mod De Tamilske Tigre.

2. Selvmordsbomber i Mosul, Irak, 2007 - 796 dræbte

Om aftenen klokken 8 den 14. august sprang fire selvmordsbomber i det nordlige Irak og dræbte 796. En bombe sprang i en tankbil med brændstof, tre andre var bilbomber. Bombernes mål var det kurdiske mindretal i det sunni-muslimsk dominerede land.

Kurderne blev omkring 2007 generelt chikaneret i det nordlige Irak. Teorier går på, at bomberne var svar på, at en kurdisk pige ikke ville konvertere, da hun skulle giftes med en sunni-muslim. Man mener, at der blev brugt to tons sprængstof på bomberne, som al-Qaeda sandsynligvis står bag.

1. World Trade Center i New York, 2001 - 2.977

Verdens dødeligste terrorangreb er angrebet på tvillingtårnene i New York, hvor to kaprede rutefly den 11. september fløj ind i tårnene, så de styrtede sammen. 2.977 blev dræbt og mange flere blev såret.

Terrorangrebet var anledning til at USA's præsident erklærede en verdensomspændende krig mod terror og at USA med støtte fra Danmark invaderede både Irak og Afghanistan.

Først små ti år efter lykkedes det USA at få fat i Osama Bin Laden, der som leder af al-Qaedas stod bag terrorangrebet.

Herhjemme har angrebet på World Trade Center skabt mere opmærksomhed på terror og ført til en række lovændringer, der giver politiet bedre muligheder for at overvåge borgere, men samtidig begrænser retssikkerheden. I hvert fald ifølge kritikere.

https://www.youtube.com/watch?v=XELamUnF0EU

Kilde: Primært Wikipedia og DR.

Facebook
Twitter