Her er Vestafrikas egen ebola-sang

Nogle af Vestafrikas største kunstnere er gået sammen om en velgørenhedssang, der ikke kun skal samle penge ind - men også redde liv.

Al overskud fra sangen går til Læger uden grænsers arbejde med at bekæmpe ebola i Vestafrika. (Foto: Fra sangens video på Youtube)

'Ebola, ebola, usynlige fjende.'

Sådan lyder omkvæddet på 'Africa Stop Ebola'. En velgørenhedssang, der både skal samle penge ind, men også gøre en forskel i sig selv.

Hør selv 'Africa Stop Ebola' her.

Sangen er indspillet af en række af Vestafrikas største kunstnere, heriblandt Roskilde-legenderne Amadou & Mariam.

Teksten bliver sunget og rappet på fransk og en række lokale sprog og skal på den måde nå så langt ud som muligt med budskabet om, hvordan man beskytter sig mod ebola.

Afrika er fuld af sorg

At se vores familier dø

Rør ikke ved de syge

Rør ikke ved kroppene

Uddanner befolkningen gennem sangen

Sygdommen har indtil videre krævet over 5000 liv i de tre vestafrikanske lande Guinea, Sierra Leone og Liberia.

Et af de store problemer med at bekæmpe sygdommen er, at de tre lande er fattige med dårlig infrastruktur, værre sundhedsvæsener og at få ved, hvordan man beskytter sig mod sygdommen. Her kommer 'Africa Stop Ebola' ind i billedet.

Den mest udbredte medieform i de pågældende lande er radio. Og derfor er budskab via radio fuldstændig afgørende for at få beskeden spredt ud så bredt som muligt.

Medicinsk programmedarbejder hos Læger Uden Grænser, Hanne Epstein, kalder sangen både 'genial, vigtig og et stærkt initiativ.'

- Det er fuldstændig essentielt at få de her informationer ud til befolkningen og få dem oplyst om, hvordan ebola smitter, hvordan man beskytter sig og så videre, siger hun.

Stol på lægerne

Ebola smitter via kropsvæsker som opkast og blod, og derfor er et vigtigt budskab, at man ikke må røre ved dem, der allerede er smittet eller har mistet livet på grund af sygdommen.

Et andet budskab er, at man skal stole på lægerne.

Der er håb om, at vi kan stoppe ebola

Hav tillid til lægerne.

Særligt på landet i de berørte lande, har der været udbredte rygter om, at de udsendte læger fra for eksempel Læger uden Grænser og andre organisationer ikke var der for at hjælpe de syge, men for at slå dem ihjel.

- Det er rigtig vigtigt at få afmystificeret både sygdommen og lægerne, siger Hanne Epstein fra Læger Uden Grænser.

- Der har været mange myter forbundet med sygdommen og med lægeklinikkerne. Nogle har troet, at patienterne blev tappet for blod eller fik stjålet deres organer. Andre har forbundet lægerne med sort magi.

De ting forsøger sangen at gøre op med.

Ebola er ikke god

Du bør se en læge

Ebola gør ondt

Du skal se en læge.

- Det er selvfølgelig umuligt at sige, hvor meget sådan en sang kan gøre af forskel. Men jeg er sikker på, at den kan skubbe til nogle ting i samfundet. Det er en stor hjælp, når kendte og elskede sangere og ledere i samfundet står frem på den her måde og går forrest, siger Hanne Epstein.

Hør selv 'Africa Stop Ebola' her.

Facebook
Twitter