Her kan du købe en barneslave for 250 kroner

Ved Volta-søen i Ghana bliver børn ned til syv år handlet til slaveri.

Jeg hopper ombord på en primitiv træbåd ved byen Yeji i det centrale Ghana. Fjernt fra storbyer og økonomisk udvikling finder man en by, hvor fiskeri er det vigtigste erhverv, hvor arbejdet udføres af mænd, børn og slaver.

Det er så udbredt at de færreste stiller spørgsmålstegn ved det, sådan er livet bare her. Båden, jeg er ombord på, ligner en traditionel fiskerbåd, men mandskabet er anderledes. De er på søen for at befri børn, der lever som slaver.

I spidsen står Steven Addo. Han er selv tidligere barneslave på Volta-søen, og nu har han dedikeret sit liv til at befri andre børn, og som hjælpere har han tre politibetjente og to officerer fra den ghanesiske flåde.

Vi er på vej ud til et lille landsbysamfund ved søens bred. Her har de fået oplyst at en mand holder slaver, og udstyret med navn og personlige oplysninger på en bestemt dreng, håber de at kunne slå til. Det er sidste stop på en ugelang ekspedition, hvor i alt ti børn er blevet befriet.

- Jeg var slave her på søen i over syv år. Det er det, der motiverer mig i dag, for uanset hvordan sagen er, så er det noget jeg selv har været igennem. Dengang jeg var her, jeg ville ønske jeg var i stand til at flygte, men det var umuligt.

- Så når jeg er her, og kan redde de her børn, så giver det mig mulighed for at korrigere nogle af de fejl, der blev gjort mod mig, siger Steven Addo, mens han holder et vågent øje med søen.

Steven Abbo i samtale med Afrika-korrespondent Søren Bendixen. (Foto: Jesper Nylander © (c) DR)

Lokket med mad og skolegang

Børnene, som holdet allerede har fået i land, er alle mellem syv og 14 år. Faktisk er de yngste de mest populære, for de kan nemmere formes og tvinges til arbejde, som trodser enhver forståelse.

Mange børn bliver solgt af forældre eller anden familie, der på grund af fattigdom ikke ser andre muligheder. Slavehandlere bilder dem ind, at de vil sørge for mad og skolegang, at de blot skal hjælpe lidt til.

Prisen for et slavebarn på de her kanter kan være helt ned til omkring 250 danske kroner.

Volta-søen strækker sig fra nord til syd i Ghana. (Foto: Jesper Nylander © (c) DR)

Når børnene først er skibet ud til små isolerede samfund, så forsvinder løfter om ordentlig mad og skolegang lynhurtigt. Børnene arbejder fra tidlig morgen til sen aften. Særligt en opgave glemmer de tidligere børneslaver ikke. Det er, når de gang på gang tvinges til at dykke ned efter fiskernes garn.

- Hver gang garnet sad fast på bunden, så tvang de mig til at dykke ned for at få det fri, og jeg fik ikke lov at komme op, før jeg havde fået garnet med op. Det er det værste jeg kan huske, siger Kow Essel, der i dag er 14 år, og netop begyndt i 2. Klasse.

Mor solgte brødre for 700 kr.

Det gør tydeligvis ondt, når Kow Essel taler om de to år, han var slave på søen, men for et halvt år siden blev han reddet af Steven Addo, og nu kan han faktisk grine og lege som andre børn. Selvom han er mange år bagud i forhold til skolegang, så nyder han det.

Han vil være soldat, når han bliver voksen. Han husker nemlig tydeligt de to bevæbnede officerer, der sikrede at han kunne komme hjem fra søen.

Kow Essel var slave i to år. (Foto: Jesper Nylander © (c) DR)

- Jeg var ked af det meste af tiden, jeg var på søen, fordi jeg blev mishandlet. Nogle gange blev vi slået med pagajen, og når vi kom hjem, så misbrugte konen os også. Hun klagede over, at vi ikke bringer nok fisk til huset.

I dag bor han hos sin farmor. Det var hans mor, der solgte ham og hans lillebror. Lillebroderen fik hun 250 kroner for, han selv indbragte 450 kroner.

Ingen af drengene har noget ønske om at komme tilbage til deres mor, og farmor har lovet at passe godt på dem.

Et barn, som er reddet fra slaveri, bliver hjulpet i land. (Foto: Jesper Nylander © (c) DR)

Slaveejer undslipper

Efter en times sejlads når vi frem til vores bestemmelsessted. Den dreng, der skulle være slave her, blev meldt savnet af hans egen bror.

Han henvendte sig til organisationen Challenging Heights, der sikrer al dokumentation, før en operation går i gang.

Politiet laver ikke opsøgende arbejde på egen hånd, og var det ikke for personer som Steven Addo, så var der meget lidt opmærksomhed på det forfærdelige liv, som nogen børn lever her.

Båden bliver sejlet ind til land, og hurtigt springer mændene i land. De skal gerne nå at have fat i drengen, inden slaveejeren får gemt ham af vejen. Kort tid efter må de desværre konstatere, at han ikke er der. Til gengæld finder de ud af, at slaveejeren ikke kun har en, men hele tre drenge på sin båd.

Solen er ved at gå ned, og redningsholdet må indstille arbejdet. Slaverne bliver ikke frigivet denne gang, men står øverst på redningslisten, næste gang de rykker ud.

Volta-søen er verdens største kunstige sø, målt på areal: 8.502 kvadratkilometer.