Her lever historierne om Trumps valgsejr: Kom med ind i USA's ultrakonservative nyhedsboble

Konspirationsteorier og falske påstande har haft frit spil på medier som Parler, MeWe og Rumble.

Fra på onsdag bliver det vanskeligt at komme udenom - USA får sin 46. præsident i rækken: Joseph Robinette Biden Jr.

Men for mange amerikanere er det langt fra en virkelighed, de anerkender. Her er virkeligheden, at Donald Trump vandt præsidentvalget, men at korruption og en større sammensværgelse har forhindret, at han bliver anerkendt som vinder.

Korruptionen i det etablerede politiske system, lyder det, er nu så tydelig og overvældende, at de samme mennesker ikke så andet valg end at møde op i hovedstaden og storme regeringsbygningen - folkets hus. Deres hus.

Domstole over hele landet - inklusive USA's højesteret - har ellers nægtet at tage stilling til eller afvist de mindst 60 sagsanlæg, Trump-lejren har forsøgt at føre for at få omstødt eller underkendt valgresultatet.

Tusindvis af Trump-tilhængere havde samlet sig i hovedstaden i sidste uge, og mange stormede regeringsbygningen. (Foto: © Phil McAuliffe)

Men det er ikke en realitet, hvis man som mange millioner de seneste par måneder har befundet sig på sociale medier som Parler, Gab, Rumble og MeWe.

Her serverer tv-værter, radioværter og højreorienterede debattører udokumenterede påstande om, at Italien har været involveret i påvirkningen af det amerikanske valgresultat, at det var den ekstreme venstrefløj, der stod bag angrebet på Kongressen (hvis det altså overhovedet har fundet sted) - samt at Trump er den eneste, som forsøger at bekæmpe korruption, og derfor ser Demokrater og tech-giganter som Facebook og Twitter sig nødsaget til at lukke munden på ham.

- Man skal ikke undervurdere, i hvilket omfang der har været tale om “en perfect storm” i form af Qanon, som ellers har spillet en lidt perifær rolle, og hele Trumps fortælling om valgsvindel, siger Daniel Bach, der skriver Ph.D- afhandling om blandt andet hvide nationalisters brug af misinformation på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet.

- Det havde nok ikke været lige så let for Trump at få sit narrativ ud, hvis ikke der havde været et enormt biased rum i både eksempelvis Parler og Gab, der har skabt en frodig jord at dyrke hele bevægelsen i.

- Samtidig er det godt brændstof, at man kan fortsætte fortællingen om, at man bliver angrebet af den dybe stat, og at man (Trump og hans følgere) nu for alvor er på vej ind i rollen som underdog, siger han.

Men hvordan ser virkeligheden så ud, hvis man udelukkende følger de historier, som leveres af de stærkt konservative og højreorienterede debattører, tv-værter og radiopersonligheder på Parler?

Ud fra nogle enkelte begivenheder har vi forsøgt at give et par eksempler på, hvordan det har set ud på udvalgte dage siden november, hvis man har fulgt de verificerede profiler.

19. november 2020: Giuliani holder pressemøde

Præsidentens personlige advokat, Rudy Giuliani, og advokaten Sydney Powell holder pressemøde og fastholder, at de har vidneudsagn og anden dokumentation for, at der er svindlet med valgsedlerne i flere stater. De mere end 60 søgsmål er dog alle blevet afvist ved domstole over hele USA.

- Det er den “trumpistiske” linje, der i høj grad bliver gengivet på medier som blandt andet Parler og Gab. Der er mest tale om en forstærkende effekt fra de verificerede brugere, og det er på sin vis ikke så overraskende, at det bliver et stort ekkokammer, siger Daniel Bach.

1. december 2020: Justitsminister afviser udbredt valgfusk

I et interview med nyhedsbureauet AP afviser USA’s daværende justisminister, William Barr, at der er tale om valgsvindel i en grad, at det kan ændre valgresultatet.

Justitsministeren faldt i unåde hos flere konservative kommentatorer og blev blandt andet beskyldt for at være “en løgner, et fjols eller begge dele”.

- Jeg synes, man kan se, at der hele tiden har været en "anti-establishment"- fortælling, altså om den dybe stat, men særligt nu hvor valgsvindelsdebatten først sår tvivl om demokratiet. Dernæst følger de republikanere, som stiller sig kritiske overfor Trump, så kommer de med på møddingen. Det gælder William Barr, senere Mitch McConnell og senest Mike Pence, siger Daniel Bach.

2. december 2020: Trumps 'nok vigtigste tale'

Donald Trump holder det, han kalder sin “nok vigtigste tale nogensinde”.

I den over 45 minutter lang tale, som kun bliver lagt ud på sociale medier, hævder han, at han har vundet valget, at der har fundet massiv svindel sted, og at han vil arbejde for at beskytte valghandlingen i USA.

14. december 2020: Biden anerkendes som ny præsident

Den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, anerkender Joe Biden som vinder af præsidentvalget, efter valgmandskollegiet har afgivet stemmer.

Flere end 100 republikanske medlemmer af Kongressen meddeler, at de vil anfægte valgresultatet den 6. januar med henvisning til, at det skal undersøges nærmere.

6. januar 2021: Kongressen i Washington D.C stormes

USA’s regeringsbygning bliver bestormet af vrede Trump-tilhængere, der bryder ind, mens medlemmer af Kongressen er i gang med at bekræfte resultatet af valgresultatet.

Forinden har Trump selv talt ved en “Save America”-demonstration, hvor tusindvis af tilhængere var samlet. Her gentog han sine påstande om valgsvindel og opfordrede til at gå mod Kongressen. Der har stadig ikke været fremlagt tilstrækkelig dokumentation for de påstande.

Fra at forstærke og gengive de mange historier om valgsvindel og snyd, sker der en ændring i tonen hos flere af de toneangivende debattører på de sociale medier, siger Daniel Bach.

- Konspirationsteorierne den seneste uge har ændret sig lidt for de mest konservative støtter fra ikke længere at have en forstærkende effekt, men nu vender situationen lidt på hovedet. Eksempelvis kan man se, at der nu bliver talt om, at det er Antifa, der har stået bag angrebet eller at politiet i Kongressen lukkede demonstranterne ind med det formål at frame Trump.

10. - 11. januar: Farvel til Parler

Parler er blevet fjernet fra Google og Apples app-stores. Samtidig har Amazon fjernet Parler fra deres servere, det samme har flere andre leverandører, og det sociale medie lukker ned.

Det sker kort efter, Donald Trump og flere andre støtter har fået fjernet deres konto på Facebook, Twitter og Instagram.

Både Parlers stifter og direktør mener, at de store techgiganter forsøger at knægte ytringsfriheden - og det vinder genklang hos mange brugere, som oplever at miste følgere eller få slettet indhold.

- Der eksisterer et mediebillede, som i høj grad taler imod Trump, fordi medierne har været enormt kritiske, og når man er i et “mode” af selektiv virkelighedsopbygning, så er det de umiddelbare ting, som er lettest at tage fat i og forstå. Og den hårde kritik af Trump - også i form af såkaldt deplatforming eller indholdsmoderering skaber et billede af, at man forsøger at lukke ned for en bestemt fortælling - og det er til at forstå, siger Daniel Bach.