Her vil 'El Chapo' få svært ved at flygte: Topsikret fængsel huser de mest berygtede kriminelle 

Den mexicanske narkobaron, der er idømt fængsel på livstid, er to gange tidligere undsluppet fra et fængsel. 

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er der stor sandsynlighed for, at Joaquín 'El Chapo' Guzmán Loera skal afsone sin livstidsstraf i det topsikrede fængsel ADX Florence. (Foto: JASON CONNOLLY © Scanpix)

Den mexicanske mafiaboss og narkobaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán Loera skal sidde resten af livet bag tremmer. Hvis det da ikke lykkes ham at undslippe fra et fængsel for tredje gang.

Guzmán, der er kendt skyldig i narkokriminalitet og hvidvask af penge, er blevet idømt livstidsstraf og yderligere 30 års fængsel ved retten i New York-bydelen Brooklyn i USA.

Det er endnu ikke fastlagt, hvor den mexicanske narko-gangster skal afsone sin straf, men der er størst sandsynlighed for, at det bliver det topsikrede fængsel 'U.S. Penitentiary, Administrative Maximum Facility’ - også kaldet ADX Florence - i delstaten Colorado, skriver Reuters.

Fængslet er et af de mest sikre i USA, og det er endnu ikke lykkedes nogen af flygte fra fængslet, siden det blev åbnet i 1994.

- Det (fængslet, red.) er meget godt designet til dets formål, til at holde de mest farlige forbrydere i det føderale fængselssystem, udtaler Martin Horn, der er professor ved John Jay College of Criminal Justice i New York, til Reuters.

Gravede sig fri

To gange er Joaquín 'El Chapo' Guzmán Loera flygtet fra fængsler. Den første gang i 2001 i en vogn med vasketøj og den anden gang i 2015 gennem en 1,5 kilometer lang gravet tunnel.

Hvis narkobaronen får permanent ophold i fængslet 'ADX Florence' bliver det dog langt sværere for ham at slippe ud.

Fængslet, der bliver kaldt 'Alcatraz of the Rockies', er placeret omkring 185 kilometer syd for Denver, er “bogstaveligt talt bygget ind i en bjergside, som er en robust sikkerhedsmæssig infrastruktur,” siger professor Martin Horn.

En dommer i delstaten New York har idømt Joaquin "El Chapo" Guzman livstidsstraf. (Foto: ALFREDO ESTRELLA © Scanpix)

Berygtede kriminelle

Der er omkring 376 indsatte i fængslet, heriblandt mange berygtede kriminelle:

Blandt de indsatte, som 'El Chapo' kan se frem til at få selskab af, hvis han skal afsone sin straf i ADX Florence, er Theodore Kaczynski - også kendt som 'Unabomberen', der er dømt for at have sendt brevbomber til flere universiteter og flyselskaber fra slutningen af 1970’erne og frem til begyndelse naf 1990’erne.

Det terrordømte al-Qaeda-medlem Zacarias Moussaoui, der er idømt fængsel på livstid for deltagelse i terroraktionen 11. september 2001 i USA, er også indsat i fængsel, og 'El Chapo' kan også komme til at dele adresse med Terry Nichols, hjernen bag Oklahoma-City-bombningen i 1995, der kostede 168 mennesker livet.

De indsatte i fængslet er typisk begrænset til at opholde sig i deres celler 23 timer i døgnet, skriver Reuters. De kan ikke bevæge sig rundt uden at blive eskorteret.

'Umenneskelig behandling'

Før den endelige dom faldt, tog Guzmán selv ordet og fortalte via en tolk, hvordan han er blevet udsat for "brutal og umenneskelig" behandling under sit 30 måneder lange fængselsophold, som han ifølge nyhedsbureauet Reuters beskrev som "psykologisk, følelsesmæssig og mental tortur 24 timer i døgnet".

Derudover hævdede Guzmán, at sagen mod ham har været uretfærdig.

- Min sag har været farvet, og jeg er blevet nægtet en retfærdig retssag, mens hele verden har kigget med. Da jeg blev udleveret til USA, forventede jeg en retfærdig retssag, men det stik modsatte er sket, sagde Guzmán ifølge nyhedsbureauet.

'El Chapo' er kendt skyldig i at have transporteret tons af kokain, heroin og andre stoffer ind i USA som leder af narko-kartellet Sinaloa i Mexico.

Siden begyndelsen af 2017 har han siddet i isolation det meste af døgnet i Metropolitan-fængslet på den nedre del af Manhattan i New York.

Facebook
Twitter