Hertuginde Meghan i opsigtsvækkende interview om bruddet med kongehuset: 'Jeg mistede lysten til at leve'

Prins Harry og hertuginde Meghan løftede i nat sløret for store dele af deres beslutning om at sige farvel til det britiske kongehus.

Tv-interviewet med prins Harry og Meghan, der er optaget på forhånd, blev sendt på amerikansk tv i nat. (Foto: HARPO PRODUCTIONS © Scanpix)

Millioner af seere verden over har formentlig siddet klar foran fjernsynet i nat dansk tid.

Her sendte den amerikanske tv-kanal CBS nemlig et meget imødeset to timer langt Oprah Winfrey-interview med prins Harry og hans hustru, hertuginde Meghan.

Ikke siden prins Harrys nu afdøde mor, prinsesse Diana, i 1995 gik på tv for at dele intime detaljer om sit mislykkede ægteskab med prins Charles, har et interview med en britisk kongelig tiltrukket så meget opmærksomhed, påpeger nyhedsbureauet Reuters.

I interviewet, der ifølge The Guardian er solgt til 68 lande, fortæller de to blandt andet om, hvordan livet i den kongelige familie og den hårde medfart i den britiske presse påvirkede Meghans mentale helbred.

Meghan kæmpede blandt andet med ensomhed, ikke mindst efter at medlemmer af den kongelige familie bad hende "holde lav profil" under sin graviditet. Efterfølgende forlod hun ikke hjemmet i flere måneder.

- Der var tidspunkter, hvor jeg følte, at nu kan jeg ikke føle mig mere ensom, fortalte hun og tilføjede, at hun havde afleveret sit kørekort, bilnøgler og pas, da hun sluttede sig til kongefamilien.

- Jeg kunne jo ikke bare ringe og bestille en taxa til paladset, tilføjede hun.

Oprah spurgte blandt andet til Meghans tidligere udtalelser om, at livet i kongefamilien var "umulige at overleve".

- Jeg havde bare ikke lyst til at leve mere. Og det var en meget tydelig og skræmmende konstant tanke, fortalte Meghan ifølge New York Times.

- Havde du selvmordstanker, blev hun spurgt af Oprah under interviewet.

- Ja. Jeg troede, det ville løse alle problemerne for alle, svarede Meghan.

Hun fortæller, at bad hun kongehuset om hjælp til at håndtere sine suicidale tanker og spurgte om muligheden for at blive indlagt. Men anmodningen blev afvist, fordi "det ikke ville være godt for kongehuset". Ifølge den tidligere hertuginde var det prins Harrys beslutning om at forlade den kongelige familie, der reddede hendes liv.

Har du selvmordstanker, så ring til Livslinjen på 70 20 12 01 eller til Psykiatrifondens op 39 25 25 25. Du kan være anonym. Læs mere om, hvordan du kan få hjælp her.

Kappede båndene til kongehuset

Prins Harry og hertuginde Meghan sendte chokbølger gennem Storbritannien, da de i januar sidste år annoncerede, at de ikke længere ville være "fremtrædende" medlemmer af det britiske kongehus.

Her lød meldingen, at de ville søge mod et mere uafhængigt liv, og beslutningen blev blandt andet begrundet med den britiske presses voldsomme bevågenhed og til tider kritiske tilgang til parret.

Mens hertugparret har et anstrengt forhold til den britiske presse, kan det samme ikke siges om deres forhold til tv-værten Oprah Windfrey. Hun bot tæt på parret i Los Angeles og var gæst ved deres bryllup i 2018. (Foto: pool © Scanpix)

Dronning Elizabeth meddelte efterfølgende, at hertugparret ville beholde deres titler som hertug og hertuginde af Sussex, men ikke længere skulle tituleres kongelige højheder og samtidig ville miste deres apanage.

Parret slog sig efterfølgende ned i Los Angeles, hvor de købte en villa med et prisskilt på knap 100 millioner kroner. Efterfølgende har de indgået en aftale med blandt andet Netflix og Spotify - et samarbejde, som parret selv søgte mod, fortalte de i nattens interview.

- Vi havde oprigtigt talt ikke tænkt på det før, lød det fra prins Harry som tilføjede, at hans største bekymring var at sikre, at de havde råd til den sikkerhed, blandt andet i form af bodyguards, som forsvandt sammen med pengene fra kongefamilien.

Hvor mørk må en prins være?

Parret kunne også fortælle, at den kongelige familie i starten af deres forhold udtrykte bekymring for, hvilken hudfarve deres kommende børn ville få. De ville dog ikke afsløre, hvem i familien bekymringen kom fra, men at der fandt "flere samtaler sted" mellem den bekymrede part og prins Harry.

- De omhandlede, hvor mørk barnets hud potentielt ville blive, og hvad det ville betyde, og hvordan det ville se ud, fortalte Meghan og tilføjede, at samtalerne ikke stoppede, da hun blev gravid med sønnen Archie.

- I de måneder, hvor jeg var gravid, foregik der samtaler om, hvordan han ikke ville få den samme sikkerhed, eller hvordan han ikke ville få en titel, samtidig med at der var bekymringer og samtaler om, hvor mørk hans hud ville blive, når han blev født.

Parret venter lige nu sit andet barn, efter de sidste år oplevede en ufrivillig abort. Parret afslørede også under interviewet, at barnet er en pige.

Det svære forhold til familien

Prins Harry blev også spurgt til, hvordan forholdet til hans familie er i dag, nu hvor bruddet er kommet lidt på afstand.

Ifølge prinsen har han talt mere med sin farmor, dronning Elizabeth, i det seneste år, end i mange, mange år, og de to har i dag et stærkt forhold. Også Meghan fortæller, at hun altid har følt sig godt behandlet af dronningen.

De samme rosende ord kan ikke siges om prins Harrys forhold til sin far, prins Charles.

Prins Harry (anden fra venstre) sammen med sin familie, sin mor, prinsesse Diana, bror William og sin far, prins Charles, i 1995. (Foto: JOHNNY EGGITT © Scanpix)

- Der er meget, som skal bearbejdes. Jeg føler mig virkelig svigtet, fordi han selv har været igennem noget lignende. Han ved, hvordan den her smerte føles, og Archie er hans barnebarn. Men samtidig så elsker jeg ham selvfølgelig, men der er mange følelser, som er blevet såret, og jeg vil stadig gøre det til en prioritet at forsøge at helbrede forholdet, lød det fra prins Harry.

Adspurgt til forholdet til sin bror, prins William, svarede Harry, at han elsker ham, og at de har været gennem helvede sammen, men at de "har taget hver deres vej".

Kamp i medierne

Allerede inden interviewet gik i luften, var der blevet lagt bidder ud som optakt. Her blev der lagt op til konflikt.

I et af klippene siger hertuginde Meghan eksempelvis, at hun ikke kan forstå, at kongehuset troede, at hun og prins Harry "ville forblive tavse, da kongehuset har spillet en aktiv rolle i at skabe usandheder om os".

Omvendt kom kongehuset få timer forinden med en officiel udmelding vedrørende hertuginden, efter påstande om mobning blev beskrevet i The Times.

Her lød meldingen fra Buckingham Palace, at man vil undersøge påstande om, at amerikaneren havde mobbet sine to assistenter ud, mens hun boede i Kensington Palace for to år siden.

- Vi er åbenlyst meget bekymrede over anklagerne i The Times fra tidligere medarbejdere for hertugen og hertuginden af Sussex. Kongehuset vil ikke tolerere mobning eller chikane på arbejdspladsen, lød det i en meddelelse fra det britiske kongehus.

Iagttagere - herunder Lone Theils - har fundet kongehusets timing påfaldende, da der er tale om sager, der har været fremme før.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk