Hillary Clinton: Putin kostede mig valget

Et personligt nag fik Vladimir Putin til at blande sig i det amerikanske valg, mener Hillary Clinton.

Hillary Clinton mener, de russiske hackeres mål var at underminere det amerikanske demokrati og ramme hende personligt. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Det var en personlig torn i siden på Hillary Clinton, der ansporede den russiske præsident, Vladimir Putin, til at orkestrere det hackerangreb, som i månedsvis plagede kandidaten.

Det sagde Hillary Clinton fredag aften til et arrangement for de donorer, der i alt pumpede i omegn af 1 milliard dollars - omkring syv milliarder kroner - i hendes præsidentkampagne.

Ifølge Hillary Clinton selv tilgav Putin hende aldrig for, at hun i 2011 som udenrigsminister anklagede ham for valgsvindel ved det russiske parlamentsvalg.

- Putin beskyldte mig offentligt for at have pisket en stemning op mod ham i den russiske befolkning, sagde hun ifølge The New York Times.

- Og der er en direkte linje fra dette og til det, han gjorde ved dette valg.

Det er første gang, Hillary Clinton adresserer hackerangrebet, siden USA's to store efterretningstjenester fredag erklærede, at de mener, Rusland blandede sig i præsidentvalget i USA, delvist motiveret af at styrke Donald Trumps chancer for at blive præsident.

Det er stadig ikke bevist, at Vladimir Putin var bagmanden bag hackerangrebet, men ifølge efterretningstjenesterne og den amerikanske præsident, Barack Obama, er angrebet blevet blåstemplet højt oppe i det russiske politiske system.

Eller som Obama sagde fredag til et pressemøde.

- Der sker ikke meget i Rusland, uden at Putin ved det.

Sagen kort

  • Ifølge amerikanske efterretningstjenester stod russiske hackere bag et angreb på Demokraternes Nationale Komité i løbet af sommeren.

  • Hackerne skaffede sig adgang til en række e-mails, der senere blev lækket via WikiLeaks.

  • Der er spekulationer om, at lækagen kan have påvirket udfaldet af det amerikanske præsidentvalg.

  • Her endte Republikanernes Donald Trump som sejrherre foran Demokraternes Hillary Clinton.

  • Kilde: Ritzau